Homeopathische behandeling van acne

Homeopathische middelen bij acne en ernstige acne zoals conglobata en cystische acne

We weten inmiddels vrij duidelijk wat acne is en dat ongeveer 80% van de pubers hier in de tienerjaren mee te maken krijgt. Wanneer je bij de dermatoloog komt voor de behandeling van acne dan is de kans groot dat je isotretinoïne voorgeschreven krijgt. Een agressief medicijn dat bijzonder effectief is in het verminderen van de talgproductie en het vernieuwen van de huid maar gigantisch veel bijzonder ernstige bijwerkingen heeft.

Homeopathie bij acne

Misschien heb je wel eens gedacht aan homeopathie bij de behandeling van acne? Ik in ieder geval omdat andere reguliere behandelingen geen effect hadden op mijn acne en de medicijnen die de dermatoloog voorschreef mij teveel negatieve bijwerkingen hadden.

Voor het beste advies op het gebied van homeopathische behandelingen van acne of andere aandoeningen zoals rosacea of eczeem is het verstandig om je informatie op te halen bij de bron. Dat is in het geval van homeopathie dus de homeopaat zelf. Het is zelfs zo dat de Nederlandse overheid wil voorkomen dat je zelf gaat experimenteren met homeopathische middelen.

Wat is de homeopathie

Bij een homeopathische behandeling wordt er gekeken naar je totale lichaam en de bijbehorende klachten. Een van de eerste dingen die mijn opviel bij mijn homeopaat waren de enorme hoeveelheid vragen die in mijn ogen niks met klacht (de acne) te maken hadden. De homeopaat kijkt naar het totaalbeeld en is dan staat om een medicijnen te vinden dat niet alleen bij de klachten past maar ook bij jouw persoonlijkheid en karakter. De medicijnen die worden gebruikt in de homeopathie zijn 100% natuurlijke en worden hoofdzakelijk uit planten gewonnen. Uitgangspunt in de homeopathie is de gedachte dat de ziekmaker je ook weer kan genezen en dat klinkt natuurlijk best plausibel.

Welke Homeopathische middelen tegen acne hebben mij geholpen

Vanaf mijn 13e kamp ik al met acne in een va zijn zwaarste en ergste vormen. Zo rond mijn 17e ben ik bij een homeopaat terechtgekomen voor de behandeling van mijn ernstige acne. In plaats van meteen een middel voor te schrijven heeft de homeopaat zich eerst gefocust op mijn karakter en bijbehorende eigenschappen.

Aan de hand van deze eigenschappen en de klacht(en) die je hebt gaat de homeopaat kijken welke middelen bij de behandeling zouden kunnen passen. In mijn geval waren dit 2 verschillende mineralen: Sulfur en Silicea.

Ervaring Silicea bij acne

Omdat ik de zwaarste vorm van acne heb gehad schreef de homeopaat mij Silicea d30 voor om mijn acne te behandelen. Juist uit de honderden homeopathische mogelijkheden om mijn acne te behandelen kwam de homeopaat uit bij Silicea en eigenlijk ben je dan best benieuwd waarom.

Silicea past bij karaktereigenschappen als:

 • Verlegenheid
 • Intelligentie
 • Gevoeligheid
 • Snel prikkelbaar
 • Koppigheid

Best een indrukwekkend rijtje en in mijn ogen klopte het ook nog wel met mijn eigen perceptie. Silicea is bij uitstek geschikt voor de behandeling van ernstige ontstekingen zoals abcessen, fistels, cysten en de grotere puisten. Naast de bovenstaande karaktereigenschappen blijkt ook dat mensen met een gebrek aan Silicea makkelijker ontstekingen en infecties krijgen en dat ze zich vaker moe voelen met een gebrek aan innerlijke kracht en doorzettingsvermogen en een groot gebrek aan zelfvertrouwen. Met mijn vorm van acne paste de Silicea wat dat aangaat natuurlijk precies in het kader en vol vertrouwen begon ik met de behandeling van mijn acne met Silicea d30.

Resultaat behandeling acne met Silicea d30

De tabletjes Silicea (in feite ronde korreltjes) heb ik 3 maanden gevolgd waarbij ik naast de intake nog 1 keer op herhaal afspraak ben geweest. De pilletjes Silicea laat je onder je tong smelten en ik nam 3 maal daags 10 van de pilletjes. Best een forse dosering maar volgens de homeopaat vroeg mijn lichaam er gewoon om.

Review Silicea acne

Al met al was ik behoorlijk te spreken over het resultaat van de behandeling van mijn ernstige acne met Silicea. Hoewel mijn acne er niet volledig mee verdween is me wel opgevallen dat mijn ontstekingen iets minder waren en de roodheid van mijn gezicht minder fel was geworden. Achteraf bleek dit een teken te zijn dat ik waarschijnlijk nog een tekort had die aangevuld moest worden.

En dit tekort bleek:

Sulphur

Hoewel sulphur in de homeopathie voor meer aandoeningen (waaronder huidaandoeningen) toepasbaar is blijkt het wat betreft de behandeling van acne een uitstekend middel bij ernstige abcessen die met grote regelmaat elkaar opvolgen. De persoonlijkheidskenmerken van iemand met een Sulphur tekort zijn:

 • Kan niet goed tegen warmte en voelt zich beter bij koudere temperaturen
 • Altijd warme handen en voeten
 • Een huid die zich aanpast naar je gevoel
 • Een gebrek aan wilskracht
 • Een negatief gevoel van eigenwaarde
 • Houdt van zoetigheid

Verdorie, alweer een rijtje dat mij op het lijf lijkt geschreven…

Maar afijn om van mijn ernstige af te komen of om het in ieder geval onder controle te krijgen besloten we om er vol voor te gaan. Wat wel opvalt is dat de Sulphur in een iets kleinere dosering werd voorgeschreven door de homeopaat. In mijn geval kreeg ik 3 maal daags 5 bolletjes die ik on mijn tong moest laten smelten.

Resultaat van de Sulphur tegen mijn acne

In combinatie met de Silicea d30 bleek de sulphur een welkomen aanvulling. Hoewel ik last bleef houden van abcessen kreeg ik ze in ieder geval wat minder in mijn gezicht. De kuur heb ik al met al 4 maanden volgehouden voordat ik kom concluderen dat de resultaten goed te zien waren.

Hoewel ik de Silicea d30 en de sulphur niet meer regelmatig gebruik ben ik er toch een fan van gebleven. Nu ik merk dat er weer een fisten bestel ik snel wat Silicea om de gevolgen zo snel mogelijk te onderdrukken. Gelukkig heb ik het niet meer nodig voor de ontstekingen op mijngezicht, daar ben ik klaarblijkelijk overheen gegroeid.

Dosering van Silicea en sulphur bij acne

Wat betreft homeopathische middelen kun je uitstekend zelf gaan uitzoeken op internet wat jij nodig hebt. Beide middelen kun je gewoon bestellen op internet en binnen 2 dagen heb je ze in huis en kun je ze gebruiken. Niks mis mee, maar in veel gevallen zal dit wel uitdraaien op een mislukking. Zelf heb ik veel gehad aan een afspraak bij de homeopaat en ik denk dat het in dit geval ook de meest verstandige weg is om te bewandelen.

Fistels en Silicea

Heb jij last van fistels dan is Silicea een medicijn dat je wel eens heel goed zou kunnen helpen weet ik uit eigen ervaring. Een fistel is een ingegroeide haar die op een verrekt lastige plek tevoorschijn komt: tussen je billen en dus meestal ook nog eens in de buurt van je anus. Eenmaal last van een fistel gehad? Dan is de kans groot dat deze met regelmaat terug blijft komen.

Hoe kun je fistels behandelen

Een fistel wordt in veel gevallen gedraineerd of weggesneden door de chirurg, pijnlijke ervaring kan ik je meedelen. In mijn geval bleek deze chirurgische ingreep maar liefst 3 keer nodig en toch bleef ik er daarna last van houden. Laten we het er maar op houden dat ik gewoon ontstekingsgevoelig ben. Door Silicea te gebruiken in combinatie met sulphur was ik volledig van mijn acne af maar wonderwel was ik wel van mijn fistels verlost.

Wat kan Silicea nog meer voor je betekenen:

 • Silicea heeft nog meer voordelen voor je lichaam, hieronder vindt je een korte samenvatting:
 • Silicea helpt bij het verzamelen en verwijderen van aluminium vergiftiging in je lichaam
 • Silicea stimuleert sterkere en gezondere tanden en tandvlees
 • Silicea bevordert de gezondheid van de maag en de spijsvertering
 • Silicea versterkt je botten doordat het de calcium opname positief beïnvloed
 • Silicea versterkt het bindweefsel en de spieren
 • Silicea stimuleert de aanmaak van nieuw huidweefsel na beschadigingen van de huid

Hoe je erachter kunt komen of je een Silicea tekort hebt:

Aan de hand van de volgende symptomen kun je vaststellen of je een tekort aan Silicea hebt:

 • Los en slap bindweefsel
 • Huidaandoeningen als acne, rosacea en andere onzuiverheden
 • Jeukende huid
 • Dof en gespleten haar
 • Haarverlies
 • Tand en tandvlees problemen
 • Veel rimpels
 • Gespleten nagels

 

Pampers