Vette huid in de puberteit?

Vette huid in de puberteit

Juist in de puberteit krijgen veel tieners last van een vette huid, een begin van de fase met acne?

Tussen het 12e en het 18e levensjaar verandert een kind in een volwassene. Deze periode kennen we als de puberteit en die wordt gekenmerkt door grote lichamelijke veranderingen. Ook de huid komt daar helaas niet onder uit… Het fluwelen huidje wordt ingewisseld voor een vette huid wat mogelijk ook nog eens het beginstadium is van acne en puistjes.

Hoe valt deze verandering te verklaren?

In de huid zitten klieren die we talgklieren noemen. Deze talgklieren zijn verbonden met de haren. Deze klieren die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van talg zijn heel erg groot zolang als een kind nog een foetus is en na de geboorte neemt de grootte snel af en soms stoppen ze dan ook met de productie van talg.

En dan breekt het moment aan dat ze weer gaan groeien en weer beginnen met het aanmaken van talg. Dit gebeurt voornamelijk onder de invloed van androgene stoffen (mannelijke hormonen) die tijdens de puberteit worden uitgescheiden. Het talg wat wordt aangemaakt heeft 2 functies, aan de ene kant beschermt het ons tegen bacteriën en aan de andere kant gaat het de uitdroging van onze huid tegen. Een ander woord voor de uitscheiding van talg is seborroe en deze vindt voornamelijk plaats op het voorhoofd, de neus inclusief de  neusvleugels en de kin.

Hyperseborroe

Wanneer de talgklieren onder invloed van de mannelijke hormonen teveel talg gaan produceren hebben we te maken met hyperseborroe. Wanneer dit het geval is wordt de kans op verstoppingen van de talgklieren en het haarkanaal fors groter en daarmee komen we dan eigenlijk terecht in de eerste stap richting acne.

Wat verhoogt de productie van talg nog meer?

Jouw talgklieren kunnen buiten de puberteit ook meer talg gaan aanmaken wanneer je hier erfelijk mee bent belast, ook warmte en een te hoog lichaamsgewicht kunnen de seborroe of talgaanmaak fors verhogen.

Wees gerust, uiteindelijk zal de talgaanmaak langzaamaan gaan afnemen en uiteindelijk verdwijnen.

Direct door naar:

Pampers