Vetbult

Lipoom (Vetbult)
Wat is een lipoom en hoe kom je er weer vanaf?
Een lipoom is een knobbel op de huid die wat betreft grootte behoorlijk kan fluctueren. De knobbel bevat een samenklontering van vetcellen en zit ingekapseld in het vetweefsel in de huid. Lipomen kunnen overal voorkomen op het lichaam maar ze komen vooral voor in de nek, op de schouders, op de bovenarmen, op de rug en op de bovenbenen. Lipomen kunnen ook voorkomen in het lichaam en bij vrouwen kunnen lipomen soms op de borsten voorkomen.
Lipomen (vetbulten) zijn een veel voorkomende huidaandoening waar iedereen last van krijgen, schattingen lopen uiteen maar globaal krijgt 1 op de 100 mensen last van 1 of meerdere lipomen tijdens zijn of haar leven.
Het is een geruststellende gedachte dat een lipoom (vetbult) eigenlijk geen kwaad kan tenzij ze bijvoorbeeld tegen een zenuw aanliggen waardoor je er hinder van hebt of wanneer ze cosmetisch storend aanwezig zijn. Heb je twijfels of er sprake is van een lipoom dan kun je natuurlijk bij de huisarts terecht!
Hoe ontstaan lipomen (vetbulten)
Het is niet duidelijk waarom een lipoom of vetbult ontstaat! Een erfelijke aanleg voor lipomen kan wel één van de redenen zijn waarom je last krijgt van lipomen. Heb je last van meerdere lipomen dan is er sprake van lipomatose en wanneer de lipomen dan ook nog eens pijnlijk zijn dan spreekt men van de ziekte van Dercum.
Lees meer over hoe een vetbult wordt behandeld en bekijk afbeeldingen van een vetbult (lipoom)!
Symptomen van een lipoom (vetbult)
Lipomen zijn ronde vetknobbels die net onder de huid liggen en steeds groter worden. Wanneer je met je vingers over de vetbult wrijft dan voel je de knobbel heen en weer rollen onder de druk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een onderhuidse puist zijn lipomen niet pijnlijk bij het aanraken en voelen ze zacht en elastisch aan. Wanneer er sprake is van een grotere vetbult dan kan de kleur ligt afwijkend zijn van de omliggende huid.
Lees meer over de symptomen van een lipoom of vetbult!
Lipomen (vetbulten) behandelen
De behandeling van een lipoom of vetbult is meestal vrij eenvoudig! Meestal wordt een lipoom namelijk niet behandeld tenzij er sprake is van pijn, hinder of wanneer hij overduidelijk aanwezig is op bijvoorbeeld het gezicht. Ook wanneer de lipoom ervan wordt verdacht kwaadaardig te zijn kan een reden zijn om deze vetbult te verwijderen.
Een lipoom verwijderen gebeurt door de huisarts of op de polikliniek in het ziekenhuis door bijvoorbeeld de dermatoloog. Een dag-opname is niet noodzakelijk omdat het meestal een vrij kleine ingreep is waarbij de huid plaatselijk wordt verdoofd waarna de arts een incisie maakt. Hierna kan de vetbult worden uitgenepen en meestal wordt het kapseltje waar hij in zat ook verwijderd. Afhankelijk van de grootte van de wond kan er een pleister aangelegd worden of wordt hij gehecht!
Lees snel meer over hoe je een vetbult kunt verwijderen!
Diagnose lipoom (vetbult)
Heb je mogelijk een lipoom ontdekt en wil je zekerheid hebben dan is dat begrijpelijk, hiervoor kan je een afspraak bij de huisarts maken! Die kan vervolgens de diagnose stellen en je voorlichten over de behandelmogelijkheden die er zijn! Lees wat er over een lipoom wordt geschreven op Wikipedia.
Grote vetbult (lipoom)
Wanneer je last hebt van een grote vetbult en deze zit bijvoorbeeld op jouw hoofd dan is deze meestal cosmetisch hinderlijk en dat kan een reden zijn om een vetbult te laten verwijderen, voor meer informatie over een ontstoken of grote vetbult kun je altijd bij de huisarts terecht. Een verstandige stap want een vetbult gaat niet vanzelf over en je kunt zelf niet een vetbult uitknijpen. De kosten voor het verwijderen van een vetbult (lipoom) worden in vrijwel alle gevallen vergoed in de basisverzekering door de zorgverzekeraar.
Redenen om een vetbult te verwijderen
Een reden om een vetknobbel of vetbult te verwijderen kan zijn:
De vetbult is duidelijk zichtbaar aanwezig
De vetknobbel of lipoom zit op een lastige of vervelende plek
De vetbult doet pijn
Als de arts vermoed dat de lipoom kwaadaardig is
Wanneer het een ontstoken vetbult betreft
Dagbehandeling bij het verwijderen van een vetbult
Het verwijderen of wegsnijden van een vetbult vindt meestal plaats in dagbehandeling en dit betekent ook dat u dezelfde dag weer naar huis toe mag. Een goede verdoving tijdens de ingreep is vanzelfsprekend belangrijk en een operatieve behandeling vindt plaats onder gehele narcose of met regionale verdoving.

 

Symptomen Lipoom (vetbult)
Wat is een vetbult?
Een lipoom is een goedaardige opeenhoping van vetweefselcellen en een andere benaming voor een lipoom is vetbult. Vetbulten komen het meeste voor bij mensen van middelbare leeftijd maar er zijn uitzonderingen op de regel. In principe is een lipoom onschuldig waardoor er in de meste gevallen geen behandeling nodig is.
Oorzaak van een vetbult
Over het hoe en waarom een vetbult ontstaat bestaat veel onduidelijkheid en overgewicht speelt daarbij geen rol. Erfelijke aanleg voor het krijgen van een lipoom of meerdere lipomen lijkt wel een rol te spelen bij het ontstaan. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van een vetbult dan mannen. Meer duidelijke oorzaken voor het ontstaan van een vetbult zijn niet aan te wijzen.
Symptomen van een lipoom of vetbult
Vetbulten zijn ronde onderhuidse knobbeltjes die kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot wel meer dan tien centimeter. Wanneer een lipoom heel snel groeit is het waarschijnlijk geen lipoom. De knobbel voelt niet pijnlijk en onder de druk van je vingers voelen ze elastisch en rekbaar aan, ze rollen als het ware onder de huid!
Vetbulten kunnen overal op het lichaam voorkomen waar tevens vetcellen zitten. Vetbulten komen vooral vaak voor op de armen, de hals, de rug, schouder, bovenbenen en op de romp. Meestal heb je geen pijn of klachten van een lipoom. Wanneer de lipoom in de buurt van een zenuw ligt kan dit wel voor hinder zorgen wanneer hij langzaam begint te groeien.
Heb je last van meerdere en tevens pijnlijke vetbulten dan kan je last hebben van de ziekte van Dercum, een huidaandoening die vaak bij vrouwen voorkomt.
Vetbult verwijderen
Wanneer je een vetbult laat verwijderen dan gebeurt dit meestal bij de huisarts en in sommige gevallen op de polikliniek in het ziekenhuis. Bij het verwijderen van een lipoom maakt de arts een kleine incisie in de bult waardoor de ophoping verwijderd kan worden. Meestal wordt dan ook het kapseltje verwijderd waarin de vetbult al die tijd is gegroeid.