Oorzaken verergering acne

Oorzaken verergering acne

In dit artikel gaan we in op een aantal oorzaken die acne kunnen verergeren. Door deze oorzaken weg te nemen of te vermijden kun je de acne beter onder contrale krijgen en daarmee voorkomen dat de acne erger wordt.

Oorzaken verergering acne: acne ontstaat van binnenuit

Acne ontstaat in de eerste plaats van binnenuit, het is zogenaamd hormoonbepaald en daar kun je verder weinig aan doen. Er zijn echter een aantal dingen die van invloed kunnen zijn op de mate en ernst van de acne of puistjes.

Dit zijn bijvoorbeeld de volgende dingen:

Sommige medicijnen kunnen de acne of puistjes verergeren, hierbij kun je denken aan anabole steroïden, antiepileptica, antidepressiva, prednison en hormooncrèmes.

Make-up, vooral vette make-up kan ervoor zorgen dat je poriën dicht komen te zitten wat meer mee eters en daardoor puistjes als resultaat kan hebben. Bij ernstige vormen van acne kan make-up het best beperkt gebruikt worden en zorg ervoor dat je make-up altijd verwijderd voor het slapen gaan.
Een afgesloten huid die niet kan ademen door bijvoorbeeld door een lang haar, een motorhelm, een petje of zweetband.
Een hoge luchtvochtigheid zoals bijvoorbeeld in de sauna. Hierdoor gaat de huid uitzetten waardoor poriën sneller verstopt kunnen raken.

Er komen steeds meer bewijzen naar voren dat acne en voedsel met elkaar in verband staan. Zuivel, chocala, verzadigde vetten en suiker kunnen acne wellicht verergeren. Kijk naar de effecten die deze voeding op jouw huid en acne heeft.

Menstruatie en de daarbij behorende schommelingen in de hormoonspiegel kunnen acne verergeren.

Verkeerd uitknijpen van puistjes kan acne verergeren! Zorg dat je het verstandig aanpakt wanneer je puisten gaat uitknijpen en lees dit artikel zodat je goed voorbereid bent.

Ooorzaken verergering acne wegnemen

Zo zie je dat je toch met een aantal eenvoudige stappen een aantal oorzaken die acne en puistjes kunnen verergeren zelf kunt vermijden. Probeer je levenststijl zo aan te passen dat de acne en puistjes geen of minder kans krijgen.

Wil je meer lezen over de oorzaken van acne en wat je tegen acne kunt doen dan zijn de volgende artikelen bijzonder interessant:

Oorzaken acne

Tips tegen acne

Verergering acne roaccutane

Wanneer je begint met een roaccutanekuur verergerd de acne in het begin, het medicijn roaccutane tegen acne is effectief maar de bijwerkingen zijn enorm ernstig. Lees mijn verhaal over het gebruik van roaccutane tegen mijn ernstige acne. De resultate voor en na van roaccutane in combinatie met de bijwerkingen.

3 oorzaken van acne en puistjes

Hygiëne en acne

Door jezelf goed te verzorgen is de kans op een verergering van acne kleiner. Zorg ervoor dat je jouw huid die last heeft van acne en puistjes elke dag 1 tot 2 keer wast met de juiste verzorgingsproducten. Voor een milde maar effectieve reiniging gebruiken wij altijd olijfoliezeep dat de vette huid grondig schoonmaakt. Gebruik in geen geval te agressieve of vette zeep, die zorgt namelijk alleen maar voor meer verstopte poriën en een geïrriteerde huid. Het zal niet je acne verwijderen maar het helpt je wel de acne en puistjes onder controle te krijgen!

Hormonen en acne

De hormoonhuishouding en de veranderingen daarin zorgen voor het ontstaan van acne vulgaris. Daarom is acne vulgaris een van de meest voorkomende huidproblemen bij pubers. Dit is echter geen vrijwaring voor acne op latere leeftijd, ook hormoonschommelingen bij de overgang of een zwangerschap kunnen zorgen voor acne als je al volwassen bent.

Bacteriën en acne

Wanneer er bacteriën bij een ontstoken plekje komt kan de acne verergeren, wanneer je dan ook een puistje gaat uitknijpen is dit risico extra groot. heb je een puistje dat je wilt uitknijpen? Wacht dan altijd tot het puistje daar rijp voor is en zorg ervoor dat je zorgt voor een goede wondverzorging door bijvoorbeeld de huid te desinfecteren.

Pampers

oorzaken verergering van acne