Hyperpigmentatie veroorzaakt door een ontsteking

Hyperpigmentatie veroorzaakt door een ontsteking

Het ontstaan van rode vlekjes na acne en puistjes heet Post-inflammatoire hyperpigmentatie.

De reden dat je hyperpigmentatie krijgt na een ontsteking

Heb je net last gehad van een puistje krijg je als dank een rood vlekje na afloop dat ook nog eens eindeloos lijkt te blijven zitten…

De oorzaak van Postinflammatoire hyperpigmentatie

Acne is een huidaandoening die ontstaat door ontstekingen, er vinden zelfs meerdere ontstekingen plaats tijdens de ontwikkeling van een puistje of puist. Wanneer je last krijgt van ontstekingen, groot of klein, dan reageert je lichaam altijd hetzelfde. Het stuurt een leger witte bloedlichaampjes naar het ontstekingsgebied om daar tegen de ontsteking te gaan vechten. Een nadeel van deze zeer welkome soldaten is dat ze er voor zorgen dat de huid rond het puistje nog roder wordt en de bult alleen maar groter wordt.

Het resultaat van dit gevecht tussen de ontsteking en je lichaam is een rood of bruin vlekje dat overblijft nadat het puistje is verdwenen. Dit vlekje kan eindeloos blijven zitten op je huid en het heeft nog een officiële naam ook: Post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit is algemeen bekend als hyperpigmentatie veroorzaakt door een ontsteking en die vooral voorkomt op het gezicht, rug en schouders. Post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat als een rectie op een ontsteking van de huid.

Postinflammatoire hyperpigmentatie kun je herkennen als vlakke en verkleurde vlekken die meestal rood, bruin, roze, zwart of een combinatie daarvan zijn. Je kunt deze vlekjes ook wel vergelijken met kleine sproetjes of op een plekje met glanzende nieuw lijkende huid en ze zijn over het algemeen nog eens duidelijk aanwezig ook.

Postinflammatoire hyperpigmentatie en acne

Hyperpigmentatie na een ontsteking is komt voornamelijk voor bij mensen die een probleemhuid met acne hebben. Ook kan het ontstaan na een schoonheidsbehandeling zoals een chemische peeling, lasertherapie of microdermabrasie. Hyperpigmentatie na een ontsteking kan bij elk huidtype ontstaan maar heeft een grotere kans bij de wat donkerde huid.

Lees hier meer over in dit artikel

Pampers