Puist

We weten inmiddels wat “whiteheads” en wat “blackheads” zijn en hoe je jeugdpuistjes het beste kunt herkennen maar hoe zit het met de grotere ontstekingen zoals puisten! Alleen door de naam “puisten” krijg je al het idee dat we inmiddels al wat serieuzer aan het worden zijn… In dit artikel lees je de beste tips om een puist te verwijderen.

Juist in de term “ontsteking” zie je het verschil!

Bij puisten komt er een ontsteking om de hoek kijken terwijl die bij Blackheads en Whiteheads juist achterwege blijft! Door deze ontsteking kan de mee eter zich doorontwikkelen tot de grotere puist. Een pijnlijke puist wordt dan ook veroorzaakt door de ontsteking die er op dat moment plaatsvindt. Een ontstoken puist kun je beter niet uitknijpen omdat de ontsteking dan verder kan groeien tot een echt grote puist. Pas wanneer een puist rijp is kun je de puist verwijderen door deze uit te knijpen. De oorzaak van een puist kan behoorlijk verschillend zijn en is niet eenvoudig vast te stellen.

Wat zijn puisten dan precies?

Puisten zijn het stadium waar je in terecht kunt komen na de jeugdpuistjes! Kortom je hebt pech… Een puist kun je het best omschrijven als het proces wat plaatsvindt wanneer de dijk doorbreekt. Elk jeugdpuistje zit in een soort kapsel of cocon, niets vreemds aan want dat is een natuurlijke reactie van je lichaam op een ontsteking. Om de ontsteking te beperken brengt ons afweersysteem een kapsel aan zodat de ontsteking niet verder kan uitbreiden of naar binnen toe kan slaan.

Wanneer dit kapsel openbreekt kan de ontsteking niet alleen naar buiten toe open knappen zoals het geval is bij een puistje maar ook naar binnen toe. Hierdoor zal er een grotere ontsteking ontstaan die als gevolg heeft dat er in plaats van jeugdpuistjes veel grotere puisten gaan ontstaan. Dit komt onder andere doordat je lichaam als reactie witte bloedlichaampjes op de ontsteking gaat afsturen. Deze witte bloedlichaampjes vechten tegen de bacteriën waarbij veel doden vallen die het grootste bestanddeel van de pus vormen.

In tegenstelling tot de kleinere jeugdpuistjes of mee eters die pusvrij (en dus ontstekingsvrij) zijn kenmerken de grotere puisten zich door grotere wondjes met een witgelige puskop. Puisten zijn in tegensteing tot bijvoorbeeld cystische acne, acne conglobata en onderhuidse puisten, reatief pijnloos en bevatten niet heel veel pus en bacteriën.

Verleidelijk om een puist uit te knijpen

Ja, dat is meestal wel het geval maar of het verstandig is?

Een puist uitknijpen is altijd verleidelijk maar zoals je wel vaker gehoord zult hebben: Niet Doen! Wanneer je het wel doet maar de puist is nog niet rijp genoeg dan is de kans groot dat je er permanente schade in de vorm van een acnelitteken aan gaat overhouden. Dat is het risico echt niet waard! Heb je littekens van eerdere puisten dan kun je hier wel wat aan doen met een aantal goede en natuurlijke producten tegen littekens. Daarover lees je meer in de categorie Acne littekens.

Is er een uitzondering?

Ja, als de puist helemaal rijp is en op het punt staat om door te breken dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Je kunt het ook laten doen door een professional die weet wat ie doet zoals de acnespecialist of schoonheidsspecialist. Ook hebben we een actielijst gemaakt die je laat zien wat verstandig is om te doen wanneer jij een puist wilt gaan uitknijpen! En we noemen de actielijst: Zelf Puist Uitknijpen Actieplan!

Puisten en Pukkels

Puisten en Pukkels zijn een ontsteking in de huid die in eerste instantie wordt veroorzaakt door verstopte talgklieren waar in een later stadium bacteriën en dode huidcellen bij komen. Puisten en pukkels kunnen bij iedereen ontstaan en het maakt niet uit wat je etnische achtergrond, leeftijd of geslacht is. In de puberteit hebben jongeren meestal last van jeugdpuistjes die bij sommigen erger worden en zich door ontwikkelen tot grote puisten of pukkels waar je veel last van kunt hebben. Deze puisten en pukkels kunnen in ernstige gevallen tot op latere leeftijd blijven ontstaan. Wanneer je last hebt van een plotselinge uitbraak van puistjes dan heb je met een aanval van acne te maken. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk om dit meteen te behandelen om ergere puisten en pukkels met acnelittekens te voorkomen.

Wat te doen tegen puisten?

Je weet nu welke kenmerken en symptomen er bij puisten horen en dat is een goed begin wanneer je op zoek bent naar de beste behandeling en de juiste gezichtsverzorging. Ook voor dit onderwerp hebben wij de beste oplossing voor puisten voor je op een rijtje gezet!

Gezichtsverzorging bij puisten

De beste producten tegen puisten

Review van de beste producten tegen puisten

Kijk ook eens op onze wikipedia pagina!

Pampers