Puistjes

Wat zijn puistjes?

Wanneer je last hebt van puistjes dan zijn de talgklieren van de huid ontstoken en puistjes zijn een veelvoorkomend probleem! Vrijwel iedereen heeft wel eens last van puistjes! Jammer genoeg heeft de één meer last van puistjes terwijl een ander er nauwelijks door geraakt wordt. Puistjes kunnen zelfs door ontwikkelen tot een uitgebreide huidaandoening met heftige gevolgen

Iedereen die last heeft van puistjes heeft ook last van mee-eters, die vervelende zwarte of witte puntjes in de huid. Een puistje is namelijk een mee-eter die is gaan ontsteken! Wanneer je last hebt van ernstige acne (conglobata) heb je grotere ontstoken bulten waardoor de huid ook vaak rood en pijnlijk is. Deze bulten ontstaan zomaar aar kunnen ook komen doordat je een puistje hebt uitgeknepen.

puistjes, puistjes behandelen, wat kun je doen tegen puistjes, jeugdpuistjes

Puistjes behandelen

Puistjes zijn in vrijwel de meeste gevallen goed tot uitstekend te behandelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met voorgeschreven medicijnen na een gesprek met de huisarts of dermatoloog maar je kunt ook zelf op onderzoek gaan naar een effectieve behandeling van puistjes met lotions of cremes van de drogist. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een acne-specialist die samen met jou een behandelplan opstelt. Het belangrijkste bij het behandelen van puistjes is dat je jezelf er goed bij voelt en dat je resultaat gaat zien.

puistjes, puistjes behandelen, wat kun je doen tegen puistjes, jeugdpuistjes

Vervelende puistjes

Puistjes zijn vervelend, vooral omdat je er juist in de puberjaren de meeste last van hebt en het is daarom logisch dat je er zo snel mogelijk wat tegen wilt doen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat geen enkele behandeling tegen puistjes direct werkt. Wanneer je dan ook begint met het behandelen van puistjes heb ik bij mezelf gemerkt dat het volhouden van de kuur of behandeling belangrijk is en daarbij is geduld soms een schone zaak.

puistjes, puistjes behandelen, wat kun je doen tegen puistjes, jeugdpuistjes

Vormen van puistjes

De meest bekende vorm van puistjes die we kennen is acne vulgaris en het woord vulgaris betekent in het Latijn: ‘gewoon’. Een zware vorm van acne is acne conglobata en deze vorm komt het meest bij mannen voor en kan tot ver na 20ste levensjaar duren. De ontstekingen die hierbij horen zijn veel ernstiger dan de kleine ontstekingen bij acne vulgaris en deze komen voor op het gezicht, in de nek, op de rug en op de schouders. De ontstekingen ontwikkelen zich tot grote onderhuidse knobbels en abcessen. Een Abces is een holte onder de huid die is gevuld met pus en etter en de kans op blijvende littekens is groot!

Acne fulminans is een zeldzame vorm van acne die veel lijkt op acne conglobata maar met het verschil dat je er koorts of gevoelens van ziek zijn bij krijgt. Acne ectopia is eveneens een zware vorm van acne met grote abcessen en ontsteking die zich ontwikkelen in de oksels en de liezen waarbij het ontstaan ligt in de ontsteking van zweetklieren.

puistjes, puistjes behandelen, wat kun je doen tegen puistjes, jeugdpuistjes

Hoe ontstaan puistjes?

Puistjes ontstaan meestal door ontstekingen in de huid waar de talgklieren zich bevinden, de zogenaamde talgklier-follikel. Puistjes ontstaan veelal in de puberteit omdat de huid onder de invloed van hormonen drastisch gaat veranderen. De talgklieren in het gezicht, op de rug en op de borst worden groter en gaan meer talg produceren. Hierdoor kunnen er talgophopingen gaan ontstaan die we mee-eters of comedonen noemen. In een mee-eters zit niet alleen talg of huidvet maar ook bacteriën en vetzuren. Wanneer de talgklier onder de druk bezwijkt scheurt hij open en daardoor komt de inhoud in de huid terecht waardoor er een puistje ontstaat.

Hoe ernstig de puistjes zijn hangt af van de volgende factoren:

  • Erfelijkheid speelt een rol, puistjes kunnen in de familie zitten
  • Teveel krabben of zitten aanpuistjes kan zorgen voor een drastische verergering
  • Hormonale schomelingen kunnen puistjes verergeren
  • Gebruik van de vereerde cosmetica kan de huid verstoppen waardoor puistjes kunnen ontstaan
  • Teveel verzadigde vetten en suikers kunnen acne verergeren is mijn eigen ervaring!

puistjes, puistjes behandelen, wat kun je doen tegen puistjes, jeugdpuistjes

Behandeling van puistjes

Zoals al eerder gezegd zijn er verschillende manieren om puistjes te behandelen. In veruit de meeste gevallen zal je, helemaal wanneer je wat heftigere puistjes hebt, terechtkomen bij de huisarts of dermatoloog. Ook kun je ervoor kiezen om de puistjes te laten behandelen door de acne-specialist. Wanneer je last hebt van milde acne kun je zelfs kiezen voor een “over the counter” behandeling met een zalf of lotion. Antibiotica of benzoylperoxide zijn medicijnen die kunnen worden voorgeschreven door de huisarts. Vooral de Benzoylperoxide kan helpen de talgproductie te verminderen maar is vooral effectief in een wat zwaardere dosering die je niet gewoon bij de drogist kunt kopen.

puistjes, puistjes behandelen, wat kun je doen tegen puistjes, jeugdpuistjes

Wat kun je zelf tegen puistjes doen?

U kunt zelf een aantal dingen doen om puistjes te verminderen of te voorkomen:

  • Probeer mee-eters en beginnende puistjes niet uit te knijpen omdat je daardoor de ontsteking kunt triggeren of juist verergeren met littekens als blijvend resultaat. Mee eters kun je verwijderen met behulp van een comedonenlepeltje.
  • Wanneer je last hebt van acne dan heb je meestal ook een vette huid, probeer je huid schoon te houden met behulp van een goede cleanser die past bij jouw huidtype om verstopte poriën te voorkomen.
  • Gebruik minimaal vette huidverzorgingsproducten die niet bij jouw huidtype passen en eigenlijk niks anders doen dan poriën afsluiten en verstoppen waardoor mee-eters en puistjes alle kans krijgen om te groeien.
  • Wanneer je last hebt van acne is het altijd verstandig om te kijken naar je voedingspatroon, probeer uit te zoeken of je acne erger wordt bij het eten of consumeren van bepaalde voeding zoals zuivel, suiker of verzadigde vetten.

Maak altijd een afspraak bij de huisarts om te kijken of er iets te doen is tegen de acne!

Verantwoordingstekst puistjes

Deze informatie over acne is algemeen en het kan zijn dat jouw situatie anders is. Als je nog vragen hebt dan kun je die stellen aan de arts, dermatoloog of apotheker.