Ontstoken haarzakjes

Ontstoken haarzakje (Folliculitis)
Folliculitis is de medische naam voor ontstoken haarzakjes of een haarwortelontsteking!
Wat is een ontstoken haarzakje (folliculitis)?
Een ontstoken haarzakje (folliculitis) is een kleine ontsteking van het haarzakje (haarfollikel) en deze ontsteking bevindt zich bovenin het haarzakje. Wanneer de ontsteking zich dieper in het haarzakje bevindt dan spreken we van een steenpuist. Folliculitis is een vervelende huidaandoening die vaak voorkomt bij zowel bij mannen als vrouwen en folliculitis komt voor op vrijwel alle leeftijden. Vanzelfsprekend krijg je last van een ontstoken haarzakje op de gebieden waar zich veel haargroei bevindt zoals de hoofdhuid, het gezicht, de nek en de rug. Ook rond de geslachtsdelen en in de liezen kun je last krijgen van folliculitis.
Haren groeien uit een haarzakje of haarfollikel dat aan de huid vast zit en in sommige gevallen kan dit ontstoken raken door bijvoorbeeld de aanwezigheid van bacteriën. Er vormt zich dan pus en etter in het haarzakje waardoor een rood puistje ontstaat die we ook wel pustel noemen. Een andere benaming voor een ontstoken haarzakje (folliculitis) is een haarwortelontsteking.
De oorzaak van een ontstoken haarzakje (folliculitis)
Een ontstoken haarzakje (folliculitis) wordt meestal veroorzaakt door de aanwezigheid van bacteriën, schimmels of gisten! Een voorbeeld hiervan is de Staphylococcus aureus die we ook vaak zien bij steenpuisten. De Pseudomonas aeruginosa bacterie kan ook een veroorzaker zijn voor het ontstaan van een ontsteking in een haarzakje. De bacterie dringt dan binnen in het haarzakje waardoor er een infectie kan ontstaan. Wanneer de bacterie zorgt voor een diep gelegen en forse ontsteking dan spreken we van een steenpuist of een furunkel. Een ontstoken haarzakje kan ook ontstaan door schade aan de uitvoergang van het haarzakje dor bijvoorbeeld schurende kleding. Dit kan vaak het geval zijn bij het scheren of bij het dragen van schurende kleding.
Het ontstaan van folliculitis samengevat:
Meestal ontstaat een ontstoken haarzakje doordat bacteriën of gisten die op de huid leven een haarzakje binnendringen en zorgen voor een infectie. Andere oorzaken voor het ontstaan van folliculitis zijn:
Irritatie van de huid, bijvoorbeeld na het scheren of door het dragen van strakke kleding.
Gebruik van hele vette zalven of olie.
Gebruik van bepaalde geneesmiddelen (zeldzaam).
Symptomen van een ontstoken haarzakje (folliculitis)
Een ontstoken haarzakje is door zijn uiterlijk gemakkelijk te verwarren met andere huidaandoeningen zoals acne of jeugdpuistjes, rosacea en eczeem.
Symptomen van een ontstoken haarzakje (folliculitis) zijn:
Rode pustels
Een jeukende huid
Pijnlijke pustels
Huidirritatie
Wanneer je last hebt van ontstekingen in de haarzakjes dan zie je vaak een witgelige puskop die vooral voorkomen op de gebieden waar je veel haargroei hebt. Wanneer je zo’n pustel van dichtbij bekijkt dan zie je meestal ook nog een haartje eruit steken. Meestal komt folliculitis voor op de rug en de borst, het gezicht en op de benen en de liezen.
Ontstoken haarzakje behandelen
Een ontstoken haarzakje is lastig te behandelen en wanneer je een behandeling wilt dan is een afspraak bij de huisarts noodzakelijk omdat de meeste behandelingen tegen folliculitis bestaan uit het uitroeien van bacteriën en gisten met een speciale zalf of crème van de apotheek. Probeer niet zelf de pustel uit te knijpen omdat de ontsteking dan alleen maar heftiger kan worden.