Wat is rosacea?

Wat is rosacea

Rosacea begint in veel gevallen rond het 30ste levensjaar en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vooral mensen met een licht en gevoelig huidtype zijn vatbaarder voor rosacea. Wat nu precies de oorzaak van rosacea kan zijn is niet bekend. Rosacea kan in veel gevallen verergeren door invloeden van buitenaf. Hierbij kun je denken aan warmte, zonlicht, (overmatige) cosmetica en/of huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen.rosacea, wat is rosacea Geneesmiddelen die als bestanddeel corticosteroïden (bijnierschorshormonen) hebben kunnen rosacea verergeren en in sommige gevallen rosacea veroorzaken. Het is nog niet bewezen dat voeding een rol speelt bij rosacea maar het kan zo zijn dat een overmatige alcohol consumptie of sterk gekruid eten zorgt voor een tijdelijke verergering van de rosacea.

Verschijnselen en symptomen bij rosacea

Rosacea verschijndelen komen vooral voor op de neus, op de wangen, op het voorhoofd en op de kin. Rosacea kun je vooral herkennen aan een extreme roodheid die uit zichzelf weer kan wegtrekken, een blijvende roodheid, pukkeltjes (papels), puistjes (pustels) en uitgezette of beschadigde bloedvaten (dit wordt ook wel couperose genoemd). Een fel opkomende roodheid (vergelijkbaar aan blozen) kan voorkomen door emoties, spanning of stress, warmte, zonlicht, hete of alcoholische dranken, pittige of sterk gekruide spijzen en bij vrouwen ook nog de menopauze. Bij rosacea komen over het algemeen geen zwellingen van de huid voor. Wanneer deze zwellingen wel ontstaan door opeenhoping van vocht dan wordt dit oedeem genoemd. In heftige gevallen kunnen zwellingen ook ontstaan door de opbouw van teveel bindweefsel in onze huid. Dit voelt harder en bultiger aan dan een ophoping van vocht. Deze zwellingen zijn blijvend en wordt niet uit zichzelf minder. Een bekend voorbeeld hiervan is rhinophyma, dit ontstaat door een vergroting van talgklieren op onze neus en naderhand een toename van bindweefsel. Hierdoor gaat de neus er groter, dikker en pukkelig uitzien. In de volksmond heet deze aandoening bijvoorbeeld de bekende “drankneus” of “bloemkoolneus”. Bij mensen die last hebben van rosacea zien we ook vaker oogafwijkingen zoals ontstekingen van de oogleden, het hoornvlies en het bindvlies. Klachten die hierbij horen zijn droge ogen, stekende pijn, branderigheid en tranende ogen.

Heb ik last van rosacea?

De huisarts of dermatoloog kan de diagnose rosacea stellen aan de hand van de uiterlijke kenmerken. Ook kan een stukje huid worden weggenomen voor onderzoek om eventuele andere huidproblemen of aandoeningen uit te sluiten.

Rosacea behandeling

Rosacea is over het algemeen heel goed te behandelen maar is eigenlijk niet definitief te genezen. Zodra je stopt met de behandeling van rosacea is de kans groot dat de problemen na een aantal maanden de kop weer opsteken. Wanneer je last hebt van matige rosacea zal in de meeste gevallen worden gekozen voor een uitwendige behandeling van de problemen. Wanneer deze uitwendige behandeling niet aanslaat of als er sprake is van ernstige of heftige rosacea kan er ook worden gekozen voor medicijnen. De medicijnen en crèmes of zalf bij deze behandeling worden door de huisarts of dermatoloog voorgeschreven en zijn op recept verkrijgbaar.

Wat kunt u zelf doen tegen rosacea

Gelukkig bent u niet alleen afhankelijk van de huisarts en dermatoloog bij het behandelen, voorkomen en verminderen van rosacea. U kunt zelf nagaan of u merkt dat bepaalde factoren of voedingsmiddelen uw rosacea verergeren. Hierbij kunt u denken aan zowel uw voedingspatroon (alcohol, pittig gekruid eten, hete thee) als ook aan bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten, stress, emoties, andere medicijnen die u gebruikt. Daarnaast is het verstandig om directe blootstelling aan zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en hierbij ook te kiezen voor een goede zonnebrandcrème met een adequate beschermingsfactor. Wanneer je psychisch last hebt van de rosacea kan een goede en niet irriterende camouflage cosmetica helpen om de rosacea minder zichtbaar te maken. Het gebruik van camouflerende cosmetica die de roodheid verbergen kan zeer prettig zijn voor diegenen die zich voor hun rode gezicht schamen.

Rosacea zelf behandelen

Natuurlijk is rosacea een vervelende aandoening en kun je hier veel last van hebben maar het is in de medische wereld geen ernstige aandoening. Wat ons goed heeft geholpen is de specialistische huidolie Bio Oil. Deze kalmerende Bio Oil zorgt voor een verzachtende werking op de roodheid. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een milde gezichtsreiniger en vocht inbrengende lotion. Daarnaast kunnen producten met alcohol zoals alcohol beter vermeden worden omdat deze de huid die al gevoelig is door de rosacea nog meer irriteren. Ook producten met glycolzuur en vitamine A kunnen beter niet gebruikt worden vanwege de overgevoeligheid van de huid.

Lees meer over andere huidaandoeningen:

acne

onderhuidse puist

gerstekorrels

netelroos

fistels

Pampers

acne ectopia