Gerstekorrel verwijderen

Gerstekorrel verwijderen

Wanneer u last heeft van gerstekorrels is het verstandig om te weten op welke manieren je gerstekorrels kunt verwijderen.

Wat zijn milia of gerstekorrels?

Een gerstekorrel of met de medische benaming milia is geen mee eter die zich kenmerkt als een zwart puntje. Een gerstekorrel zier eruit als een harde witte korrel onder de huid die ontstaat in een talgklier of een zweetklier. De gerstekorrel bestaat in de meeste gevallen uit keratine en een gerstekorrel kan zowel bij vrouwen als mannen op elke leeftijd ontstaan.

Redenen voor het ontstaan van een gerstekorrel

Waarom een gerstekorrel ontstaat is niet helemaal bekend maar er zijn wel een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van een gerstekorrel of milia. Mensen met een droge en vochtarme huid hebben meer kans op het ontstaan van gerstekorrels. Ook een teveel aan zonlicht heeft een invloed op het ontstaan van gerstekorrels en daarnaast zijn mensen met een beschadigde huid (acne, brandwonden, puisten, littekens) extra gevoelig voor gerstekorrels. Dit merk ik vooral aan mijn eigen gezicht dat zijn sporen heeft van de acne conglobata.

Gerstekorrels verwijderen

Gerstekorrels zijn een relatief onschuldige aandoening en zo zal de huidarts ze ook benaderen. Cosmetisch zijn ze echter ontsierend en duidelijk aanwezig en daarom willen we ze graag verwijderen. Normaal gesproken kun je hiervoor terecht bij de schoonheidsspecialist. Zij hebben de ervaring en weten hoe ze professioneel gerstekorrels moeten verwijderen. Een gerstekorrel wordt verwijderd door er een kleine incisie in te maken met een scherp mesje of een naald en kan de gerstekorrel eenvoudig uitgenepen worden. Normaal gesproken zal dit geen grote littekens achterlaten en zal er slechts een klein wondje te zien zijn. Hoewel het verwijderen van een gerstekorrel bij de schoonheidsspecialist de beste oplossing is dien je er wel rekening mee te houden dat hier een prijskaartje van enkele tientallen euro’s aan hangt.

Zelf een gerstekorrel verwijderen?

Zelf een gerstekorrel verwijderen kan als je weet wat je doet alleen is het natuurlijk niet verstandig om te doen. Helemaal wanneer de gerstekorrel rond de ogen zit is het gevaarlijk om hier met een naald of mesje in te gaan prikken. Het is daarom verstandig de gerstekorrel professioneel te laten verwijderen door de specialist!

Wil je toch zelf proberen om een gerstekorrel te verwijderen dan is het raadzaam om de volgende stappen in acht te nemen.

  • Zorg voor een scherpe en steriele naald om een incisie te kunnen maken
  • Probeer in eerste instantie op of onder de gerstekorrel een incisie te maken
  • Oefen met je vingers (handen desinfecteren of tissue) lichte druk uit om de gerstekorrel te verwijderen.
  • Lukt dit niet dan kun je eventueel gebruik maken van de comedonenlepel om wat gerichter druk op de gerstekorrel uit te kunnen oefenen.
  • Wil de gerstekorrel er niet uit komen dan kun je de incisie of het gaatje wat groter maken.
  • Zorg ervoor dat je de huid na het verwijderen van de gerstekorrel goed ontsmet!

Kort samengevat

Pampers

Hoewel milia of gerstekorrels een onschuldige huidaandoening zijn kan het vanwege de ontsierende gevolgen verstandig en noodzakelijk zijn om ze te verwijderen. De beste manier om milia te verwijderen is door middel van een schoonheidsspecialist ondanks de kosten die hieraan verbonden zijn!