Netelroos

Wat is Netelroos of Urticaria?

Urticaria is de medische benaming voor de aandoening die wij kennen als netelroos of galbulten. Urticaria is een jeukende uitslag die op de huid verschijnt zonder direct aanwijsbare reden. De uitslag kan voorkomen op een klein gedeelte van ons lichaam maar in ernstige gevallen kan netelroos zich ook uitbreiden naar grotere delen van ons lichaam. De netelroos kan ineens ontstaan en zal uit zichzelf ook weer verdwijnen binnen een paar uur tot enkele dagen. Wanneer je regelmatig last hebt van netelroos en deze gedurende een langere periode aanwezig blijft dan spreken we van acute urticaria. In zeldzame gevallen kan de urticaria langer dan 6 weken blijven zitten en dan spreken de artsen van chronische urticaria.

Wie krijgt netelroos of urticaria?

Urticaria is een huidaandoening die relatief veel voorkomt en het is een reële schatting dat 1 op de 6 mensen ergens in hun leven last krijgen van netelroos. Netelroos kan bij iedereen voorkomen ongeacht het geslacht of de leeftijd.

Wat veroorzaakt netelroos of urticaria?

Urticaria ontstaat wanneer een “trigger” zorgt voor een verhoogd niveau van histamine en andere chemische stoffen in onze huid. Deze stoffen zorgen ervoor dat bloedvaten open barsten met roodheid van de huid als gevolg. De bloedvaten gaan daarnaast ook lekken en deze extra vloeistof zorgt voor een irritatie, zwellingen en jeuk.

Ons lichaam kan extra histamine aanmaken door meerdere redenen, hierbij kun je denken aan:

 • Allergische reactie(s)
 • Blootstelling aan hitte of koude
 • Infecties
 • Effecten van chemicaliën in bepaalde voeding of medicijnen

In de meeste gevallen van (kortdurende) netelroos is echter geen of direct duidelijke reden te vinden voor het ontstaan. Bij langdurige netelroos is de oorzaak ook moeilijk te vinden al gaan er wel signalen op dat het kan worden veroorzaakt door een verzwakt immuunsysteem. Hiermee zou netelroos vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld het ontstaan van onderhuidse puisten en steenpuisten.

Bepaalde invloeden kunnen de symptomen van netelroos verergeren:

 • het overmatig drinken van alcohol of cafeïne
 • emotionele stress
 • warmte en hitte

Diagnose urticaria

De diagnose netelroos wordt gesteld door de huisarts! Deze kan een onderzoek uitvoeren op de uitslag en daarmee vaststellen of er sprake is van netelroos of niet. Ook aan de hand van een aantal vragen kan de huisarts verder ingaan op de aanwezigheid en het ontstaan van netelroos en om te voorkomen dat de netelroos opnieuw zal ontstaan:

 • wanneer en waar het begon
 • Je voedingspatroon en veranderingen daarop
 • Medicijngebruik
 • Invloeden van buitenaf zoals chemicaliën, latex of huisdieren

Wanneer de huisarts vast kan stellen dat uw netelroos ontstaat door een allergische reactie dan kunt u doorverwezen worden voor een allergietest. Hiermee kan definitief worden vastgesteld of u last hebt van een allergie die als “trigger” werkt op de netelroos. Ook kan de huisarts besluiten om u door te verwijzen voor een volledig bloedonderzoek in het ziekenhuis om een onderliggende oorzaak te vinden voor de netelroos.

Urticaria of netelroos behandelen

In veel gevallen is een behandeling van de netelroos niet noodzakelijk omdat de uitslag binnen een aantal dagen uit zichzelf zal verdwijnen. Het kan echter zijn dat je veel last hebt van bijvoorbeeld jeuk en daar zijn verschillende oplossingen voor. Wanneer je last hebt van zware en heftige netelroos dan kan de huisarts een kuur voorschrijven met orale corticosteroïden. Ook kunt u bij langdurige galbulten worden doorverwezen naar de dermatoloog. Hier zal de behandeling in de meeste gevallen bestaan uit medicijnen en het identificeren en voorkomen van triggers!

Pampers

Gelukkig is het ook mogelijk om zelf te kiezen voor een goede behandeling met natuurlijke producten om de uitslag en de jeuk te verminderen. Een van de producten waar wij zelf uitstekende ervaring mee hebben is Grahams Eczeem Crème.