Verschillende soorten puistjes

Wanneer we het over acne hebben zijn er verschillende soorten puistjes te onderscheiden.

Medische informatie over acne

Puistjes, mee-eters en andere oneffenheden, vrijwel iedereen heeft hier wel eens last van. Maar wat als je er elke dag last van hebt? Acne is een van de meest algemeen voorkomende huidaandoeningen bij jongeren en jong volwassenen. Ook op latere leeftijd kun je nog altijd last hebben van acne of kan het ineens weer komen opzetten. Het ontstaan van acne begint eigenlijk altijd met de talgklieren die voortdurend ontstoken zijn. Met het gebruik van de juiste producten en een gezond voedingspatroon kun je in combinatie met een aantal behandelingen van de acne-specialist de acne goed onder controle krijgen.

verschillende soorten puistjes, soorten acne, acne, acne vulgaris, acne conglobata

Kenmerken van Acne

  • witte en zwarte mee-eters (comedonen)
  • Rode pukkels en puistjes (papels)
  • Bultjes (noduli)
  • Onderhuidse ontstekingen of onderhuidse puisten
  • Littekens

Hoe ontstaat de Acne?

Acne ontstaat door de ontsteking van de talgklieren die ook wel talgklierfollikels worden genoemd Heel vaak begint acne in de puberteit wanneer je lichaam door de hormonen veel ingrijpende veranderingen ondergaat.verschillende soorten acne Hierdoor gaan de talgklieren in het gezicht, op de rug en op de borst meer talg produceren. Door deze overproductie van talg kan dit gaan ophopen en zorgen voor een blokkade in de uitvoergang naar buiten toe van de talgklier. Deze ophopingen van talg zijn de mee-eters die we ook wel comedonen noemen. Je hebt 2 soorten mee-eters, de oppervlakkige open mee-eter en de iets dieper gelegen gesloten mee-eter. Door de opeengehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit tot hij uiteindelijk openscheurt. De irriterende stoffen komen daardoor in de aangrenzende huid terecht en zorgen voor een ontsteking. Het is in feite het begin van puistjes!

Oorzaken van Acne

Er zijn meerdere factoren die acne kunnen verergeren, daarbij kun je denken aan:

  • Hormonale processen en veranderingen
  • Druk en wrijving op de huid van kleding of door werkzaamheden
  • Bepaalde chemische stoffen
  • Erfelijke eigenschappen
  • Sommige geneesmiddelen of medicijnen kunnen acne verergeren

Verschillende soorten puistjes en acne

Acne is de verzamelnaam voor verschillende soorten puistjes, globaal kunnen we de volgende vormen van acne onderscheiden:

– Acne vulgaris, dit is de medische term of benaming voor jeugdpuistjes. Vulgaris is de Latijnse naam voor “gewoon”. Acne Vulgaris is de meest voorkomende vorm van acne en over het algemeen is acne vulgaris een milde vorm van acne.

– Acne conglobata, de talgklieren zijn bij deze vorm van acne zwaar ontstoken wat leidt tot dikke, rode en zeer pijnlijke bulten die we ook wel infiltraten noemen. Deze holtes zijn met pus gevulde abcessen. Acne Conglobata komt voornamelijk voor bij jonge mannen en de acne kan aanhouden tot ver na het 20ste levensjaar. Acne Conglobata zorgt ervoor dat na genezing diepe en ontsierende littekens achterblijven.

– Acne fulminans, Acne fulminans is een heftige en plotseling de kop opstekende vorm van acne.puistjes De bulten abcessen vertonen gelijkenis met die van acne conglobata. Het verschil is echter dat je bij deze vorm van acne er ziek van wordt en last kunt hebben van gezichtsverlies en pijn aan de spieren en gewrichten.

– Acne infantum, acne infantum noemen we ook wel baby-acne en het komt regelmatig voor. Pasgeboren baby’s krijgen last van puistjes in het gezicht onder invloed van de hormonen zoals androsteron en testosteron.

– acné ectopica (hidradenitis suppurativa), deze vorm is een chronische ontsteking van de haarzakjes. Deze vorm van acne komt het meeste voor in de oksels en de liezen. Ook ontstaat deze vorm van acne vaak na de puberteit en hebben rokers en te zware mensen er meer last van.

10 tips tegen puistjes

10 tips om puistjes te voorkomen!

1. Laat je huid het liefst met rust!
Ga vooral niet teveel aan je puistjes of de huid eromheen zitten krabben. Wanneer je dat wel doet irriteer je de puistjes alleen maar en verspreid je bacteriën sneller. Hierdoor vergroot je de kans op nieuwe puistjes alleen maar en is de kans op littekenvorming ook nog eens groter. Pas wanneer een puistje helemaal rijp is kun je hem met de nodige voorzichtigheid zelf uitknijpen.

2. Droog de huid niet uit
Puistjes worden veroorzaakt door een overmatige talgproductie van de talgklieren die niet meer normaal afgevoerd kan worden waardoor poriën verstopt raken. Omdat je eveneens een vette huid hebt is het een menselijke reactie om je gezicht grondig te wassen om al het overtollige huidvet te verwijderen. Een normale reactie van de talgklieren is om dan nog meer talg te gaan produceren om het ontstane “tekort” weer aan te vullen.

3. Hydrateer je huid regelmatig
Een normale dagcremé bevat niet de juiste bestanddelen en ingrediënten wanneer je last hebt van puistjes, hierdoor raken je poriën nog sneller verstopt met meer puistjes as gevolg. Kies voor niet-comedogene huidverzorgingsproducten, deze herken je aan het label of etiket. Voorbeelden van niet comedogenen producten zijn arganolie, jojoba-olie, tea tree en aloë vera.

4. Verschoon  je beddengoed regelmatig
Het klinkt stom en simpel maar toch is het een stap in het voorkomen van puistjes. Vooral je kussensloop is een stille veroorzaker want hierin hopen dode huidcellen, bacteriën en andere vuiligheid zich makkelijk en snel op.

5. Verander je dieet en voedingspatroon
Ongeacht de domme opvatting dat voeding zoals chocola en vet eten puistjes niet veroorzaken weet je wel beter wanneer je zelf last hebt van acne… Behandel je lichaam als een tempel is wat dat betreft een toepasselijk spreekwoord. Wanneer je veel snelle koolhydraten consumeert dan zal je merken dat je puistjes snel verergeren en heftiger worden. Snelle koolhydraten is de verzamelnaam voor rommel zoals frisdrank, snoep, witbrood, koekjes, hamburgers van de big M en de snackbar. Vervang dit door gezonde voeding met een laag glycemische waarde en water en je bent al een heel eind in het voorkomen van puistjes.

6. Kijk uit met (teveel) make-up
Gewone make-up kan porien verstoppen! Kies voor de betere foundation met natuurlijke ingrediënten zoals mineralen en zinkoxide. Probeer daarom ook minimaal make-up te gebruiken!

7. Ga lekker sporten
Door te gaan bewegen zorg je voor een goede doorstroming van het bloed! Je voert afvalstoffen sneller af doordat je zweet en je stimuleert je immuunsysteem en weerstand. Bijkomend voordeel is gewichtsverlies en een algemeen gevoel van fit zijn!

8. Voorkom (langdurige) stress
Stress kan puistjes doen ontstaan of verergeren! Door stress geen invloed op je te laten krijgen is de kans op puistjes kleiner! Combineer sporten met gezonde voeding en veel water en je weet dat je meer aankunt en minder vatbaar bent voor stress.

9. Ontdek natuurlijke ingrediënten!
Acne of puistjes kun je niet alleen inwendig behandelen en je kunt ze ook niet alleen uitwendig behandelen… Gebruik het beste wat de natuur te bieden heeft bij het behandelen van acne en puistjes! Kies voor mineralen zoals zink en ijzer, gebruik uitwendig tea tree olie, zorg voor voldoende vitamines zoals vitamine A, gebruik arganolie voor het herstel. En ga zo maar door, kies met behulp van de tips op onze website voor de beste producten bij het bestrijden van puistjes!

10. Stop met Roken…Fuck ja, het staat er echt, sorry! Ik heb het er ook moeilijk mee maar kop op want je kan het!

Meer weten?

Over bijvoorbeeld puistjes uitknijpen? Puistjes verwijderen? Producten tegen puistjes? Puistjes op voorhoofd? Puistjes verwijderen met een naald?

Alle antwoorden vindt je op de puistjes academie!

Pampers

Foto’s van puistjes:

puistjes