Hoe kan acne behandeld worden?

Wat kan de medisch specialist, dermatoloog of huisarts voor je betekenen wanneer je last hebt van acne. Wat mag je verwachten van de acne-specialist of huidtherapeut wanneer je daar bent voor een behandeling van acne? In dit artikel lees je wat er allemaal mogelijk is wanneer acne behandeld wordt en wat de resultaten van deze behandelingen zijn.

rood/blauw lichttherapie, review lichttherapie, acne behandeld, review chemische peeling, chemische peeling, acne

Acne behandeld op verschillende manieren

Er is geen standaard behandeling voor elke vorm van acne die ook nog eens voor iedereen werkt. Wanneer je last hebt van zware ontstekingen dan wordt er meer gevraagd bij de behandeling dan bij het simpel verwijderen van wat mee eters en jeugdpuistjes. De belangrijkste factoren bij hoe acne wordt behandeld zijn de ernst van de acne, de kans op littekenvorming en jouw leeftijd. Ook je geslacht speelt een rol bij het behandelen van acne doordat mannen geen pil voorschreven kunnen krijgen en vrouwen die zwanger willen worden of zijn bijvoorbeeld geen Roaccutane voorgeschreven mogen krijgen. Door ervaring kom je erachter welke acnebehandeling effectief voor jouw huid en lichaam is.

rood/blauw lichttherapie, review lichttherapie, acne behandeld, review chemische peeling, chemische peeling, acne

Acne behandelen is een samenwerking tussen de huisarts, dermatoloog, specialist en jijzelf

Wanneer je last krijgt van acne dan is de eerste en meest voor de hand liggende stap een consult bij de huisarts. Afhankelijk van jouw huisarts wordt er gekozen voor een behandeling met medicijnen of een doorverwijzing naar de dermatoloog of medisch specialist in het ziekenhuis. Wanneer je bijn de dermatoloog onder behandeling komt voor acne is het meestal een medicijn dat wordt voorgeschreven. Laat je daarbij goed voorlichten omdat het in veel gevallen om zware medicijnen gaat op basis van vitamine A-zuur. Hoewel deze medicijnen effectief zijn in het verminderen van de talgproductie en daarmee ook de acne is het niet in zijn geheel zonder gevaar. Mijn eigen ervaring met Roaccutane heb ik daarom op papier gezet op deze website. Bij de dermatoloog krijg je geen behandeling in de zin van het verwijderen van puistjes, grotere puisten en mee eters. Hiervoor is een behandeling bij de schoonheidsspecialist die gespecialiseerd is in acne belangrijk. Naast het verwijderen van onzuiverheden kan de acne specialist je leren hoe jij jouw type huid het beste kunt verzorgen. aarnaast kijken zij ook naar je voedingsgewoonte en eventuele voedseallergiën die de acne kunnen doen ontstaan oof laten verergeren. De belangrijkste rol bij het behandelen en zo snel mogelijk afkomen van acne ben jij echter zelf. Alleen als jij bereid bent bent tijd, moeite en helaas ook pijn te investeren is de kans op een succesvolle strijd tegen acne het grootst.

rood/blauw lichttherapie, review lichttherapie, acne behandeld, review chemische peeling, chemische peeling, acne

Medische behandeling van acne

De behandelingen tegen acne die de huisarts of de dermatoloog voor kan schrijven is relatief beperkt. Het gaat in het geval van een medische behandeling eigenlijk alleen over medicijnen tegen acne.

De belangrijkste medicijnen tegen acne van de huisarts en dermatoloog op een rij:

 • Middelen die de verhoorning van de afvoergang van de talg tegen gaan, deze zijn beter bekend als benzoylperoxide, tretinoïne en adapaleen.
 • Antibacteriële middelen zoals benzoylperoxide en antibiotica.
 • Ontstekingsremmende middelen zoals ontstekingsremmers en antibiotica.
 • Medicijnen die de aanmaak van talg verminderen zoals de anticonceptiepil en isotretinoïne (beter bekend als Roaccutane).

rood/blauw lichttherapie, review lichttherapie, acne behandeld, review chemische peeling, chemische peeling, acne

Behandeling van acne door de huidtherapeut of de acne specialist

Wanneer je kiest voor een (aanvullende) behandeling bij de huidtherapeut of de acne specialist dan kan je de volgende behandelingen verachten:

 • Reiniging van de huid door de huidtherapeut of specialist
 • Dieptereiniging van de huid met bijvoorbeeld chemische peelings
 • Licht- en lasertherapie
 • Comouflagetherapie
 • Advies over de verzorging van jouw huid
 • Rood/blauw lichttherapie
 • Voedingsadviezen en voedselallergie test
 • Littekenbehandeling na acne

rood/blauw lichttherapie, review lichttherapie, acne behandeld, review chemische peeling, chemische peeling, acne

Dieptereiniging van jouw huid: peelings

Acne kan ontstaan omdat dode huidcellen de poriën blokkeren waardoor de verhoogde talgproductie niet goed meer afgevoerd kan worden. Hierdoor gaat de porie alleen maar groeien totat hij open scheurt en er een ontsteking ontstaat die we als acne kennen. Met behulp van een dieptereiniging van de huid in de vorm van een peeling verwijderd de acne specialist de dode en schilferende losse huidcellen zodat deze de porie niet kunnen blokkeren. Door deze peeings krijgen mee eters en puistjes minder kans om te ontstaan, helemaal wanneer de peeling regelmatig wordt herhaald. Er zijn verschillende soorten peelings mogelijk zoals de mechanische peeling door middel van scrubben en microdermabrasie of door een medische of chemische peeling die wordt gedaan door gebrui te maken van glycolzuur, fruitzuur, acetylsalicylzuur of trichloonazijnzuur.

rood/blauw lichttherapie, review lichttherapie, acne behandeld, review chemische peeling, chemische peeling, acne

Review chemische peeling:

Hoewel effectief bij het behandelen van acne vraagt een peeling wel om doorzettigsvermogen en een stevige beurs. Omdat de zorgverzekering slechts een gedeelte vergoed en je toch meerdere behandeling nodig hebt is het best prijzig. Helemaal wanneer je met de juiste scruvb tegen acne een vergelijkbaar resultaat kunt halen tegen aanzienlijk minder kosten. Verder vat bij de review van de chemische peeling op dat er best wel pijn bij komt kijken. Hoewel deze voor mij makkelijk te verdragen was kan ik me echter wel voorstellen dat je tegen de behandelingen op gaat zien.

rood/blauw lichttherapie, review lichttherapie, acne behandeld, review chemische peeling, chemische peeling, acne

Wat is rood/blauw lichttherapie?

Rood/blauw lichttherapie is led-licht dat een specifieke intensiteit en kleur heeft. Elke kleur heeft zijn eigen golflengte en daarmee een uniek en specifiek effect op de verschillende lagen van de huid. Lichttherapie stimuleert de doorbloeding van de huid en de spieren. Daarnaast ondersteunt lichtherapie de huidcellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen en elastine en werkt lichttherapie kalmerend en ontstekingsremmend. Doordat er geen ultraviolet of infrarood licht vrijkomt is lichttherapie niet schadelijk voor de huid.

Review lichtherapie: acne behandeld met rood/blauw lichttherapie

Een relatief nieuwe vorm van acne behandeling die zijn waarde nog wel moet bewijzen. Wij hebben zelf 4 keer een rood/blauw lichttherapie gehad en de resultaten waren niet echt denderend te noemen.Naast de forse investering wat betreft de kosten van de behandelingen is het beperkte resultaat een beetje een tegenvaller… De behandelingen worden als je deze ondergaat bij een gecertificeerd acne specialist wel gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar.

Acne behandeld, Review rood/blauw lichttherapie film van Youtube: