Salicylzuur acne en puistjes

Salicylzuur is niet zo gevaarlijk als de naam zelf klinkt! In tegendeel, salicylzuur is een natuurlijk ingrediënt dat jouw huid helpt op te knappen! Lees verder om uit te vinden waarom salicylzuur je beste vriend gaat worden…

 

Wat is salicylzuur

Salicylzuur is ook wel bekend als betahydroxide of BHA en is een exfoliant die in veel producten tegen acne, puistjes en mee eters wordt gebruikt. Een exfoliant kun je zien als een bestanddeel dat de huidcellen van de bovenste huidlaag verwijderd. Deze exfoliant wordt veel gebruikt in producten die huidveroudering tegengaan en in producten die het herstel en de vernieuwing van de huid stimuleren.

Salicylzuur tegen acne

Over het algemeen is verstopte poriën de hoofdoorzaak van het ontstaan van acne. Door hormonale veranderingen worden de talgklieren gestimuleerd om meer talg (huidvet) te produceren. Deze talg mengt zich met dode huidcellen en bacteriën en zorgt voor de verstopping van de talgklieren. Salicylzuur dringt de porie binnen en verwijderd de opgehoopte talg en dode huidcellen snel en effectief. Daarnaast draagt het bij aan de vermindering van milde tot normale acne zonder de huid daarbij excessief uit te drogen.

Waarom is salicylzuur anders?

Het grootste verschil tussen salicylzuur en zijn andere acne bestrijdende neef benzoylperoxide is dat het naast het verwijderen van dode huidcellen ook de ontstekingen die bij acne horen remt. In tegenstelling tot veel producten tegen acne waarbij de huid rood kleurt en geïrriteerd raakt omdat het moet wennen aan dit product is salicylzuur verzachtend en kalmerend op de huid. Daarnaast is salicylzuur ontstekingsremmend en dat is niet vreemd aangezien salicylzuur verwant is aan acetylsalicylzuur dat bekend staat als “aspirine”.

Waar haal ik salicylzuur

Salicylzuur kun je vinden in veel producten die helpen tegen acne en het zit zelfs in sommige make-up. Omdat salicylzuur effectief is tegen het verwijderen van dode huidcellen uit de poriën helpt het tegen het ontstaan van acne. Je moet er echter wel rekening mee houden dat salicylzuur niet in 1 keer werkt, je zult het minimaal een aantal weken moeten gebruiken voordat de positieve effecten duidelijk worden. Door salicylzuur te implementeren in je dagelijkse huidverzorgingsroutine zorg je voor het optimale resultaat.

Kan salicylzuur schadelijk zijn?

Salicylzuur kan bij overmatig gebruik over een langere periode schadelijk zijn maar omdat het bestanddeel in de meeste producten te laag is om voor schade te kunnen zorgen kun je salicylzuur gerust gebruiken. Net zoals bij alle andere producten is het verstandig om te luisteren naar jouw huid, wanneer je bij het gebruik van salicylzuur merkt dat het begint te irriteren is het verstandig om te minderen of tijdelijk even te stoppen.

Moet ik salicylzuur proberen?

Afhankelijk van de ernst van jouw acne is het verstandig om eerst je huisarts raad te plegen. Wanneer je weet hoe je jouw huid het best kunt verzorgen haal je het maximale resultaat en ben je in staat om de juiste producten te kiezen. Vanwege zijn effectiviteit is salicylzuur wat ons betreft een must have bij de dagelijkse verzorging van de probleemhuid met acne.

Pampers

Direct door naar het artikel: de beste producten met salicylzuur