Haarnestcyste of Sinus Pilonidalis

Helaas ben ik een ervaringsdeskundige wat betreft het hebben van een haarnestcyste of met de moeilijkere naam: de sinus pilonidalis! Er aan komen is makkelijker dan eraf komen en het was en is in mijn geval een pijnlijk verhaal waar ik met enige angst op terug blijf kijken!

Wat is een Haarnestcyste of een Sinus Pilonidalis?

Mijn eerste vraag aan de huidarts of dermatoloog was letterlijk en figuurlijk: wat is een haarnestcyste of Sinus Pilonidalis nu in hemelsnaam? Acne had ik al en hidradenitis suppurativa of Acne Ectopia kreeg ik daar gratis bij en ik werd nu geconfronteerd met een term waar ik echt nog nooit van heb gehoord! De dokter vertelde ook dat de haarnestcyste niet vanzelf over gaat en dat er daarom een ingreep nodig zou zijn.

Een haarnestcyste of Sinus Pilonidalis is meestal een holte in een huidplooi die ontstaat door ingegroeide haren. Meestal krijg je last van een haarnestcyste op of rond de bilspleet en dat was in mijn geval natuurlijk ook zo. De dermatoloog vertelde erbij dat de huidaandoening Sinus Pilonidalis meestal voorkomt bij mensen die een zittend beroep hebben of bijvoorbeeld wielrennen als hobby hebben. Ook vertelde hij dat een haarnestcyste niet gevaarijk is zolang er maar een opening naar buiten is omdat dan de pus en etter kan wegvloeien.

Wanneer de ingegroeide haar gaat zorgen voor een ontsteking wordt er een soort abces gevormd dat langzaamaan pijn begint te doen is mijn eigen ervaring en daar kun je meer over lezen in mijn operatieverslag…

Je merkt eigenlijk pas dat je last hebt wanneer je jeuk krijgt en er zich een bult(je) gaat vormen in de buurt van de bilspleet waarvan ik dacht dat het een puist o.i.d. was omdat ik toch al last had van mij acne conglobata.

Uiteindelijk vindt de haarnestcyste een weg naar buiten doordat er een kanaaltje of fistelgang vormt naar buiten dat pus en etter begint te lekken. Uiteindelijk werd ik daardoor geconfronteerd met een nattige en vieze plek in mijn boxershort waardoor ik wist dat het “mis” was.

haarnestcyste, sinus pilonidalis

Naar de huisarts met mijn Sinus Pilonidalis…

Omdat ik het niet vertrouwde ben ik naar de huisarts gegaan en die kon me eigenlijk na een oogopslag vertellen dat ik last had van een zogenaamde Sinus Pilonidalis en een verwijskaart naar de dermatoloog was snel geregeld.

De diagnose Sinus Pilonidalis of Haarnestcyste

De dermatoloog stelde bij mij de diagnose dat ik inderdaad last had van een haarnestcyste. In het kort was de uitleg dat ik last had van een ingegroeide haar aan de bovenkant van mijn bilspleet waardoor zich een haarnestcyste had gevormd en deze cyste had een weg naar buiten gezocht door middel van een kanaaltje. Er was sprake van een zogenaamd piodinaal abces en de behandeling daarvan was simpel doch pijnlijk…

Behandeling van een haarnestcyste

De dermatoloog vertelde mij dat er maar 1 ding op zat om van mijn abces af te komen: een chirurgische ingreep waarbij de haarnestcyste plat gezegd weg wordt gesneden. De wond die daarbij ontstaat zou afhankelijk van de grote open gelaten worden en ut zichzelf moeten gaan genezen! Er was 1 voordeel volgens de dermatoloog: ik kreeg een ruggenprik en zou niks merken van de ingreep zelf… Lucky me!

Sinus Pilonidalis Symptomen

In mijn geval bestonden de symptomen van de haarnestcyste of sinus pilonidalis uit meerdere kleine problemen. In eerste instantie is het een jeukend gevoel op een specifieke plek die iets later gevolgd werd door de vorming van een kleine bult. Uit eindelijk ging de jeuk over in een pijnlijk gevoel bij het zitten (ik zat op kantoor destijds….) totdat er een opening in de haarnestcyste ontstond waardoor de druk weg was. Het nadeel daarvan is wel dat je dan last krijgt van natte plekken in het ondergoed of zelfs door je spijkerbroek heen.

Chirurgische ingreep

Een chirurgische ingreep zou mij moeten verlossen van het probleem en het eerste wat ik dan doe bij thuiskomst is op het internet zoeken naar wat daar de consequenties van zijn. Wanneer je dan zoekt op interne dan komen de meest vreselijke afbeeldingen voorbij die niks anders dan bittere pijn voorstellen. Wanneer je nog voor de operatie op moet dan is het mijn eigen tip dat je dit beter niet kunt doen…

Met een operatie of chirurgische ingreep wordt de ontsteking en het verder aangetaste gebied verwijderd zodat je van de problemen genezen zou moeten zijn.

Ervaring en operatieverslag Haarnestcyste of Sinus Pilonidalis verwijderen

De ingreep heeft recent plaats gevonden onder gehele narcose en dat is gezien de plek waar ik last had van de haarnestcyste wel prettig omdat je bij bewustzijn toch die vervelende geluiden hoort die nu eenmaal bij een operatie horen. Na afloop van de operatie wordt je direct geconfronteerd met pijn en in mijn geval niet zo’n klein beetje ook. De wond is door de dermatoloog namelijk in zijn geheel open gelaten en was 6 centimeter in lengte en 3 centimeter breed. Ook in de diepte moest behoorlijk wat aangetast weefsel weggesneden worden vertelde de chirurg waardoor ik met een enorme krater kwam te zitten die uit zichzelf weer dicht moest gaan groeien.

De wondverzorging na afloop is één vervelende ervaring omdat de watten verwijderd moeten worden die er na de operatie zijn ingeduwd. Je kunt je waarschijnlijk goed voorstellen dat dit niet pijnloos is en dan krijg je nog te horen dat je 3 maal daags de wond moet verzorgen. Ook het schoonhouden van de wond onder de douche is pijnlijk alleen ik merkte al snel dat je aan de pijn gewend raakt. Lees hier wat Wikipedia te vermelden heeft over de haarnestcyste!

Herstelperiode na haarnestcyste operatie

Ik heb al met al ongeveer 6 weken last gehouden van de open wond en kon na een week of 3 merken dat de wond langzaam dicht begon te groeien. Omdat de wond je beperkt bij elke beweging je maakt heb ik me ook rustig gehouden in die periode omdat de pijn alsmaar erger werd nadat de dag vorderde. De haarnestcyste zelf behandelen was lastig, ik moest zelf de watten en cutimed verband wisselen en dat is een proces waarbij je jezelf pijn moet doen maar ook hierin merkte ik dat herhaling en ervaring zorgen voor minder pijn. Het herstel na een haarnestcyste operatie nam in mijn geval ongeveer 6 weken in beslag en persoonlijk viel me dat nog mee gezien de grootte van de wond.

Lees hier wat Wikipedia te vermelden heeft over de haarnestcyste!

Pampers