Acne, de verschillende verschijningsvormen uitgelegd

Acne kent verschillende stadia die zich door kunnen ontwikkelen, in dit artikel zetten wij deze stadia voor je op een rij en lees je alles over acne en het ontstaan van acne.

De aanwijzingen op de huid dat er wat staat te veranderen.

Het eerste stadium is rond de 14 of 15 jarige leeftijd. Tot voor kort was de huid van de puber glad, soepel en fris maar deze is nu veranderd. Ten eerste is de kleur van de huid anders geworden, deze is donkerder geworden en de neus, het voorhoofd en de kin inclusief de kaaklijn zijn de favoriete plek van acne om te verschijnen en deze delen beginnen te glimmen.

Van de ene op de andere dag ontstaan er als een soort explosie meerdere pukkeltjes. Al kijkend besef je dat de leeftijd voor puistjes bereikt is… Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 2 pubers last heeft van acne en bij vrijwel alle pubers komen er mee-eters of enkele puistjes tevoorschijn.

Acne is geen ernstige aandoening maar mag ook niet onderschat worden omdat er wel gevolgen zijn. Er dient dan ook wel actie te worden ondernomen omdat een verwaarloosde acne of een acne waar helemaal geen aandacht aan besteed wordt ernstige en heftige sporen kan achterlaten.

Verschillende vormen van acne

Jeugd-acne of jeugdpuistjes wordt als een polymorf beschouwd. Polymorf betekent in dit geval dat de acne verschillende verschijningsvormen van heeft. Om precies te zijn kan acne zich uiten in 5 verschillende vormen.

Waar komt acne vandaan en de 5 verschijningsvormen van acne

Acne ontstaat in de talgklieren, dit zijn de klieren die onder invloed van hormonen een substantie produceren die we talg noemen. Deze talg (vettige substantie) zou zich onder normale over de huid verspreidden om deze te beschermen en soepel te houden. Bij acne raakt door een aantal ingewikkelde processen het kanaal waardoor de talg naar buiten toe kan worden afgevoerd verstopt. De talg begint zich dan op te hopen in de talgklier waardoor de talgklier groter wordt.

Daarmee bereiken we eveneens de 1e verschijningsvorm van acne, de mee-eter of het zwarte puntje die nauwelijks opvalt. Het zwarte puntje in het midden is overigens melanine. De open comedo zoals dit ok wordt genoemd kan worden uitgedrukt met behulp van de vingers of een comedonenlepeltje.

Wanneer het uitscheidingskanaal (de afvoerpijp voor talg) naar buiten toe helemaal verstopt is bestaat er geen verbinding meer tussen de talgklier en de opperhuid (epidermis) en hierdoor ontstaat er een gesloten comedo die we ook wel een witkopje of whitehead noemen. Dit is de 2e verschijningsvorm van acne. Het witkopje ziet eruit als een rond en witgelig koepeltje op een licht rood gekleurde huid.

Bij deze 2 verschijningsvorm van acne kunnen de problemen pas echt gaan beginnen doordat er complicaties kunnen gaan ontstaan. Deze complicaties kunnen als volgt ontstaan: de mikrocyste blijft groeien, raakt uiteindelijk ontstoken en er vormt zich een puistje of een puist Deze puist noemen we ook wel een papel. Wanneer dit gebeurt ontstaat de 3e verschijningsvorm van acne.

Wanneer de papel of het puistje verder geïnfecteerd raakt ontstaat er een pustel waarbij er pusvorming en ettervorming optreedt. Wanneer dit stadium wordt bereikt dan spreken we van de 4e verschijningsvorm van acne.

De pustel kan echter nog verder groeien op de huid en onder de huid waarbij we spreken van de vorming van een noduli. Deze noduli zijn forse en zeer pijnlijke grote bulten die kenmerkend zijn voor nodulaire acne.

wat is acne, acne behandeling kiezen, acne behandelen, acne, puistjes, mee eters, jeugdpuistjes

Wat gebeurt er met acne

Ale 5 de verschillende verschijningsvormen van acne kunnen afzonderlijk of tegelijkertijd optreden. Het risico bestaat at ze zich onderling met elkaar verbinden of tot uitbarsting komen. Nadelig en negatief effect hiervan kan de duidelijke aanwezigheid zijn op het gezicht. De ene dag kan de acne er milder uitzien terwijl het een dag later een heftige aanblik kan hebben. Elke vorm van acne heeft zijn eigen specifieke behandeling nodig hoewel er wel medicijnen of behandelingen zijn die gecombineerd kunnen werken tegen acne.

wat is acne, acne behandeling kiezen, acne behandelen, acne, puistjes, mee eters, jeugdpuistjes

Bijzonder aan acne

Een bijzondere eigenschap van acne is de lengte en duur van het probleem, van te voren is niet in te schatten hoe lang de acne kan aanhouden voordat zij weer verdwijnt. Normaal gesproken hebben jeugdpuisten een duur van ongeveer 4 tot 6 jaar maar dit kan korter dan wel (veel) langer zijn. Het kan zo zijn dat de acne dan spontaan verdwijnt en het maakt niet eens uit of er wel of geen behandeling is gevolgd. Alles over acne lees je ook in dit artikel.

wat is acne, acne behandeling kiezen, acne behandelen, acne, puistjes, mee eters, jeugdpuistjes

Acne therapie

De huidige therapieën tegen acne kunnen de ernst en de heftigheid van de acne verminderen maar niet of nauwelijks genezen. Dit is echter geen reden om niks aan de acne te gaan doen! Het is zelfs zeer onverstandig om niks tegen acne te doen en gewoon maar een afwachtende houding aan te nemen zoals dat vroeger veel werd gedaan.

Bij gebruikmaking van de juiste acnetherapie of acnebehandeling en het aanpassen van het levenspatroon op het gebied van voeding en hygiëne aangevuld met de juiste supplementen zoals vitamines en bepaalde mineralen kan je over een periode van 3 tot 6 maanden de acne volledig onder controle krijgen.

wat is acne, acne behandeling kiezen, acne behandelen, acne, puistjes, mee eters, jeugdpuistjes

Voordelen van acnebehandeling en acnetherapie

De behandeling van acne heeft 2 grote voordelen. De eerste is het cosmetische voordeel voor de persoon achter de acne en het 2e voordeel is het vermijden van onuitwisbare schade in de vorm van acnelittekens. Juist in de puberteit is het uiterlijk een belangrijk onderdeel en toonaangevend voor je status, door de acne te onderdrukken blijven psychologische problemen als schaamte, een gebrek aan zelfvertrouwen en onzekerheid achterwege. Na het behandelen van de acne is een vervolgtherapie om de situatie onder controle te houden met de juiste verzorgingsproducten van belang om de huid in conditie te houden. Net zo lang tot de acne vanzelf weer zal verdwijnen!

wat is acne, acne behandeling kiezen, acne behandelen, acne, puistjes, mee eters, jeugdpuistjes

Bijzondere en zeldzame vorm van ernstige acne, acne conglobata

Er is een vorm van acne die bijzonder ernstig is en je tot grote wanhoop kan drijven gezien het chronische karakter hiervan. Helaas weet ik dit uit eigen ervaring! Dit is Acne Conglobata. Naast de reeds eerder genoemde verschijningsvormen van acne kenmerkt acne conglobata zich door de vorming van forse op kussentjes lijkende cysten. Deze bulten staan ook nog eens onderling met elkaar in verbinding door kanalen onder de huid waardoor de pus en etter heen en weer kan vloeien. Wanneer een bult knapt of gedraineerd wordt ruikt de pus bijzonder onwelriekend.

Acne Conglobata is de vorm van acne die door de duidelijke aanwezigheid bij de patiënt kan zorgen voor grote psychologische schade en laat daarna ook ernstige littekens op de huid achter. Deze vorm van acne is het moeilijkste om te behandelen, dat spreekt voor zich. Naast een behandeling van de ontstekingen is ook een verdere verdiepingsslag inwendig nodig om de oorzaak te kunnen achterhalen.

Oorzaken acne

Acne kan veroorzaakt worden door genetische factoren, hormonale factoren, psychologische stress, omgevingsfactoren, afsluitende cosmetica of druk op de huid. Soms kan de oorzaak van acne worden aangepakt maar vaak is dit onvoldoende of kan er geen precieze oorzaak van de acne worden achterhaald.

Ontstaan acne

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acne of puistjes. De talgklieren maken veel meer talg aan dan normaal waardoor de huid er vet uit gaat zien en ook vet aanvoelt en de poriën verstopt raken. De huid is daarnaast vaak dikker doordat de dode huidcellen niet goed kunnen afschilferen. Als een porie verstopt raakt maar er wordt wel steeds nieuw talg geproduceerd, dan knapt de porie van binnen stuk en kunnen er bacteriën bij het probleemgebied komen. Dit leidt dan uiteindelijk tot een rode en meestal pijnlijke ontsteking die we een puistje of puist noemen.

Acne littekens

Acnelittekens kunnen bij elke vorm van acne ontstaan, maar met name na het doormaken van een ernstige vorm van acne zoals conglobata is de kans op littekens groot. Typerende acnelittekens zijn diepe putjes, die je vooral in het gezicht als cosmetisch storend kunt ervaren. Littekens verdwijnen nooit helemaal uit zichzelf en vragen om een littekenbehandeling.

Hoe ontstaat acné?

Acne ontstaat door een ontsteking van de talgklieren die we ook wel talgklierfollikels noemen. In veruit de meeste gevallen begint acne in de puberteit of de tienerjaren omdat ons lichaam en daarmee ook de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in ons gezicht, op onze rug en op de borst worden groter en groter en produceren steeds meer talg. Wanneer er te veel talg wordt aangemaakt, kan de talg zich ophopen in de uitvoergang van de talgklier en dan verstopt raken. Deze talgophopingen worden ook wel mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn open mee-eters (de zwarte comedonen) en dieper onderhuids gelegen gesloten mee-eters die ook wel witte comedonen worden genoemd.

De talgophopingen worden ook nog eens versterkt door de toegenomen verhoorning (o.a. door dode huidcellen) van de afvoergang van de talgklier waardoor deze gang nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën die de talg dan omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de schadelijke vrije vetzuren zet de follikel steeds verder uit tot deze uiteindelijk open zal scheuren. De irriterende stoffen komen in de omliggende huid terecht en veroorzaken daar een ontsteking waardoor pukkels en puistjes ontstaan.

Kenmerken van Acné uitgelicht:

  • witte mee-eters en zwarte mee-eters
  • Rode puisten (papels)
  • Bultjes (noduli)
  • Onderhuidse ontstekingen of onderhuidse puisten
  • Littekens van acné

Direct door naar: