Zink tegen acne

Zink tegen acne

Zink, het mineraal dat je kunt inzetten bij de behandeling van acne, puistjes en mee-eters!

Is zink echt in staat om acne en puistjes te verwijderen? Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden is het verstandig om jezelf eens af te vragen hoeveel zink jij nu inneemt, eet jij voedsel dat rijk is aan zink en weet je eigenlijk wel wat zink is?

De kans is groot dat je op elk van de bovenstaande vragen het antwoord schuldig zal moeten blijven en dat is helemaal niet zo vreemd. Zink is net als magnesium en selenium een van de meest onderschatte mineralen. Zink is een alleskunner en effectief bij de behandeling van verschillende aandoeningen waaronder acne, puistjes en mee-eters.

Zink is een van de meest gebruikelijke mineralen die we tegenkomen in voedsel en zink is nodig voor meerdere lichaamsfuncties waaronder een geode werking van ons immuunsysteem, herstel van cellen en de productie van hormonen.

Een zinktekort?

Het is geen wenselijke situatie maar een zink tekort is heel gebruikelijk. Geschat wordt dat meer dan 2 miljard mensen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zink simpelweg niet halen. Symptomen die horen bij een zinktekort zijn een slechte wondgenezing, depressieve buien en haaruitval.

Voor de Acne Academie is zink belangrijk omdat ook acne een symptoom kan zijn van een tekort aan zink. In de praktijk blijkt een aanvulling met een goede dosis zink effectief te zijn bij zowel ernstige acne als de minder erge vormen zoals jeugdpuistjes en mee-eters.

Bewijs dat zink helpt bij acne?

De vraag of zink effectief is bij het behandelen van acne is een logische en daar zijn ook al meerdere onderzoeken naar geweest die de uitkomst allemaal bevestigen. Ook de grootste Amerikaanse website over acne (acne.org) is overtuigd van zink bij de behandeling van acne met een totaalscore van 4,2 uit 5 punten.

Hoe werkt zink tegen acne

We weten dat Vitamine A werkt tegen acne door de talgproductie te reduceren maar de functie van zink is relatief onbekend. Zink werkt versterkend op de herstelcapaciteit van de huid en zorgt voor een sterk immuunsysteem. Doordat je immuunsysteem goed werkt regeert je lichaam niet zo heftig meer op grote en kleine ontstekingen of infecties. Hierdoor zal je acne minder heftig zijn en zal de roodheid achterwege blijven. Verder is zink belangrijk voor het transport van vitamine A door je lichaam. Deze Vitamine A is weer van belang om de werking van je tagklieren onder controle te houden.

Symptomen zinktekort

Het mineraal zink heeft veel functies en hierdoor zijn de symptomen voor een zinktekort ook behoorlijk uiteenlopend. Een van de eerste problemen waaraan je een zinktekort kunt herkennen is een sterk verminderd smaak- en reukvermogen. Daarnaast kun je een tekort aan zink herkennen aan witte vlekjes op je nagels, een slechtere wondgenezing dan je gewend was, regelmatige verkoudheid of griep en huidproblemen waaronder acne. De gevolgen van een tekort aan zink kunnen behoorlijk verschillen. Je kan last krijgen van groeivertraging, verminderde smaak en reuk, huidafwijkingen en huidaandoeningen kunnen voorkomen als gevolg van een zinktekort.

Bronnen van zink

De meeste zink haal je uit eiwitten, hierbij kun je denken aan vlees, eieren, gevogelte, zeevruchten en lever. Bronnen van zink zijn ook bonen, noten (amandelen, pinda’s en pecannoten), zaden (seam en pompoen), haver, tarwekiemen, zilvervliesrijst en zeewier. De zink in deze voedingsmiddelen is echter bijzonder moeilijk te absorberen door ons lichaam waardoor een aanvulling met supplementen soms noodzakelijk kan zijn om een dringend zinktekort te verhelpen. Wanneer je een supplement wilt gebruiken om zink aan te vullen dan kun je kiezen uit tabletten, sprayvorm, druppels, zalf of crème.

Direct zink aanvullen? Klik op de afbeelding voor het beste zinksupplement!

Pampers