Het ontstaan van acne

Hoe komt het nu dat je van een huid die nergens last van heeft binnen no-time een puist op je gezicht hebt…

Bijna iedereen heeft er wel een last van want er wordt een schatting gemaakt dat circa 6 miljoen Nederlanders last heeft (of wel eens last heeft gehad) van acne of jeugdpuistjes. Wist je dat in de Verenigde staten dit aantal zelf 40 tot 50 miljoen mensen bedraagt? Best veel als je het zo gaat bekijken… Maar hoe ontwikkeld een puist zich en welke fases of stadia kun je daarin herkennen. Om dat inzichtelijk te krijgen gaan we jou de vorming van een puist (of die nu groot of klein is) uitleggen aan de fases die hij ondergaat.

Bij de vorming van acne zijn 4 fases te herkennen

De 1e fase van het ontstaan van acne

De stimulatie van de talgklieren door hormonale veranderingen

Tijdens de puberteit zorgen de hormonen voor een overstimulatie van de talgklieren waardoor de talgklieren meer talg gaan produceren. Hierdoor gaat je huid er vettig uitzien en kunnen er verstoppingen gaan ontstaan in de poriën.

Fase 2 in het ontstaan van acne

Dode huidcellen zorgen ook voor verstoppingen

Wanneer je last hebt van acne stoot je huid dode huidcellen niet goed en vooral niet voldoende meer af waardoor deze dode huidcellen gaan ophopen waardoor de verstoppingen van de poriën alleen maar erger wordt.

Fase 3 is de groei van het aantal Propionibacterium Acnes

De wat? Ja, de populatie van de Acne-bacterie, want dat is de Propionibacterium Acnes gaat excessief groeien. Deze van bacterie draagt iedereen vanaf zijn of haar geboorte al met zich mee en deze bacterie groeit goed op de vrije vetzuren die in de verstopte porie geproduceerd worden. De Acne-bacterie geeft een aantal chemicaliën die jou immuunsysteem het signaal geven om de infectie te gaan bestrijden. Wanneer de je immuunsysteem het gevecht aangaat met de Acne-bacterie in de porie dan komen er gifstoffen vrij die ervoor zorgen dat er roodheid en irritatie van de huid zichtbaar wordt.

Fase 4 is het ontstaan van een ontsteking

Een ontsteking is het verdedigingsmechanisme van ons lichaam bij blessures, verwondingen infecties of bij allergiën. In het geval van acne kan het omhulsel of de wand van de verstopte porie waarin de strijd tegen de Acne-bacterie plaatsvindt door de druk openscheuren waardoor de troep die er in zit o.a. bacteriën, talg dode huidcellen en andere gifstoffen, in het omliggende huidweefsel terechtkomen waardoor er forse en grote ontstekingen kunnen ontstaan.

Wil je meer lezen over acne?

Pampers