Medische informatie over acne

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die verschillende verschijningsvormen kent. Geschat wordt dat bijna 100% van alle pubers er in hun tienerjaren last van krijgt. Bij meisjes is dit vanaf ongeveer het 14e levensjaar en bij jongens is dit zo rond het 16e levensjaar.

Medische informatie over acne, medicatie tegen acne, acne

Oorsprong van acne

De oorsprong van acne wordt veroorzaakt door 3 problemen die in het geval van acne allemaal iets met elkaar te maken hebben.

Het 1e probleem bij acne

Er gaat iets mis bij de vorming van de hoornlaag met de meest oppervlakkige huidcellen (de keratinocyten) van de epidermis (de opperhuid). In plaats van af te schilferen gaan deze cellen zich ophopen in het haarkanaal waardoor de aangemaakte talg zich normaal gesproken kan afscheiden. Zo raakt dit kanaal uiteindelijk verstopt en zal er een microcyste ontstaan.

Het 2e probleem bij acne

De afscheiding van talg geeft teveel problemen. Zowel wat betreft de kwantiteit door de overmatige productie van talg als in de kwaliteit van de talg zelf. De talg is in ieder geval in overvloed aanwezig waardoor je last krijgt van een vette huid en daarnaast is de chemische samenstelling van de talg ook nog eens afwijkend. Dit zijn de 2 factoren die de groei van acne bevorderen. De werkelijke oorzaak van deze veranderingen kan gezocht worden in de ingewikkelde hormonale processen die in de puberteit behoorlijk van slag raken.

Het 3e probleem bij acne

Een bacteriële infectie is de derde oorzaak voor het ontstaan van acne. Deze bacterie kennen we als de Propionibacterium acnes en deze zorgt voor een infectie in de al reeds ontstoken talgklier waardoor er pusvorming gaat optreden en verdere groei tot puist. In sommige gevallen kan de acne een dusdanig stadium bereiken dat er gesproken wordt van Acne Conglobata met zware littekenvorming.

Tijdsverloop bij acne

Normaal gesproken treedt er spontane genezing op bij acne. Het vat echter niet te voorspellen op welk moment dat het geval zal zijn. Er kan dan ook sprake zijn van slechts een jaar tot vele tientallen jaren. Ook kan de acne spontaan verdwijnen en op een later moment onder invloed van grote hormonale veranderingen weer de kop opsteken. Grote hormonale veranderingen kunnen optreden bij bijvoorbeeld een zwangerschap of de menopauze.

Behandeling van acne

Vroeger werd geredeneerd dat de acne vanzelf wel zou overgaan en koos men er vaak voor om de acne niet te behandelen. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om acne te behandelen en dit verdient natuurlijk de voorkeur. Negatieve effecten van acne zijn o.a. psychologisch van aard zoals een gevoel van schaamte, een gebrek aan zelfvertrouwen en onzekerheid. Daarnaast kan acne als het niet behandeld wordt uitgroeien tot ernstige acne waaraan je zware littekenvorming kunt overhouden.

Medische informatie over acne, medicatie tegen acne, acne

Direct door naar:

Mee-eters

Jeugdpuistjes

Puisten

Ernstige Acne