Vetbult of Lipoom laten verwijderen

Vetbult of Lipoom laten verwijderen

Een lipoom is in het Latijns een lipoma, het is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen. Deze goedaardige gezwellen zien eruit als ronde of ovale bulten of bultjes onder de huid en deze vetbulten zijn meestal pijnloos. De grootte van de lipomen kan variëren van slechts enkele millimeters tot grote kwabben vet van meerdere centimeters. Wanneer je een lipoom of een vetbult indrukt dan merk je dat het een weke massa is die gemakkelijk heen en weer beweegt onder de druk van je vingers. Een lipoom is in ieder geval totaal wat anders dan een onderhuidse puist of een steenpuist.

Waar komen lipomen voor?

Een lipoom kan overal op ons lichaam tevoorschijn komen als er maar vetcellen aanwezig zijn. De lipomen komen echter het meeste voor op de rug, de hals en de borstkas. Soms komen vetbulten ook voor op de armen. Vrijwel iedereen zal eens of meerdere keren te maken krijgen met vetbulten of lipomen. Wanneer er veel lipomen op het lichaam aanwezig zijn spreekt men van lipomatose en wanneer de lipomen pijnlijk zijn dan is er soms sprake van de ziekte van Dercum. Lees hier wat wikipedia over lipomen te zeggen heeft!

Wat is een lipoom

We weten nu dat een lipoom een goedaardig gezwel is dat bestaat uit vetweefselcellen. In de volksmond is de naam gewoonweg een vetbult. Deze vetbulten zijn niet leeftijdsafhankelijk. In vrijwel alle gevallen zijn lipomen of vetbulten onschuldig en worden ze niet behandeld. pas wanneer er last van de vetbult of lipoom ontstaat kan de huisarts besluiten om in te grijpen. Wanneer je dan ook pijn of last hebt van een vetbult is het verstandig om naar de arts te gaan om te kijken of een behandeling noodzakelijk is. Ga in ieder geval niet zelf prikken of knijpen in de vetbult want daar gaat de bult alleen maar van groeien.

Wat is de oorzaak van een lipoom of vetbult

De exacte oorzaak van een lipoom is niet bekend! Wel is er een grote kans dat het ontstaan van lipomen erfelijk is bepaald. Wanneer er in jouw familie sprake is van lipomen bij bijvoorbeeld de ouders dan is de kans dat jij er last van krijgt ook groter. Lipomen keren met de regelmaat van de klok terug en dit is niet per se telkens op dezelfde plek. Een vetbult komt het meeste voor op de rug en in de nek maar een vetbult kan in principe overal op het lichaam ontstaan. Zo heb ik zelf een vetbult gehad op mijn oor die ik heb laten weghalen door de huisarts. De vetbult of onderhuidse vetbult wordt ook wel eens beschreven als een onderhuidse verdikking. Het is bij de meeste mensen een rond of ovale bobbel die iets lichter dan de normale huidskleur is. Zoals al eerder genoemd is het een weke en zachte vetbult die niet of nauwelijks pijn doet wanneer je er in knijpt of op drukt.

Symptomen lipoom of vetbult

De symptomen van een lipoom of vetbult zijn de volgende:

  1. De lipoom komt meestal voor op de armen, rug, hals of romp.
  2. De lipoom kenmerkt zich door een ronde of ovale bult die net onder de huid ligt.
  3. De grootte van de lipoom varieert van millimeters tot wel 10 centimeter
  4. Lipomen doen geen pijn tenzij ze tegen een zenuw aan liggen

Behandeling van een lipoom

Voor de meeste lipomen of vetbulten is geen behandeling noodzakelijk tenzij je er zelf vanaf wilt omdat je de lipoom ontsierend vindt. Wanneer een lipoom of vetbult te groot wordt is het wel nodig dat hij verwijderd wordt. Een lipoom wordt met een incisie verwijderd en in veel gevallen kan de huisarts dat gewoon doen. Zelf ben ik verlost van mijn lipoom op mijn schouder door de huisarts. Nadat de huisarts onder plaatselijke verdoving een kleine incisie had gemaakt in de lipoom was deze makkelijk uit te knijpen. De massa vetweefsel die vrijkomt heeft wel de eigenschap bijzonder onwelriekend te ruiken, wees daar wel op voorbereid. Na het uitknijpen van een vetbult zal de huisarts ook het kapseltje waarin de ophoping zat verwijderen met een pincet. Hierdoor ben je binnen no time van de verdikking af.

Uitknijpen vetbult lipoom

Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar het ziekenhuis wanneer de lipoom te groot is of op een moeilijke plek zit. In dat geval zal niet de huisarts maar de chirurg de vetbult verwijderen en uitknijpen. Bij grote lipomen wordt gebruik gemaakt van de liposuctie van de bult waarna de incisie wordt gehecht. Wel zal de chirurg in sommige gevallen het weefsel opsturen naar het laboratorium ter controle.

Huisarts lipoom

Wanneer je het niet vertrouwd met de vetbult of lipoom is het altijd verstandig om een afspraak te maken bij jouw arts. Zo ben je er altijd zeker van dat je de juiste volgorde hebt doorlopen. De arts kan definitief vaststellen of er sprake is van een lipoom! Ga niet zelf een lipoom doorprikken en uitknijpen! Je brengt meer schade toe aan de huid en het kan pijnlijk zijn met verdere ontstekingen tot gevolg. Wanneer je het verwijderen van een onderhuidse vetbult aan de huisarts overlaat dan is de kans op littekens minimaal!

Pampers

Wat is een vetbult precies?

In dit artikel heb je gelezen wat een lipoom is en dit vatten we nu nog kort samen ter informatie. Een vetbult is een goedaardige zwelling van vetweefselcellen en een andere naam voor een lipoom is een vetgezwel of een vetbult. Vetbulten kunnen op elke leeftijd voorkomen maar meestal krijg je last van een vetbult op middelbare leeftijd. Ze komen veel voor en zijn meestal een onschuldige huidaandoening die niet behandeld hoeft te worden. De oorzaak van een vetbult is nog relatatief onbekend. Overgewicht speelt in ieder geval geen rol bij het ontstaan van vetbulten. Erfelijke belast zijn met vetbulten lijkt wel een reden te zijn voor het ontstaan ervan. Ook hebben vrouen meer last van vetbulten dan mannen.