Fistel

Wat is een fistel?

Hoewel een fistel niet bij de acne familie hoort nemen we hem wel mee op acneacademie.nl omdat er sprake is van een ontsteking. Zo proberen we volledig te zijn op het gebied van huidaandoeningen die zich kenmerken door ontstekingen en gelijkenissen hebben met puistjes of acne.

Wanneer je last hebt of denkt last te hebben van een fistel is een afspraak bij de huisarts verstandig! Maak een afspraak om de behandeling van een fistel te bespreken met een medisch professional!

Een fistel of een pijpzweer is een niet natuurlijk kanaal tussen 2 lichaamsholtes of tussen een holte en de huid. Daarnaast kan een fistel of een pijpzweer ook ontstaan tussen een klier en de huid.

Fistels zijn een pijnlijke aandoening wanneer je er last van hebt, zoals we net hebben gelezen is het een kanaal onder de huid tussen 2 lichaamsholtes wat uitkomt in de huid. Meestal krijg je last van een fistel na een ontsteking in de lichaamsholte of de klier. Na deze ontsteking kan de fistel zich uitbreidden tot hij de huid heeft bereikt waarna hij kan openbarsten. Wanneer dit gebeurt heeft de fistel op het eerste gezicht enige gelijkenis met een puist op de huid. Een fistel is echter iets compleets anders dan een puistje en dat geld eveneens voor de gevolgen die een fistel kan hebben. Nadat de ontsteking in de klier of de lichaamsholte genezen kan het kanaal nog lang blijven door etteren.

Het ontstaan van een fistel na de ontsteking is noodzakelijk voor het lichaam om zichzelf te kunnen genezen. Je lichaam wil na de ontsteking zo snel mogelijk de pus, etter en dode witte bloedlichaampjes zo snel mogelijk afvoeren en vandaar maakt ze een tunnel naar de huid aan. Vanuit de opening in de huid kan de pus en etter dan afgevoerd worden. De opening bij een fistel is in de meeste gevallen niet eens heel groot.

Antwoord op de meest gestelde vragen

Wat zijn fistel symptomen?

fistels oorzaak bekend?

Last van een fistel bilnaad

Welke fistel behandeling is het best?

Wat gebeurt er bij een fistel operatie?

Gaat een fistel genezing snel?

fistel bij stuitje behandelen

Een fistel in de lies

Fistel symptomen

Een fistel zal in het beginstadium niet heel erg pijnlijk zijn, een van de eerste symptomen dat je ast kan hebben van een fistel is jeuk. De plek waar het kanaal groeit is onderhevig aan jeuk en dit wordt alleen maar erger naarmate hij door de huid heen probeert open te barsten. Een fistel zorgt na de jeuk voor heel veel ongemak. Wanneer je last hebt van een fistel op of tussen de billen is de pus en etter die vrijkomt heel erg vervelend. Het zorgt namelijk voor een natte plek in je kleding die afhankelijk van de kleur van je kleding nog eens zichtbaar kan zijn. Naast deze ongemakken is er ook nog eens het onhygiënische gevoel dat bij een fistel komt kijken.

Fistels en een slechte hygiëne

Een fistel kan in tegenstelling tot een steenpuist net ontstaan door een slechte hygiëne of te strakke en schurende kleding. Bij een steenpuist is dit wel mogelijk door o.a. de aanwezigheid van een bacterie op de huid.

Een fistel ontstaat daarentegen enkel en alleen door een ontsteking in een lichaamsholte of klier in het lichaam waarvan de pus en etter afgevoerd moet worden. Meestal heb je niet eens in de gaten dat je last hebt van een fistel totdat er viezigheid uit een opening in de huid begint te lekken. En in vrij veel van de gevallen beginnen fistels rond je billen of je mond. De meest pijnlijke plekken die je dan ook nog eens kunt bedenken.

Fistels of fistel behandelen

Een fistel kan in het gunstigste geval uit zichzelf over wanneer je voldoende weerstand hebt en gezond van lijf en leden bent. In veel gevallen zal er echter wel een behandeling moeten plaatsvinden voordat de fistel verdwijnt. Zelfs dan kan fistelvorming nog lang blijven doorsluimeren en zo af en toe weer eens de kop op kunnen steken. Bepaalde medicijnen kunnen helpen bij een fistel, in dat geval hebben we het over antibiotica die de ontstekingen remt. In vrijwel de meeste gevallen hebben mensen klachten van pusverlies uit een kleine opening, die vaak zichtbaar is als een bultje of puistje in de huid. Onder die opening ontstaat een forse ontsteking. Meestal ziet het eruit alsof er lagzaam een grote puist begint te ontstaan. Bij sommige mensen doet het plekje alleen maar pijn en zorgt het voor jeuk. In ieder geval is het moeilijk te zien of er een beginnend abces zit. Dit komt mede doordat de opening van het kanaaltje meestal net in de anus zit. Een fistel is een op het eerste gezicht niet al te ernstige aandoening maar het is wel een aandoening waar je af kan komen en een fistel kan zelfs na de behandeling gewoon weer terugkomen!

Fistel operatie

Meestal wordt er gekozen voor een operatie om definitief van een fistel af te komen alleen krijg je die garantie er niet bij. De ingreep bij het verwijderen van een fistel is vrij zwaar en de nasleep is bijzonder pijnlijk. Omdat een fistel meestal voorkomt in de buurt van de anus nemen we in het volgende gedeelte meteen de perianale fistel mee voor de volledigheid. Niet in het minst omdat we ook veel vragen voorbij zien komen waarin het gaat over: fistel bilnaad, fistel stuitje, fistel bilnaad symptomen, fistel bilnaad genezen, fistel lies en abces bilnaad.

Fistel bij de anus of perianale fistel

Een fistel bij de anus in de buurt is een van de meest pijnlijke fistels die er is. De perianale fistel is een verbinding tussen de endeldarm en de huid zelf. Deze fistel is in veel gevallen een restant van een ontsteking in een van de anaalklieren. Deze ontsteking kan zich verder uitbreiden in de sluitspier van de anus en daarna doorbreken richting de huid.

Oorzaak en klachten bij een perianale fistel

Omdat de fistel meestal een restant is van de ontsteking in een anaalkliertje loopt de fistel door het onderste gedeelte van de sluitspier bij je anus. Ook kan het kanaal van de fistel doorlopen naar de endeldarm, dit kan in 1 rechte lijn of via een kronkeling met eventuele vertakkingen. Het vinden van het totale kanaal van de fistel is daarom altijd een erg lastig probleem wanneer hij behandeld moet worden. Regelmatig zal de fistel knappen waarna er vuil en wondvocht vrijkomt wat zorgt voor een onhygiënisch gevoel.

Behandeling van een perianale fistel

De enige behandeling die gebleken werkt bij een fistel is een chirurgische ingreep door middel van een operatie. Voor deze operatie wordt je korte tijd opgenomen in het ziekenhuis en moet je meestal een nachtje blijven vanwege de nabehandeling van de wond. Van de operatie zelf merk je gelukkig niks dankzij de ruggenprik of de algehele narcose. De pijn na de operatie is echter altijd vrij pijnlijk omdat in veel gevallen de wond wordt opengelaten.

De chirurg zal tijdens de operatie van de fistel het verloop van de fistelgang proberen vast te stellen en deze fistelgang helemaal open te leggen. Als de fistel ook door het onderste deel van de sluitspier van de anus loopt wordt ook dit deel opengelegd. De operatiewond wordt opengelaten en zal zichzelf moeten genezen over de duur van een aantal weken.

Complicaties fisteloperatie

Net zoals alle andere operaties is de fisteloperatie ook niet zonder risico’s. Na de operatie kan er bloedverlies op treden en er is kans op infectie van de wond omdat deze in zijn geheel wordt opengelaten. Verder kun je last krijgen van wat incontinentie van de anus dat zich kan uiten in lucht, vocht of ontlasting wat moeilijker onder controle kan worden gehouden. Nadeel van een operatie aan een fistel is dat de pijn die erbij komt kijken best heftig kan zijn. Doordat de wond soms open wordt gelaten zal je lichaam

Zelf fistel behandelen

Het is altijd verstandig om naar de arts te gaan met je fistel, zij kunnen de beste oplossing in de vorm van een operatie voor je uitvoeren. Er zijn echter wel een aantal homeopathische medicijnen die je kunnen helpen bij het overwinnen van een fistel. Zelf heb ik uitstekende resultaten gehad met een gezonde voeding en levensstijl in combinatie met Silicea D30. Niet alleen bij mijn bilnaad fistel maar ook bij het abces onder mijn oksel en de onderhuidse puisten. Ook na een operatie gebruikte ik de Silicea D30 om een nieuwe fistel te voorkomen. Lees meer over fistels voorkomen met Silicea D30.

Verschillende soorten fistels

Fistels kunnen op meerdere plekken ontstaan, zo kun je last hebben van een fistel in de kaak, een fistel in het tandvlees of een fistel in de mond. Wanneer je hier last krijgt van een fistel is het verstandig om naar de arts of de tandarts omdat dit direct voor veel pijn zorgt. Een fistel op het stuitje of een fistel in de bilnaad komt minder heftig op en heeft langer de tijd nodig om tot uitbraak te komen.

Perianaal abces

Wat is een perianaal abces en hoe wordt een perianaal abces behandeld of verwijderd. Wat kun je zelf doen als je last hebt van een perianaal abces en welke medicijnen worden voorgeschreven bij de behandeling van een perianaal abces.

Een perianaal abces is een andere benaming voor een perianale fistel of gewoonweg de een fistel.

fistel, fistel symptomen, fistel behandeling, fistel voorkomen

Wat is een perianaal abces?

Een perianaal abces is een bacteriële ontsteking van meestal een kliertje in of rond de anus. Deze ontsteking kan zich in zwaardere gevallen ook nog eens uitbreiden naar de huid rond de anus. Doordat er zich een ontsteking vormt komt er pus en etter vrij die zich gaat ophopen in een holte. Symptomen bij een perianale fistel of een perianaal abces zijn meestal een pijnlijke zwelling in de buurt van de anus en de billen.

Wat is een perianale fistel?

Wanneer je last hebt van een fistel bij de anus die we ook wel een peri-anale fistel of fistua noemen dan is er een gangetje/kanaaltje ontstaan tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus. In vrijwel de meeste gevallen is er eerst een ontsteking geweest die we zoals hierboven beschreven een perianaal abces noemen dat geopereerd is geweest. Geschat wordt dat bij ongeveer 30% van de perianale abcessen een fistel ontstaat.

Perianaal abces diagnose

Wanneer je last hebt van een abces rond of in de anus dan is een afspraak bij de arts om deze te behandelen noodzakelijk. Wanneer er geen duidelijke uitwendige symptomen van een abces zijn kan de (huis)arts de diagnose bevestigen door de anus inwendig te onderzoeken. Wanneer de arts een pijnlijke zwelling constateert kan de diagnose van een perianaal abces gesteld worden.

Lees meer over fistels op het acne blog

Behandeling van een perianaal abces

Wanneer je last hebt van een perianaal abces dan kom je in een pijnlijke stroomversnelling bij de chirurg terecht. De gebruikelijke behandeling van een abces bij of aan de anus bestaat namelijk uit een operatie waarbij het abces wordt opengelegd en de pus en etter wordt verwijderd. Deze ingreep gebeurt uiteraard onder verdoving. De ingreep zal in veruit de meeste gevallen in het ziekenhuis worden uitgevoerd waardoor je ook opgenomen wordt. De operatie zelf gebeurt door de chirurg met gedeeltelijke anesthesie of volledige anesthesie. De ingreep zelf is volledig pijnvrij maar de periode na de operatie is bijzonder vervelend op verschillende manieren.

De wond zal na de operatie opengehouden worden zodat de ontsteking de ruimte krijgt om volledig naar buiten toe te verdwijnen. Ook zal de wond regelmatig gespoeld moeten worden om alle etter weg te krijgen. In mijn geval was de wond vrij fors en werd deze in eerste instantie opengehouden door er watten in te leggen die de volgende dag verwijderd moesten worden. Door de wond open te houden kan deze van binnenuit gaan helen en dichtgroeien is de gedachte achter de behandeling.

Complicaties na een perianaal abces

Ook al wordt de behandeling nog zo goed en zorgvuldig uitgevoerd, er is altijd kans op complicaties. Wanneer het abces niet volledig is verdwenen of terugkeert kunnen er fistels ontstaan. Fistels zijn onnatuurlijke gangen waardoor de pus en etter vrij heen en weer kan lopen. Deze kananalen zijn in sommige gevallen bijzonder lang.

Abces zelf behandelen of een abces uitknijpen

Wanneer je last hebt van een abces is het daarom belangrijk te zorgen voor een goed werkend immuunsysteem en een goede weerstand. Dit betekende in mijn geval dat ik ben overgestapt op gezonde voeding en veel water in plaats van suikerhouden frisdrank en dat ik ben gestopt met het drinken van alcohol en roken. Hoewel dit gevoelsmatig geen pretje was bleek in de praktijk wel dat ik geen last meer kreeg van een fistel. Terwijl ik daarvoor in totaal drie keer ben behandeld door de chirurg aan een perianaal abces en fistels.

Zoals al eerder gezegd kun je behalve zorgen voor een goed immuunsysteem weinig doen om een perianaal abces of een fistel te behandelen. Natuurlijk kan de arts in combinatie met de ingreep medicijnen zoals antibiotica voorschrijven. Denk je last te hebben van deze bijzonder vervelende aandoening dan is de enige oplossing een bezoek aan de (huis)arts.

Symptomen van een fistel

Wanneer je last krijgt van een fistel dan merk je dit door het verlies van etter en pus ergens op of tussen de billen. Een vochtige plek in het ondergoed is hier meestal het resultaat van. Wanneer je op zoek gaat naar de opening dan zie je vaak een bultje dat lekt. Het kan zelfs lijken op een puist of puistje op of tussen de billen.

  • Aanmaak van pus vanuit de perianale fistel.
  • Voorgeschiedenis met telkens terugkerende abcessen.
  • Pijn rond de anus.
  • Deze pijn verergerd bij het zitten en bij de ontlasting.
  • Koorts met koude rillingen kan opkomen.

 

De behandeling van een perianaal abces of fistel

Een fistel gaat eigenlijk nooit van zichzelf weer over. In simpelweg alle gevallen zal een perianale fistel altijd geopereerd moeten worden. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk door de chirurg die allemaal onder narcose of plaatselijke verdoving worden uitgvoerd. Een fistel komt vrijwel altijd voort uit een niet goed genezen perianaal abces.

Mijn eigen fistel operatie

Inmiddels zijn we in augustus 2017 aanbeland en mijn eigen fistel is in vol ornaat weer terug. Op de een of andere manier blijven ze bij me terugkomen en ik zal binnenkort de behandeling en de operatie op deze website publiceren.

 

Direct door naar:

Pampers

Ernstige acne