Medicijnenen medicatie tegen acne

De titel van dit artikel had net zo goed “Farmaceutische troep tegen een huidaandoening waaronder acne” kunnen zijn… Klinkt lomp maar in de praktijk komt het er op neer dat de dermatoloog een medicijn voorschrijft dat een groep van mensen met een gelijke aandoening behandeld en daarbij nemen we de (mogelijke) bijwerkingen voor lief.

De meest voorgeschreven medicijnen bij de behandeling van acne, puistjes en mee-eters op een rij zodat je weet wat ze doen en wat de mogelijke bijwerkingen van deze medicijnen zijn.

dermatoloog acne

Een van de eerste stappen die je neemt wanneer je last hebt van acne is een bezoek aan de huisarts of de dermatoloog. Deze zal in de meeste gevallen een medicijn voorschrijven dat je kunt ophalen bij de apotheek en dit medicijn zal in 9 van de 10 gevallen de bacteriën op de huid doden waardoor jij minder last krijgt van puistjes en acne. Klinkt lekker makkelijk en dat is ook de doelstelling van de Nederlandse zorg anno 2016.

De mogelijke medicijnen die de huisarts of dermatoloog zal voorstelen bij de behandeling van acne:

Resorcinol of Resorcine

Resorcinol is een medicijn dat wordt ingezet bij de behandeling van milde acne zoals mee-eters, witkopje of jeugdpuistjes. Resorcinol werkt jeuk verminderend en remt de talgproductie waardoor het bij uitstek geschikt was bij acne. We zeggen was omdat Resorcinol inmiddels is achterhaald door Differin en Benzoylperoxide. Nadelen van Resorcinol zijn de bruine kleur die je huid krijgt en de vlekken die het kan achterlaten op je kleding. Daarnaast doodt het de bacteriën niet waardoor de kans op acne blijft bestaan.

Benzoylperoxide ls medicatie tegen acne

Benzoylperoxide weekt de bovenste huidlaag (de hoornlaag) los en vermindert de groei of aanmaak van nieuwe huidcellen. Hierdoor raken je poriën minder makkelijk verstopt en daarnaast remt het ook de groei van bacteriën op je huid. Benzoylperoxide wordt voorgeschreven bij milde tot matige acne en na een maand of 3 is het effect pas goed te beoordelen. Het nadeel of de bijwerking van Benzoylperoxide is dat er huidirritatie kan gaan optreden en je huid wordt gevoeliger voor zonlicht waardoor je makkelijker kunt verbranden. Een van de bekendere producten is Benzac en hier lees je onze review van benzac tegen acne, puistjes en mee-eters.

Vitamine A zuur (tretinoïne) als medicatie tegen acne

Vitamine A zuur wordt vooral voorgeschreven bij de behandeling van matige acne of puisten. Tretinoïne zorgt ervoor dat de huid zich sneller zal vernieuwen waardoor er minder kans bestaat op verstopte poriën en wordt voorgeschreven bij verschillende huidaandoeningen naast acne zoals rosacea en hyperpigmentatie. Mogelijke bijwerkingen tretinoïne zijn heftige irritatie van de huid en de huid wordt gevoeliger voor zonlicht. De eerste weken nadat je bent begonnen bestaat de kans op een verergering van de acne.

Isotretinoïne als medicijn tegen acne

Isotretinoïne is het werkzame bestanddeel is Roaccutane of Accutane en dit heb ik zelf een half jaar gebruikt. Het absolute paardenmiddel bij de behandeling van acne in de meest ernstige vormen. Hoewel het medicijn uiteindelijk effectief blijken te zijn tegen acne zijn de negatieve bijwerking van een dusdanige ernstige aard dat ik er maar mee ben opgehouden.. In het Verenigd Koninkrijk mag het middel niet eens meer verstrekt worden en het is voor mij een grote vraag waarom dit in Nederland nog wel mag! Nog niet overtuigd: lees dit artikel over Isotretinoïne maar eens!

Antibiotica

In Nederland is het gebruikelijk om bij de meest uiteenlopende aandoeningen antibiotica voor te schrijven en dat gebeurt dus ook bij acne, puistjes of mee eters. Een van de bekendste antibiotica bij de behandeling van acne is minocycline. Het heeft resultaat bij het behandelen van acne maar deze resultaten zijn niet heel erg bijzonder. medicatie tegen acne, Acne, acne vulgaris of jeugdpuistjes, acneDe nadelen en bijwerkingen van Minocycline zijn zwaarder dan het resultaat, je kunt namelijk last krijgen van een extreem droge huid, je huid zal sneller verbranden in de zon en je kunt er spierpijn van krijgen. Antibiotica tegen acne kan zowel oraal als uitwendig voorgeschreven worden. Bijkomend nadeel van een antibioticakuur met tabletten is dat de goede bacteriën die we wel nodig hebben ook afgemaakt worden.

Zojuist heb je gelezen wat de meest voorgeschreven medicijnen en kuren zijn wanneer acne in al zijn vormen kan worden behandeld. Wanneer je kiest voor een medische behandeling van acne is het mijn eigen ervaring dat het verstandig kan zijn om een dagboek bij te gaan houden over de verschillende reacties, bijwerkingen en het resultaat van het medicijn.

Acne op eigen kracht overwinnen

Acne kun je op eigen kracht overwinnen! Hoe? Dat lees je in dit artikel!

Wil je meer weten over acne dan kun je hier eens kijken voor alle informatie.

 

Pampers