Milia (Gerstekorrels)

Wanneer je last hebt van milia dan heb je last van relatief kleine en harde witte zakjes die zich vooral op je gezicht bevinden en dan met name rond de ogen. De andere benaming waaronder we milia kennen zijn “gerstekorrels”. Een milia of een gerstekorrel is een huidaandoening die ongevaarlijk is maar cosmetisch als een last wordt beschouwd omdat ze zich met name in het gezicht bevinden.

Milia Gerstekorrel

Wat zijn milia of gerstekorrels?

Milia of gerstekorrels zijn kleine zakjes of korreltjes die zich gevuld hebben met keratine. Je weet het meteen wanneer je last hebt van een gerstekorrel als je ze ziet want ze zijn duidelijk herkenbaar. Milia of gerstekorrels bevinden zich meestal rond de ogen, de neus en de wangen. De korrels zijn vervelend omdat ze meestal duidelijk zichtbaar zijn maar ze zijn medisch geen probleem.

Vrijwel iedereen kan ooit eens te maken krijgen met milia en er springen een aantal risicogroepen uit waar gerstekorrels vaker voorkomen. Dit zijn met name bij:

  • Mensen met een donkere huidskleur
  • Net geboren baby’s
  • Iedereen met een droge en vochtarme huid
  • Mensen die last hebben van huidbeschadigingen

Milia is heen acne of puistjes

Soms worden milia of gerstekorrels ook wel verward met acne of puistjes omdat er een bepaalde gelijkenis is met deze huidaandoeningen. Ook inhoudelijk en medisch bekeken zijn er een aantal overeenkomsten omdat het in beide gevallen om een verstopte porie kan gaan. Het grote verschil tussen milia en acne is dat een milia niet het resultaat is van een ontsteking in de talgklieren.

Wanneer een pasgeboren baby last krijgt van een gerstekorrel dan wordt dit neonatale milia genoemd. Bij een baby zitten de gerstekorrels net als bij volwassenen meestal ook rond de neus, de ogen en de wangen. Een baby krijgt last van milia omdat de huid van een net geboren kindje nog niet zo goed in staat is om nieuwe huidcellen aan te maken en oude huidcellen af te stoten.

Milia (gerstekorrels) bij volwassenen

Bij volwassenen komen milia vaker voor en veel mensen kunnen er last van krijgen of hebben ze al eens gehad. Bij volwassen mensen kan een milia niet alleen op het gezicht voorkomen maar ook elders op het lichaam. Juist wanneer je last hebt van een beschadigde huid s de kans op milia of gerstekorrels groot. Ook wanneer je net een cosmetische behandeling hebt ondergaan tegen bijvoorbeeld acne zoals en chemische peeling of een laserbehandeling is de kans op gerstekorrels groot. Teveel zonlicht kan ook een oorzaak zijn voor het ontstaan van een milia en mensen met een donkere huidskleur zijn ook gevoelig voor milia omdat dit huidtype dikker en steviger is.

Wat is de oorzaak van milia en gerstekorrels?

Een milia kan het levenslicht zien wanneer een porie verstopt raakt met de lichaamseigen stof keratine. Deze keratine is een eiwit dat onoplosbaar is en dat wordt aangemaakt door onze huid om zichzelf te beschermen. Normaal gesproken verlaat de keratine de huid door de talgklieren en er kan een verstopping ontstaan wanneer de keratine tegengehouden wordt door de dode huidcellen waardoor ze zich ophopen onder de epidermis (de buitenste laag van de huid).

Milia ontstaat doordat de poriën in de huid verstopt raken met keratine. Keratine is een onoplosbaar eiwit dat van nature door het lichaam wordt aangemaakt om de huid te beschermen.

Verschillende vormen van milia

Wanneer je gaat kijken naar de verschillende vormen van milia dan wordt er vaak gesproken over primaire milia en secundaire milia:

Primaire Milia

Ontstaat vrijwel altijd spontaan en wordt vaak gezien bij pasgeboren baby’s maar kan ook voorkomen bij kinderen en volwassenen. Primaire milia zit meestal rond de ogen, de wangen, het voorhoofd en de genitaliën. De primaire milia gaat gelukkig meestal uit zichzelf weer over.

Juveniele milia

Juveniele milia is milia die al aanwezig is bij de geboorte en dit wordt vaak in verband gebracht met andere medische en genetische aandoeningen.

Milia en plaque

Vooral vrouwen rond de middelbare leeftijd hebben last van milia en plaque en het kan sporadisch ook voorkomen bij kinderen en soms volwassen mannen. Milia en plaque bevindt zich vooral rond de oogleden, de wangen, achter de oren en rond de kaken.

Multiple eruptive milia

Uitbarsting van multipele milia die in extreme gevallen het hele lichaam kunnen bedekken, deze bevindt zich dan met name in het gezicht, op de bovenarmen en op het gehele bovenlichaam. De oorzaak van deze uitbarsting van milia is echter onbekend maar ze zorgt meestal niet voor ernstige klachten.

Traumatische milia (secundaire milia)

Deze vorm van gerstekorrels of milia ontstaat na beschadiging van de epidermis doordat het acrosyringium geblokkeerd is geraakt tijdens het proces van re-epithelialisatie. Het kan voorkomen na bijvoorbeeld brandwonden, zonverbranding, ziekte met blaren, na cryotherapie of na radiotherapie.

Medicatie gerelateerde milia (drug induced milia)

Deze vorm van milia ontstaat na gebruiken van bepaalde medicijnen op de huid zoals hydrochinon en corticosteroïde.

De symptomen van milia

Zoals al eerder besproken verschijnen milia als kleine witte korreltje die verder geen pijn doen en hoogstens wat kunnen jeuken. Een gerstekorrel verschijnt spontaan en hij kan net zo hard weer verdwijnen. Een gerstekorrel kan ook voorkomen op de oogleden en ze worden dan nogal eens door de war gehaald met een zogenaamd strontje. De meest voorkomende plekken voor gerstekorels of milia zijn rondom de ogen, op de wangen, op de neus en op het voorhoofd bij zowel kinderen als volwassenen.

De behandeling van milia of gerstekorrels

Een milia of gerstekorrel heeft geen specifieke behandeling omdat ze de eigenschap hebben vanzelf weer te verdwijnen. Er zijn wel een aantal tips die je op weg kunnen helpen bij het voorkomen van gerstekorrels en dat zijn met name veel vocht drinken en zo min mogelijk zonlicht of in ieder geval een goede bescherming tegen zonlicht. Ook kan exfoliëren met bijvoorbeeld een huidverzorgingsproduct op basis van salicylzuur het ontstaan van milia of gerstekorrels voorkomen. Wil je een gerstekorrel professioneel laten verwijderen dan kun je hiervoor bijvoorbeeld naar de schoonheidsspecialist gaan. Zij hebben het juiste gereedschap om een gerstekorrel te verwijderen.

Gerstekorrel zelf verwijderen?

Het zelf verwijderen van een gerstekorrel is niet verstandig, het kan zelfs gevaarlijk zijn en zorgen voor een ontsteking of schade aan de huid in de vorm van een blijvend litteken. Wil je van de gerstekorrel af dan is het verstandig om deze te laten verwijderen door de huisarts, dermatoloog of schoonheidsspecialist.

Zelf verwijderen

Zelf een gerstekorrel uitdrukken of prikken wordt niet aangeraden en is zelfs gevaarlijk. Een onjuiste behandeling kan leiden tot ontstekingen en in het ergste geval blijvende littekens.

Pampers

Foto’s van milia en gerstekorrels en een film over hoe een gerstekorrel professioneel wordt verwijderd.