Antibiotica tegen acne

Doxycycline antibiotica tegen acne en puistjes

Doxycycline is een antibiotica die regelmatig wordt ingezet tegen acne en puistjes. Deze antibiotica tegen acne valt in de tetracycline-groep en wordt ook veelvuldig gebruikt in de behandeling van acne rosacea omdat de werkzame stof in Doxycycline antibacteriële eigenschappen bezit.

Waarvoor wordt doxycycline voorgeschreven naast acne:

Zoals gezegd valt doxycycline onder de tetracycline-antibiotica en deze werkt voornamelijk goed tegen infecties met bacteriën, zo wordt doxycycline ook gebruikt tegen het bestrijden van de malariaparasiet.

 • Artsen schrijven doxycycline vaak voor bij infecties met bacteriën, zoals:
 • Luchtweginfecties zoals longontsteking, acute bronchitis, longinfecties bij cystische fibrose, middenoorontsteking en keelpijn door keelontsteking;
 • huidinfecties en infecties diep in de huid zoals ernstige acne, infecties door bijtwonden, infecties rond of onder de nagels;
 • infecties van het maagdarmkanaal zoals bijvoorbeeld cholera;
 • Verschillende geslachtsziekten zoals een SOA als chlamydia, gonorroe en syfilis;

Doxycycline

Doxycycline is een middel dat je inneemt in de vorm van een tablet of een capsule. Naast acne wordt ook veelvuldig de huidaandoening rosacea behandeld met doxycycline. Wanneer je last hebt van een SOA dan is de kans dus ook groot dat de arts je doxycycline gaat voorschrijven om hiervan af te komen.

Doxycycline acne en puistjes

Wanneer je last hebt van acne en puistjes dan heb je waarschijnlijk veel pukkels en mee-eters op je gezicht, de rug, de borst en de schouderpartij. Meestal hebben jongvolwassenen en pubers last van acne maar het kan ook gewoon op elke leeftijd voorkomen. Bij acne heb je last van verstopte poriën door een overmatige talgproductie in combinatie met bacteriën, verontreinigingen van buitenaf en dode huidcellen. De behandeling van acne met doxycycline wordt meestal eerst geprobeerd zonder het gebruik van antibiotica. Pas wanneer dit niet effectief blijkt zal de arts of dermatoloog het gebruik van doxycycline inzetten bij de behandeling van acne. De doxycycline is namelijk effectief in het doden van de zogenaamde acne-bacterie die verantwoordelijk is voor het ontstaan van puistjes. Wanneer je doxycycline gaat gebruiken tegen acne kun je merken dat de acne met een aantal dagen iets minder zal gaan worden, houdt er wel rekening mee dat het volledige effect pas na een aantal weken zichtbaar zal zijn. Zoals al genoemd wordt doxycycline inwendig ingezet tegen acne en is het alleen verkrijgbaar als tablet of capsule.

Voordelen en nadelen doxycycline

 • Effectief tegen acne en puistjes
 • Niet alleen tegen acne maar ook tegen andere bacteriële infecties
 • Ook voor de behandeling van rosacea
 • Dood de zogenaamde acne-bacterie
 • Alleen voor inwendig gebruik toe te passen

Tegen welke vorm van acne kan ik doxycycline gebruiken?

Meestal wordt doxycycline niet meteen ingezet tegen acne door de arts of dermatoloog omdat de acne eerst met zalf of crème van buitenaf wordt aangepakt. Pas wanneer dit geen resultaat oplevert zal de arts ervoor kiezen om doxycycline antibiotica te gebruiken tegen acne en puistjes. Vooral bij milde tot matige acne zal de arts kiezen voor het gebruik van doxycycline. Deze antibiotica mag pas gebruikt worden vanaf 8 jaar omdat het de groei van botten kan afremmen, dit is ook meteen de reden waarom zwangere vrouwen dit middel beter niet kunnen gebruiken.

Hoe wordt doxycycline ingezet om acne te bestrijden?

Acne wordt dus veroorzaakt door een ophoping van talg, dode huidcellen en andere verontreinigingen. Hierdoor ontstaat een puistje en doxycycline wordt gebruikt omdat het de groei van de acne-bacteriën (de Propionibacterium acnes) remt waardoor de kans op ontstekingen kleiner wordt. In eerste instantie zal de arts bij milde tot matige acne kiezen voor een uitwendige behandeling van de puistjes maar zodra die niet voldoende blijkt zal antibiotica ingezet worden om de ontsteking te remmen.

Voordelen van doxycycline

De bijwerkingen van doxycycline zijn relatief mild in vergelijking met andere antibiotica waardoor het lichaam de kuur beter kan verdragen. Bijwerkingen van doxycycline zijn o.a. extra gevoelig voor UV licht, buikpijn of diarree, hoofdpijn en misselijkheid. e algemene ervaring van mensen die doxycycline gebruiken is relatief positief en de positieve review van doxycycline ligt voornamelijk in de reden dat het medicijn slechts enkele bijwerkingen heeft in tegenstelling tot veel andere antibiotica.

Doxycycline kopen

Doxycycline is alleen op recept verkrijgbaar en daarom is een afspraak bij de huisarts noodzakelijk. Je kunt doxycycline wel bestellen op het internet bij dokteronline.com.

Geen doxycycline gebruiken?

Wanneer je een middel tegen acne wilt gebruiken dat niet op recept is dan kun je eens kiezen voor benzoylperoxide. Dit middel tegen acne en puistjes kun je bij de apotheek kopen of eenvoudig online bestellen. In tegenstelling tot de doxycycline gebruik je de benzoylperoxide uitwendig. De Benzoylperoxide wordt echter niet vergoed door de verzekeraar zodat je de kosten ervoor zelf moet betalen, gelukkig is de benzoylperoxide vrij goedkoop in de aanschaf.

Werking van Benzoylperoxide

Benzoylperoxide koop je meestal in een sterkte van 5% en in gelvorm, dit middel helpt bij het behandelen en voorkomen van puistjes en het werkt op de volgende manieren tegen acne:

 • Het verminderd de verdikking van de bovenste huidlaag
 • Het remt de ontsteking
 • Het verminderd en remt de groei van bacteriën

Antibioticum zoals Doxycycline tegen acne

Wanneer acne niet minder wordt met de reguliere uitwendige behandelingen die je voorgeschreven hebt gekregen dan stapt de arts of dermatoloog meestal over naar een antibioticum tegen acne. Meestal is dit Doxycycline maar er kan ook gekozen worden voor tetracycline  of erytomycine. Deze antibiotica werkt over het algemeen goed tegen acne en hebben relatief weinig bijwerkingen. Meestal is de eerste keus van de arts doxycycline, niet alleen vanwege de geringe bijwerkingen maar vooral omdat het middel effectief kan zijn tegen puistjes.

Pampers