Hidradenitis Suppurativa

Wat is Hidradenitis Suppurativa?

Hidradenitis suppurativa is een chronische ontsteking van de haarzakjes en komt vooral voor in huidplooien, in de liezen en in de oksels. Acne ectopia of acne inversa is een andere benaming voor hidradenitis suppurativa. De naam hydradenitis suppurativa betekent letterlijk een etterende zweetklierontsteking maar ondanks de naam zijn het niet de zweetklieren die gaan ontsteken maar de haarzakjes. De huidaandoening hidradenitis suppurativa ontstaat doordat de opening van de haarzakjes verstopt raakt op de plek waar normaal gesproken de haar naar buiten zou moeten komen. In het haarzakje zitten onze huidcellen die zich blijven vermenigvuldigen en afsterven en hierdoor ontstaan de ons bekende huidschilfers. Wanneer deze huidschilfers niet meer afgevoerd kunnen worden doordat de opening is afgesloten gaan deze zich ophopen totdat er een te grote ophoping ontstaat die op een zeker moment zal openknappen waardoor de inhoud in ons lichaam terecht komt en daar voor een ontsteking zorgt.

De ontsteking bij hidradenitis suppurativa

De ophoping in het harzakje bestaat uit levende en dode huidcellen, keratine en bacteriën. Dit bij elkaar zorgt voor een ontsteking waarbij pus en etter wordt gevormd. De ontsteking kan nu een abces worden genoemd en deze zoekt zijn uitweg naar buiten toe. Deze uitweg naar buiten is een tunneltje tussen de ontstoken holte en de huiden deze wordt ook wel een fistel genoemd. De ontsteking wordt alleen maar groter doordat ons afweersysteem er witte boedcellen op afstuurt om de ontsteking te verwijderen. De ontsteking zal blijven groeien en kan in het ergste geval behoorlijk groot worden en zorgen voor pijn en het continu weglekken van pus en etter.

Diverse namen voor 1 huidaandoening

De huidaandoening hydradenitis suppurativa heeft in de loop van de jaren verschillende namen gekregen die allemaal staan voor dezelfde huidaandoening:

  • Hidradenitis Suppurativa (etterende zweetklierontsteking)
  • Acne inversa (in de huidplooien)
  • Acne ectopica
  • Ziekte van Verneuil

De diagnose hidadenitis suppurativa

De diagnose hidradenitis suppurativa wordt gesteld door de dermatoloog of de huisarts. Aan de hand van de symptomen en bijbehorende kenmerken kan de huidarts dit relatief eenvoudig vaststellen maar in sommige gevallen wordt een biopt afgenomen ter extra onderzoek. het klinische beeld dat bij deze huidaandoening hoort. Wanneer je voor het eerst wordt geconfronteerd met hidradenitis dan lijkt het een besmettelijke huidaandoening maar dit is meestal niet het geval.

Kenmerken Hidradenitis suppurativa

Bij de huidaandoening hidradenitis horen de volgende 3 kenmerken:

  1. huidafwijkingen die bestaan uit diep gelegen bulten en een overmatige toename van de hoeveelheid bindweefsel (fibrose),
  2. Ontstaan op bekende plekken zoals liezen, oksels en in huidplooien
  3. terugkerende en chronische huidaandoening.

Symptomen hydradenitis suppurativa

Schattingen lopen uiteen maar het wordt aangenomen dat ongeveer 1%, maar waarschijnlijk loopt dit wel op tot 4% van de Nederlanders last heeft van hydradenitis. Binnen dit percentage lopen de ernst van de huidaandoening begrijpelijkerwijs behoorlijk uiteen. Hydradenitis suppurativa kan een ernstig kaakter hebben met zware en diepe ontstekingen tot gevolg maar kan ook beperkt voorkomen. De diagnose hydradenitis wordt lang niet altijd op tijd gesteld waardoor mensen met klachten te lang blijven doorlopen met als gevolg dat de ontsteking en het ontstekingsgebied heel groot en pijnlijk kan worden. In mijn geval heeft het ook een kleine 2 jaar geduurd voordat mijn huidarts mij de diagnose vertelde. De huidaandoening hydradenitis komt mmestal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal as na de puberteit. Wanneer je last hebt gehad van (ernstige) acne lijkt de kans op het ontwkkelen van hydradenitis wat groter. De exacte oorzaak van hidradenitis suppurativa is nog steeds onduidelijk maar er zijn waarschijnlijk verschillende factoren die bij het ontstaan en verergeren van de aandoening mogelijk een rol spelen. Uit onderzoek is mogelijk vast komen te staan dat afwijkingen in het afweersysteem of afwijkingen in de haarzakjes kunnen bijdragen aan het ontstaan van hidradenitis suppurativa.

Waarom krijg je hidradenitis suppurativa

Het is mogelijk dat een aantal factoren het ontstaan kunnen veroorzaken of verergeren. Er kan mogelijke sprake zijn van een genetische aanleg, een teveel aan wrijving, obesitas of zwaarlijvigheid lijkt een rol te spelen net als een verstoord immuunsysteem. Mijn arts vertelde dat wanneer ik zou stoppen met roken de klachten waarschijnlijk niet meer terug zouden keren en wat dat betreft had hij helemaal gelijk. Nadat ik stopte met roken werden de klachten direct minder en na de chirurgische ingreep zijn ze niet meer teruggekomen. De klachten zouden kunnen verergeren door mestruatie, te strakke en schurende kleding en overmatige transpitratie.

Klachten hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa begint meestal rond of na de puberteit en wordt vooral gekenmerkt door het ontstaan van behoorlijk pijnlijke en diepgelegen ontstekingen. Deze ontstekingen komen vooral voor op de plekken waar veel zweetklieren zitten zoals d oksels en de liezen. Ook rond de genitaliën en in huidplooien kunnen de ontstekingen ontstaan. De aandoening begint als een puist die langzaam aan overgaat in een chronisch ontstekingsroces dat maar niet over wil gaan. Juist op de plekken waar de apocriene zweetklieren zitten komen de ontstekingen het meest voor en dat zijn dan de liezen en de oksels. Bij mannen kan de aandoening ook voorkomen rond de bilnaad en in de buurt van de anus. Ook de vorming van fistels zijn kenmerkend voor hydradenitis en deze zijn vervelend omdat ze lang kunnen blijven zitten en doordat ze besmet raken met bacteriën kunnen ze voor een onaangename geur zorgen. Complicatie en hinderlijk is de vorming van heftige littekens bij hidradenitis door de overmatige groei van bindweefsel.

Hidradenitis suppurativa behandelen

De enige oplossing voor een behandeling van deze aandoening is een bezoek aan de huidarts of dermatoloog. Door het chronische karakter is het belangrijk om de ontsteking adequaat en effectief te verwijderen. Heb je last van de aandoening dan is de eerste actie een afspraak bij de arts. Deze kan je uitvoerig informeren over de aanpak om de hidradenitis te verwijderen. Een hydradenitis suppurativa operatie is meestal noodzakelijk om de klachten definitief weg te kunnen nemen.

Hidradenitis chronisch

Hidradenitis suppurativa is een chronische huidziekte en zij wordt ook wel acne inversa, acne ectopica of de ziekte van Verneuil genoemd. Kenmerkend voor hidradenitis suppurativa zijn pijnlijke ontstekingen in de liezen, de oksels of in huidplooien die langdurig blijven zitten. De ontstekingen kunnen ook op andere plekken op het lichaam voorkomen zoals onder de borsten, op en tussen de billen of op de binnenkant van de dijen. Je kunt de ontstekingen vergelijken met onderhuidse puisten die ook diep onder de huid liggen. Tevens kan er sprake zijn van de vorming van abcessen met fistelgangen richting de huid.

Hidradenitis suppurativa natuurlijk behandelen

Hidradenitis suppurativa of acne ectopia zelf natuurlijk behandelen is niet mogelijk! Wel kun je zelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen. In mijn geval is het een geluk geweest dat ik gestopt ben met roken. Hoewel roken natuurlijk garant staat voor meer problemen is het voor hidradenitis een echte trigger. Ook hielp het vermijden van teveel koolhydraten mij omdat deze een voedingsbron is voor de ontstekingen. Ook de juiste vitamines en mineralen zijn belangrijk om de klachten van hydradenitis te verminderen. In mijn geval bleek silicea d30 (hydradenitis homeopathisch) ook een goede behandeling van de hidradenitis, dit homeopatsche middel is mogelijk effectief tegen ontstekingen zoals die bij hidradenitis komen kijken. Hidradenitis suppurativa voeding is voornamelijk een gezond en gebalanceerd dieet met zo weinig mogelijk bewerkt voedsel en toegevoegde suikers.

Om de ontstekingen schoon te houden is een oplossing met soda in een washandje goed te gebruiken maar je kunt de ontsteking ook deppen met zuivere alcohol. Omdat het in feite een open wond is kan men beter niet te agressieve producten gebruiken om de ontsteking te reinigen.

Medicijnen tegen hidradenitis suppurativa zijn in de meeste gevallen antibiotica of de créme Resorcinol, deze medicijnen werken hard om de ontsteking te stoppen. Ze werken ontstekingsremmend en kunnen de groei van bacteriën die hidradenitis verergeren snel doen afnemen.

Natuurlijke behandeling van ontstekingen met baking soda? Lees mijn ervaring met het behandelen van mijn acne, steenpuisten en hidradenitis met baking soda of zuiveringszout zoals het ook wel wordt genoemd!

Pampers