De jeugdpuistjes academie

Jeugdpuistjes behandelen en voorkomen!

Welkom op de puistjes academie! Hier vindt je alles over acne, puistjes en mee-eters! Ook het behandelen van jeugdpuistjes komt uitgebreid aan bod en wanneer je de juiste verzorgingsroducten kiest haal je snel een goed resultaat.

Tieners en de strijd tegen jeugdpuistjes!

Als tiener is de kans groot dat je last hebt van jeugdpuistjes! Schattingen lopen uiteen van 70 tot 80% dat alle tieners in meer of mindere mate te maken krijgen met acne en puistjes. Als acne ervaringsdeskundige weet ik uit eigen ervaring dat puistjes of jeugdpuistjes van grote invloed op je leven kunnen zijn, vandaar de acne academie!

Met jeugdpuistjes krijg je te maken in de puberteit en dan ook nog eens net op het moment dat je echt super onzeker bent over je uiterlijk en er alles voor doet om “erbij te horen”. Jeugdpuistjes helpen dan niet echt! Ze geven je een slecht gevoel en je zelfvertrouwen wordt er alleen maar minder van. Wanneer je echter weet waarom je puistjes krijgt en wat puistjes zijn kun je met een aantal eenvoudige tips en trucs tegen puistjes in de aanval.

Ook wanneer je als ouder op zoek bent naar een oplossing voor het probleem van je kind ben je op onze site aan het goede adres. Lees de informatie en weet hoe je jou puberende tiener kunt helpen in zijn of haar strijd tegen puistjes of acne!

In dit artikel op de puistjes academie lees je alles over:

 • Waarom krijg je last van jeugdpuistjes
 • Wat kun je voor plan maken om de kans op jeugdpuistjes te verminderen
 • Hoe kom je echt van jeugdpuistjes af
 • Welke producten kan ik gebruiken voor een probleemhuid met jeugdpuistjes
 • Onzin over jeugdpuistjes
 • Jeugdpuistjes behandelen
 • Jeugdpuistjes bestrijden
 • Jeugdpuistjes voorkomen

Juist in de puberteit slaat de hormoonhuishouding van een puber volledig op hol! Je lichaam produceert in deze periode veel hormonen die voornamelijk bestaan uit androgenen. Deze androgenen zijn noodzakelijk maar zorgen ervoor dat je huid meer talg aan gaat maken. Doordat je zoveel talg (of met andere woorden: huidvet) aan het produceren bent is de kans ook groter dat er verstoppingen van de poriën ontstaan en warempel daar is de eerste mee-eter! Wanneer er dan ook nog eens bacteriën om de hoek komen kijken is er kans op ontstekingen die we puistjes noemen.

Doordat de huid van een tiener of puber bijzonder vet is door de extra talgproductie is reiniging noodzakelijk. Hoewel een ongereinigde of vieze huid niet de hoofdoorzaak is van acne of puistjes kan het er wel voor zorgen dat de poriën sneller verstopt kunnen raken. Helemaal bij de meisjes onder ons is een grondige verwijdering van de make-up voor het slapen gaan en voor het sporten gaan noodzakelijk. Meerdere lagen make-up, foundations, crèmes… het komt je poriën niet ten goede!

Een consequente huidverzorging! Een gave en egale huid krijg je alleen door niet alleen niet te kiezen voor een gezond voedingspatroon maar ook door je te houden aan je op jouw huid afgestemde huidverzorgingsroutine. Natuurlijk kun je acne of puistjes dar niet mee genezen maar je kunt de puistjes er wel mee onder controle houden en de gevolgen van puistjes zoals littekens goed verminderen. Ook als ouder is het belangrijk ervoor te zorgen dat je puber of tiener de tijd voor neemt om zijn of haar huid goed te verzorgen met de juiste producten tegen jeugdpuistjes.

Hoe je het beste kunt helpen als ouders in de strijd tegen jeugdpuistjes!

Kijk eens goed naar wat voor huidtype jouw kind heeft! Kom je er niet uit of heb je daar te weinig kennis van dan kun je hulp vragen van bijvoorbeeld een schoonheidsspecialiste. Elke huid vraagt namelijk om een andere benadering! Vette huid heeft meer zorg nodig dan de normale huid, dat spreekt natuurlijk voor zich. Maar ook een gemengde huid vraagt om een andere benadering en behandeling dan bijvoorbeeld een droge huid!

Kijk ook eens samen met je kind naar de producten die ze gebruiken voor de dagelijkse gezichtsverzorging en de producten die op dit moment gebruikt worden om de puistjes te behandelen. Veel producten komen tegenwoordig alleen nog maar uit een laboratorium… Dit houdt in veel gevallen ook nog eens in dat er veel chemische bestanddelen aan zijn toegevoegd om en goed bruikbaar te zijn en ook nog eens lekker te ruiken. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de producten tegen acne maar ook voor alle andere verzorgingsproducten zoals dagcrèmes, make-up en zelfs deodorant.

Kies de juiste producten en maak er een gestroomlijnd geheel van. Puistjes en acne behandelen betekend niet dat je elk product dat zichzelf omschrijft als acne-killer in huis hoeft te halen. Sterker nog: de meeste producten werken niet eens tegen puistjes of slechts minimaal. De belangrijkste producten die je nodig hebt in een effectieve gezichtsverzorgingsroutine om puistjes te bestrijden zijn een goede reiniger, een op de huid afgestemde toner, de beste scrub of exfoliant en een goed desinfecterend middel.

Trap niet in alle reclames en advertenties tegen acne en puistjes! Heel belangrijk want echt niet alle producten zijn zo effectief als ze beweren… Zo ben ik zelf van een koude kermis teruggekomen met Clearasil tegen puistjes. Helpen ho maar en vol met irriterende chemische bestanddelen die meer schade aanrichten dan dat ze helpen. Ook met Roaccutane dien je heel voorzichtig te zijn… Het wordt te pas en te onpas voorgeschreven om de wat zwaardere acne te bestrijden maar als je de bijwerkingen kent (of erger nog door deze zelf te ervaren zoals ik) weet je pas hoe schokkend het is dat dit überhaupt verkocht en geadviseerd wordt door de Nederlandse dermatologen…

Wil je echt een eerlijk oordeel over de producten die wel of niet goed zijn tegen puistjes dan kan ik je alleen maar aanraden om onze reviews over de verschillende producten tegen acne en puistjes eens te lezen.

Als puber of tiener is je uitstraling, ego en zelfvertrouwen extreem belangrijk! Ook als ouder dien je dit je achterhoofd te houden! Erbij horen, vriendjes vriendinnetjes, onderlinge druk, strijd en seks zijn allemaal onderdeel van het leven en het opgroeien van een puber. Huidproblemen horen daar zeker niet bij en probeer er daarom zo veel mogelijk zelf aan te doen! Niet alleen met de beste producten maar ook door voor je lichaam te zorgen met gezonde en gebalanceerde voeding.

Hoe kom je van puistjes en mee-eters af?

Met ons eenvoudige stappenplan tegen acne, puistjes en mee-eters staat alles wat jou kan helpen in je strijd. Lees daarnaast onze reviews en kies de producten die het best bij jou en je huidtype passen!

Gebruik een milde gezichtsreiniger!

Met de juiste gezichtsreiniger voorkom je roodheid van de huid en verwijder je de bovenste laag vuil die je gedurende de dag op je huid verzameld. Daarnaast bereid je de huid voor op de volgende stap in een goede huidverzorgingsroutine.

Exfoliëren of scrubben

Een van de redenen dat jij of je kind last krijgt van puistjes is een opeenhoping van dode huidcellen, huidvet (talg), bacteriën en vuil de poriën verstoppen waardoor er een kleine ontsteking ontstaat die wij een puistje noemen. Om deze oorzaak voor acne te elimineren is exfoliëren of scrubben de oplossing! Kies echter wel de juiste exfoliant tegen puistjes! De beste exfoliant tegen acne komt in ieder geval niet uit de fabriek als onderdeel van massaproductie… De betere scrubs tegen puistjes bestaan uit zo veel mogelijk natuurlijke producten zoals salicylzuur of magnesium en is in staat de huid diep te reinigen en bacteriën te doden.

Bacteriën elimineren verminderd jeugdpuistjes

Elimineer de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van puistjes! De beste producten tegen acne of puistjes bevatten bestanddelen die bacteriën doden en die ook nog eens natuurlijk zijn. Daarbij kun je denken aan producten op basis van benzoylperoxide maar ook het natuurlijke Tea Tree Olie.

Reguleer de talgproductie en voorkom jeugdpuistjes

Met de juiste natuurlijke producten kun je de talgproductie van de huid onder controle krijgen. Wanneer je minder talg aanmaakt is de kans op verstopte poriën en mee-eters direct kleiner. Ook gezichtsmaskers zijn een effectieve behandeling tegen overtollige talgproductie en daarnaast zijn ze meteen nog rustgevend ook. Een van de producten die dit combineert is de Zechsal Skin Balm, deze Zechsal Skin Balm kun je gebruiken als dag of nachtcrème maar ook als gezichtsmasker.

Puistjes uitknijpen?

Het is onvermijdelijk dat je het puistje of de puistjes uiteindelijk zult moeten uitknijpen! Wacht hier echter mee zolang het puistje nog niet rijp is. Een puistje is rijp wanneer zich een witkopje in het midden vormt! Wanneer je te vroeg aan een puistje gaat zitten krabben of erin gaat zitten knijpen maak je het alleen maar erger! De ontsteking wordt groter, de roodheid wordt erger of de ontsteking kan naar binnen slaan! Littekens kunnen ontstaan of alleen maar erger worden! Na het uitknijpen van een puistje is een goede desinfectie belangrijk en als het een wat groter puistje was kan ook een behandeling van het achtergebleven litteken belangrijk zijn!

Tips bij het uitknijpen van een puistje vindt je hier!

Jeugdpuistjes behandelen voor meisjes

Het is verstandig als meisje op te passen met het aanbrengen en dragen van make-up. Wanneer je teveel make-up of de verkeerde make-up gebruikt kunnen je poriën sneller verstopt raken waardoor jeugdpuistjes een kans kunnen krijgen om te ontstaan.

Een pubermeisje zonder make-up? Dat zal waarschijnlijk toch niet gebeuren maar probeer in dat geval te kiezen voor een make-up op waterbasis of een make-up die niet comedogeen is. Hierdoor past het beter bij de probleemhuid die je hebt waardoor jeugdpuistjes minder kans krijgen om te gaan groeien.

Jeugdpuistjes behandelen voor jongens

Jongens willen er (hoewel iets minde als meisjes) ook goed uitzien en zij gebruiken daarom veel gel of wax om hun haar te stylen. Ook een overmatig gebruik hiervan kan de huid verstoppen waardoor puistjes rond en om de haargrens kunnen ontstaan. Probeer daarom je gel alleen in je haar te gebruiken en gebruik zeker niet teveel. Zorg er vooral voor dat je het niet op je voorhoofd smeert omdat je daar geen verstopte poriën wilt. Wil je zeker weten dat gel je poriën kan verstoppen? Kijk dan maar eens goed naar je kussen wanneer je daar een paar dagen op hebt geslapen.

Tips tegen puisten

Je kunt met de onderstaande tips tegen puisten voorkomen dat puisten een kans krijgen!

 • Houd je gezicht schoon door ongeveer 2 keer per dag je gezichtshuid te reinigen met een milde cleanser.
 • Knijp puisten niet uit wanneer ze nog niet rijp zijn! Zo voorkom je een ernstigere ontsteking en verminder je de kans op littekens!
 • Probeer niet teveel aan je huid en puisten te zitten omdat je dan nog meer bacteriën naar het oorlogsgebied brengt!
 • Wees voorzichtig met make-up en gebruik zo weinig mogelijk om verstopte poriën met puisten als gevolg te voorkomen.
 • Wel make-up? Gebruik dan make-up op waterbasis of make-up die het label niet-comedogeen draagt!
 • Pas op met scheren omdat je de huid irriteert en in de puisten kunt snijden! Gebruik in plaats van het scheermes een baardtrimmer bijvoorbeeld.

Littekens behandelen na acne

Wanneer je last hebt van wat ergere of heftige acne of puistjes krijg je littekenvorming als cadeau… Ook hier kun je gelukkig veel aan doen met 100% natuurlijke producten! Deze zijn net zo effectief als een volledige behandeling bij de schoonheidsspecialiste van honderden euro’s… Mits je maar consequent bent! Mijn favoriete producten tegen littekens zijn Bio Oil en Alhydran!

Meer tips tegen jeugdpuistjes en jeugdpuistjes behandelen vindt je ook op onze website. Wanneer je op zoek bent naar de juiste manier om jeugdpuistjes te bestrijden en jeugdpuistjes te voorkomen dan vindt je hierover giga veel informatie op de acneacademie.nl!

Pampers