Wat is een fistel?

Fistel
Wat is een fistel en wat kun je doen als je last hebt van een fistel?
Een fistel is een bijzonder vervelende aandoening is mijn eigen ervaring! Je komt er eigenlijk pas achter dat je een fistel hebt wanneer het al te laat is en een medische ingreep of operatie is noodzakelijk om van een fistel af te kunnen komen. Zelf ben ik voor mijn fistel al 3 keer geopereerd en inmiddels merk ik dat de fistel weer de kop op aan het steken is.
Wat is een fistel en welke symptomen passen bij een fistel?
Ik merkte zelf dat er wat aan de hand was toen ik telkens een vochtige plek in mijn boxershort had en dat ging gepaard met een continu gevoel van jeuk aan de bovenkant van mijn bilnaad. Toen ik zelf ging bekijken wat er aan de hand was zag ik een opening in de huid die rondom wat roder van kleur was dan de rest van de huid eromheen. Nadat ik van de schrik was bekomen heb ik direct een afspraak gemaakt bij de huisarts en die vertelde mij dat ik last had van een fistel of een pijpzweer met andere woorden. oen ik hem vroeg wat dat precies was vertelde hij dat dit een niet natuurlijk kanaal tussen 2 lichaamsholtes of tussen een lichaamsholte en de huid. In deze lichaamsholte die hij een abces noemde zat een ontsteking die pus en etter produceerde die in mijn geval via het kanaaltje naar buiten werd afgevoerd. Kortom wanneer je vermoed dat je last hebt van iets dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor een afspraak! Wanneer je last hebt of denkt last te hebben van een fistel is een afspraak bij de huisarts verstandig!
Hoe ziet een fistel eruit?
De dokter vertelde ook dat een diagnose stellen aan de ene kant makkelijk is maar dat er ook sprake zou kunnen zijn van een abces of een haarnestcyste, van een abces had ik wel eens gehoord maar van een haarnestcyste of sinus pilonidalis nog nooit en daar kreeg ik jammer genoeg op latere leeftijd last van.
De behandeling van mijn fistel!
Nadat de huisarts mij had verteld dat ik een fistel had kreeg ik direct een verwijsbrief voor de chirurg en de huisarts vertelde mij dat hoewel een fistel niet direct een heel ernstige aandoening is een behandeling noodzakelijk was en dat dit veel pijn kon doen… Met frisse tegenzin heb ik toen direct een afspraak gemaakt en ik kon de dag erna al terecht bij de chirurg. Deze vertelde mij dat het inderdaad een fistel betrof en dat hij deze fistel operatief zou gaan verwijderen onder een lokale verdoving. Sterker nog dat kon hij direct voor me doen dus het zweet brak me letterlijk en figuurlijk uit.
Fistel onder lokale verdoving verwijderen
Nadat ik de verdoving had gekregen zag ik het mesje letterlijk en figuurlijk richting mijn billen gaan en mijn natuurlijk reactie was uiteraard angst. Van de ingreep aan de fistel voelde ik gelukkig niks en de chirurg maakte een incisie waar de fistel lekte en verwijderde alle pus en etter die eruit kwam. Al met al viel de ingreep me gelukkig mee en de wond bleef beperkt tot slechts een kleine 2 centimeter. Deze wond werd opengelaten en afgedekt met verband en volgens de chirurg zou het allemaal wel goed gaan komen. Daar leek het de eerste dagen inderdaad op en het is verbazingwekkend hoe snel de wond genas na zo’n brute aanslag. Het herstel na de ingreep aan de fistel viel mij wat dat betreft reuze mee en omdat ik een zittend beroep had ben ik al met al een week of 2 thuis geweest waarna ik mijn werk kon hervatten.
Terugkerende fistel?
Ja inderdaad, na een aantal weken merkte ik dat mijn probleem weer aan het terugkomen was en omdat ik inmiddels wist dat ik direct actie moest ondernemen ben ik direct maar naar de chirurg gegaan voor advies. Ik bleek last te hebben van een terugkerende fistel en de behandeling van de ze fistel zou iets anders gaan geschieden dan de eerste. de Fistel zou nu namelijk onder narcose of ruggenprik operatief verwijderd worden en dan zouden ze alles gaan weghalen wat voor de problemen zorgde. Bij deze fisteloperatie moest ik er wel rekening mee houden dat het herstel na de fisteloperatie langer zou duren omdat de wond weer opengelaten zou worden maar deze flink groter kon zijn dan de wond na de eerste ingreep.
Fistel operatie onder narcose!
De dag was aangebroken dat mijn fistel operatief verwijderd zou worden en ik zag er als een berg tegenop! Nadat ik was voorbereid voor de operatie werd ik naar de operatiekamer gereden en daar kreeg ik een ruggenprik die me eigenlijk reuze mee viel. Nadat de ruggenprik was ingewerkt begon de chirurg met de operatie en deze operatie aan mijn fistel duurde bijna een uur en tijdens het opereren hoorde ik alles wat er gebeurde en achteraf vond ik dit niet zo prettig maar daar was toen niks meer aan te doen. Nadat de fistel operatie afgelopen was werd ik op de kamer gebracht waar ik een nachtje moest blijven en de chirurg kwam langs om te vertellen hoe het gegaan was. De wond was vrij groot en ze hadden een drain of seton aangebracht zodat eventuele pus en etter die zich zou vormen afgevoerd kon worden. Het was een diepe wond en daar hadden ze eerst watten in gestopt om het open te houden.
Het herstel van een fistel operatie met narcose!
Na de eerste nacht die ik in het ziekenhuis had doorgebracht moest de wond schoon gemaakt worden en daarvoor moesten de watten er natuurlijk eerst uit…
De zusters waren met zijn 2 tweeën en dit gebeurde onder de douche zodat ze het eerst wat nat konden maken waardoor de watten makkelijker zouden verdwijnen en eigenlijk niks had mij kunnen voorbereiden op de pijn die daarbij kwam kijken! Ik geloof dat ze me bij de ingang van het ziekenhuis gehoord hebben en achteraf vertelde mijn vrouw dat ze op de gang stond en direct hoorde dat ik het was waarna ze rechtsomkeert heeft gemaakt.
Eigenlijk het enige positieve was dat de watten er nu uit waren… De rest van de dag heb ik slapen doorgebracht omdat de pijn niet te harden was! De rit naar huis was makkelijk: ik ben achterin de auto gaan liggen op mijn buik en het enige wat ik wilde was naar huis.
Hoe lang duurt het herstel na een operatie aan een fistel?
In mijn geval duurde het ongeveer 6 weken voordat de huid überhaupt weer dichtgegroeid was en de eerste 3 weken was naar de wc gaan voor de grote boodschap een pijnlijk proces! Pas na een week of drie merkte ik dat de pijn na de ingreep wat minder begon te worden en gedurende deze weken moest ik elke week op controle komen. Het herstel na een fisteloperatie is een langdurig proces waarbij de nodige pijn om de hoek komt kijken en mijn eigen fisteloperatie ervaring is dat je beter maar geen fistel kunt hebben 🙂 Gelukkig had ik last van een fistel in mijn bilnaad want volgens de dokter kon je ook een fistel krijgen in de mond en met de ervaring van mijn 2 fisteloperaties leek me dit nog erger. Een fistel in de bilnaad of bij het stuitje komt het meest voor maar een fistel kan ook in de buurt liggen van de anus.
Wat kun je zelf doen als je last hebt van een fistel?
We hebben al gelezen dat er eigenlijk niks is wat je zelf kunt doen als je last hebt van een fistel! De dokter adviseerde me wel om te zorgen voor een goede hygiëne na de ingreep en nadat de fistel was hersteld en dit heb ik zelf gedaan door af en toe gebruik te maken van een badje met wat in warm water opgeloste baking soda. Daarnaast gebruikte ik geen wc papier na de grote boodschap maar ging ik onder de douche. Om het herstel te bevorderen na de ingreep kreeg ik medicijnen voorgeschreven en dit waren antibiotica.
Nu ben ik elk moment alert op een jeukend gevoel in de buurt van mij billen omdat mijn eigen ervaring me heeft geleerd dat je beter direct wat aan de problemen kunt laten doen want van uitstel wordt de fistel alleen maar groter. Omdat ik al last had van ernstige acne en later hidradenitis suppurativa paste de oorzaak van een fistel wel in mijn ziektebeeld volgens de huisarts.
Persoonlijk is volgens mij het belangrijkste dat je bij problemen of wanneer je denkt dat er wat aan de hand is direct een afspraak maakt bij de huisarts want er is volgens mij niks wat je zelf kunt doen om een fistel te voorkomen. Wanneer je een fistel laat zitten worden de problemen alleen maar erger en een fistel kan zelfs gevaarlijk worden als deze niet behandeld wordt.