Pukkels op gezicht

Een pukkel op het gezicht is de meest vervelende pukkel die er is want hij is jammer genoeg voor alles en iedereen zichtbaar. Je kunt wat dat betreft beter een pukkel op je borst of billen hebben dan een pukkel op je gezicht.

Wat is een pukkel op het gezicht?

Wanneer de pukkel op je gezicht zacht aanvoelt en er rood uitziet dan is er wellicht sprake van een gewone puist. Wanneer je voelt dat de pukkel onder de huid ligt dan kan er sprake zijn van een onderhuidse puist. pukkels op gezichtWanneer het een harde puist betreft die bovenop de huid ligt dan is er wellicht sprake van een steenpuist, wanneer deze in de buurt zit van de neus dan kun je hiervoor het beste naar de huisarts gaan. Wanneer bovenstaande niet overeenkomt met de pukkel op je gezicht dan is het misschien slechts een jeugdpuistje of het gaat om mee eters, papels of pustels.

Last van pukkels op het gezicht

Wanneer je last hebt van pukkels dan kan je hierdoor best last krijgen van gevoelens van schaamte of depressie. Een pukkel zorgt dus niet alleen voor lichamelijke ongemakken zoals pijn maar ook voor psychische schade die best heftig kan zijn. Wanneer je dan ook last begint te krijgen van pukkels is een adequate en goede aanpak belangrijk om erger te voorkomen.

Wat is de oorzaak van pukkels op je gezicht?

Pukkels op je gezicht beginnen eigenlijk altijd op dezelfde manier waarop puistjes ontstaan. Omdat je vooral op je gezicht heel veel haarzakjes die we ook wel poriën noemen. In deze poriën zitten de talgklieren die huidvet/talg aanmaken om onze huid soepel en flexibel te houden en om de huid te beschermen. Deze talg is een vettige substantie die gemakkelijk hecht met dode huidcellen en andere verontreinigingen die voornamelijk van buitenaf komen. Hierdoor begint er een opstopping te ontstaan die alsmaar groter wordt en uiteindelijk komen er bacteriën bij waardoor een ontsteking ontstaat die we kennen als de pukkel.

Talgklieren

Pukkels kunnen hoofdzakelijk ontstaan omdat onze talgklieren teveel talg aanmaken! De talgproductie wordt opgevoerd door verschillende factoren zoals de hormonen, juist deze hormonen kunnen flink opspelen in de puberteit maar ze komen ook om hoek kijken bij de menstruatie en een zwangerschap. Hierdoor kennen we zelfs het fenomeen zwangerschapsacne. Deze factoren kun je helaas niet beïnvloeden maar je kunt ze wel inperken door bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen.

Wie heeft er last van puistjes op het gezicht?

Doordat de talgklieren teveel talg aanmaken ziet je gezicht er voornamelijk rond de T-zone nogal vettig uit. Deze T-zone is het voorhoofd, de neus en de kin en juist hier zie je dat de talg zorgt voor een vettige uitstraling. Mensen met een vette huid zijn dan ook altijd extra gevoelig voor het ontstaan van puistjes in het gezicht.

Ook bij tieners zijn het de jeugdpuistjes of acne vulgaris die in de puberteit de kop opsteekt doordat de hormonen de kop opsteken en de talgklieren overuren laten draaien. Je leeftijd zegt echter niet alles want puistjes in het gezicht kunnen tot ver in je 30ste zorgen voor ellende en een reden hiervoor is onder andere de genen.

Acne rosacea in het gezicht

Een andere aandoening die door zijn naam wat verwarring schept is acne rosacea! Deze acne rosacea is een huidaandoening die je kunt herkennen aan kleine bultjes op het gezicht die gepaard gaan met ernstige roodheid. Acne rosacea komt echter voornamelijk voor bij vrouwen en moet niet verwart worden met acne vulgaris.

Puisten op het gezicht bestrijden!

Wanneer je last hebt van kleine pukkels op je gezicht dan kun je deze behandelen met de huidverzorgingsproducten waar jij je goed bij voelt. Hierbij kun je denken aan producten met salicylzuur of benzoylperoxide maar je kunt er ook voor kiezen om naar de schoonheidsspecialist of acne-specialist te gaan voor de behandeling van pukkeltjes op je gezicht.

Wanneer je last hebt van pukkels op je gezicht is het wellicht verstandig om de huisarts of dermatoloog te raadplegen over een aanpak met medicijnen. Ook kan je ervoor kiezen om zelf eens goed te kijken naar je voedingspatroon en leefgewoonten. Teveel suiker kan acne in mijn geval bijzonder verergeren en ook roken heeft een slechte invloed op pukkels.

Tips tegen puistjes op het gezicht

Wanneer je last hebt van pukkels in het gezicht dan kun je met deze tips zorgen voor verlichting en voorkom je de kans op nieuwe pukkels:

  • Zorg ervoor dat je je gezicht schoon houdt en doe dit door de huid bijvoorbeeld 3 maal daags te reinigen met een goede cleanser op basis van salicylzuur. Pas wel op dat je niet te agressief gaat reinigen want dan gaan de talgklieren dit compenseren door nog meer talg aan te maken.
  • Probeer de pukkels niet te gaan uitknijpen! Zolang een pukkel nog niet rijp is mag je hem in ieder geval niet uitknijpen want dan vererger je de situatie alleen maar! De ontsteking kan dan groter worden en zelfs naar binnen toe slaan zodat je er koortsig van wordt. Ook vergroot je de kans op acnelittekens en blijvende schade.
  • Raak je huid en de pukkels op het gezicht niet aan met vieze vingers omdat je dan alleen maar meer bacteriën naar de pukkel brengt en de ontsteking alleen maar groter gaat worden en ook bestaat de kans dat er nog meer pukkels op het gezicht tevoorschijn zullen komen.
  • Kies voor de juiste make-up en gebruik zo min mogelijk om de huid zuurstof te geven en vrij te houden! De juiste make-up is in ieder geval niet-comedogeen en dit houdt in dat het niet vettig is en geen agressieve bestanddelen bevat.pukkels op gezicht
  • Verminder de kans op huidirritatie door je bijvoorbeeld even niet nat te scheren! Door te scheren als je ast hebt van pukkels op het gezicht bestaat het risico dat je er per ongeluk in gaat snijden waardoor er bacteriën bij kunnen komen en er littekens ontstaan.
  • Pas op met scheren. Je kunt hiermee puisten open snijden met littekens als gevolg. Was je gezicht met warm water voordat je gaat scheren, zodat je gezicht zacht en soepel wordt.

Pukkels op rug of pukkels op borst

Wil je meer lezen over waarom jij last hebt van pukkels op je lichaam dan kun je in onze blog meer lezen over deze vervelende huidproblemen!

 

 

Pampers