Droge huid

Behandeling van een droge huid

Onze huid is een van onze grootste organen! Een reden meer om er goed voor te zorgen en in dit artikel gaan we in op een droge huid en de behandeling daarvan! Bij uitstek geschikt voor mensen met bijvoorbeeld eczeem, netelroos, psoriasis, een onzuivere huid en acne! Onze gezichtshuid is daarbij één van de belangrijkste lichaamsdelen die we hebben. Wanneer je last hebt van een te droge huid kan deze gaan jeuken, schilferen, roodheid vertonen en trekkerig aanvoelen. Er zij natuurlijke meerdere oorzaken voor een te droge huid en daar gaan we in dit artikel dieper op in!

Symptomen van een droge huid

Een droge huid is een veel voorkomend probleem waar iedereen wel eens last van heeft. Helaas zijn is er een grote groep mensen die gevoeliger is voor dit probleem. Het ligt namelijk ook aan het soort huidtype dat je hebt, de huidtypes voor het gezicht die we nu kennen zijn een normale huid, een droge huid, een vette huid of een gemengde huid. Naarmate je leeft zal onze huid vanzelfsprekend ook veranderen en verouderen waarmee een goede huidverzorging steeds belangrijker zal worden.

  • De normale huid is een huid die aan de ene kant niet te droog is maar ook niet vet is. Er zijn eindeloos veel factoren en invloeden die ervoor kunnen zorgen dat je huidtype verandert.
  • Een droge huid is een huid zorgt voor een ruw gevoel en kan roodheid vertonen, daarnaast zal deze droge huid ook trekkerig aanvoelen. De weersomstandigheden verergeren de problemen vaak, hierbij kun je denken aan zowel vorstperiodes als extreme warmte en zonlicht.
  • Een vette huid heeft de eigenschap niet of nauwelijks uit te drogen. Een vette huid zien we veel bij mensen die last hebben van acne of jeugdpuistjes door de overtallige aanmaak van talg. Bij excessief wassen van de huid kan achter wel uitdroging gaan optreden!
  • Een gemengde huid kenmerkt zich door droge delen van de huid maar een vette huid in de T-zone van het gezicht.

Tekenen van een droge huid

Een droge huid kenmerkt zich door een trekkerig en ruw gevoel van bijvoorbeeld de gezichtshuid. Daarnaast kan er een lichte vorm van roodheid optreden. Wanneer je last hebt van een extreem droge huid dan kan dit opvallen door schilfering van de huid, barstten in de huid en een (heftige) jeuk. Hierbij kun je denken aan een je handen! Iedereen kent wel het effect van overmatig handen wassen in combinatie met reinigingsmiddelen en/of kou. Een extreem droge gezichtshuid moet daarom adequaat behandeld worden om huidveroudering en de eventuele vorming van rimpels tegen te gaan!

Tips bij een droge gezichtshuid

Bij een droge gezichtshuid kan de oorzaak ook liggen in het eventuele gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten. Ga voor jezelf na of jou huidverzorgingsproducten huidvriendelijk zijn voor mensen met een gevoelige huid! Agressieve huidverzorgingsproducten bevatten vaak bestanddelen als eucalyptus.

Oorzaken van een droge huid

Onze huid krijgt veel te verduren! Niet alleen invloeden van buitenaf maar ook van binnenuit kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van een extreem droge huid. Wanneer je deze invloeden op je huid kent is het eenvoudiger om ze te verminderen of uit te sluiten! In het volgende gedeelte zetten we een aantal belangrijke factoren voor je op een rij.

Invloeden van buitenaf

Invloeden van buitenaf die kunnen zorgen voor een droge huid van je gezicht of je lippen doen dat door je natuurlijke oppervlakte barrière aan te vallen. Wanneer er een breuk is geforceerd dan kan er vocht uit de huid ontsnappen waardoor huiduitdroging kan optreden. De invloeden op een droge huid kunnen bestaan uit extreme weersomstandigheden. Hierbij kun je denken aan een hittegolf of een vorstperiode. Ook een teveel aan zonlicht heeft een uitdrogend effect op je huid. Ook de verzorging van je huid heeft invloed! Wanneer je teveel en te vaak je huid wast wordt de barrière geslecht waardoor de huid kan gaan uitdrogen. Wanneer je gebruik maakt van producten die niet geschikt zijn voor het type huid dat je hebt bereik je hetzelfde effect. Ook medicijn gebruik kan zorgen voor een uitdroging van de huid. In mijn eigen geval was het Roaccutane voor de behandeling van mijn ernstige acne die zorgde voor een extreem droge huid. Na afloop van de kuur was mijn huid dusdanig dun dat het nauwelijks meer druk of wrijving kon verdragen.

Invloeden van binnenuit!

Iedereen heeft zijn eigen unieke eigenschappen van de huid en zo wordt eigen erfelijk bepaald welk type huid je krijgt. Ook aanwezige ziektes kunnen zorgen voor een ander huidtype. Ook verandering in het niveau van hormonen kan het vochtgehalte in de huid doen wijzigen. Hierbij kun je denken aan de puberteit of de menopauze. Ook je leeftijd is van invloed op het soort huidtype dat je hebt! Naarmate je ouder wordt zal de werking van de huid minder worden met uitdroging van de huid als gevolg. Een resultaat hiervan kunnen de ons welbekende rimpels zijn. Wanneer je zoals ik last hebt gehad of nog steeds hebt van acne conglobata en onderhuidse puisten dan kan je huid ook zijn vochtregulering gaan verliezen met een droge huid als gevolg! Ook in dit geval is een juiste verzorging van de huid van groot belang.

Pampers