Helpt een dieet tegen acne?

Helpt een dieet tegen acne?

Welk dieet tegen acne kan echt helpen?

Er zijn al veel aanwijzingen dat hormonen zoals insuline en IGF-1 (insluline gelijkende groeifactor) een rol spelen bij het ontstaan van acne. Deze hormonen stimuleren de productie van de mannelijke geslachtshormonen en de aanmaak van huidvet (talg) door de talgklieren. Hierdoor kan de acne ontstaan en het is tevens een reden dat jongens vaker last hebben van ernstige acne dan meisjes.

Wanneer je veel voeding consumeert dat rijk is aan geraffineerde koolhydraten (voornamelijk suikers en zetmeel) dan zorgt dit voor een te hoge insulinespiegel of bloedsuikerspiegel. Deze extreme schommeling kan voor een extra aanmaak van talg leiden waardoor acne kan verergeren.

Wanneer je dan kiest voor een dieet waarbij je minder of zo weinig mogelijk geraffineerde koolhydraten eet kan dan ook goed helpen om acne te verminderen. In de praktijk is een koolhydraatarm dieet dan ook een potentiële manier om acne onder controle te krijgen. Ook een laag-glycemisch diet is een manier om hevige schommelingen in insulinespiegels onder controle te houden waardoor dit dieet steeds vaker wordt genoemd als mogelijke oplossing tegen acne.

Minder suiker betekent minder acne?

In mijn eigen geval zorgt een (over-)consumptive van suiker ervoor dat mijn acne binnen korte tijd heviger wordt. Ook het herstel nadat een puistje is geknapt gaat vele malen langzamer wanneer mijn suikerinname te hoog is. Het is in de praktijk echter behoorlijk lastig om in de supermarket producten te vinden zonder suiker.

Pampers

Meer lezen over acne en voeding? Lees dan dit artikel over een dieet tegen acne eens!