Oorzaak van acne

Waarom jij acne hebt ligt aan 3 dingen! In het volgende artikel brengen we de oorzaak van acne in kaart!

Acne is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een ontsteking in de talgklieren en de haarfollikels (haarzakjes). Er zijn 3 hoofdoorzaken van acne aan te wijzen:

  1. Een overtollige aanmaak van talg
  2. Verstopte poriën door ophopingen van vuil en dode huidcellen
  3. Infectie met een bacterie die de Propionibacterium acnes

oorzaak van acne, acne

Ontstaan van acne kort uitgelegd

Talg raakt verstopt in de poriën om daar whiteheads (witkopjes) te vormen onder de huid of blackheads die wel in contact staan met de buitenlucht. Een zwarte mee-eter die we dus ook een blackhead noemen wordt donker van kleur omdat de talg en dode huidcellen oxideren met zuurstof.oorzaak van acne, acne Gist en bacteriën in onze huid zorgen ervoor dat whiteheads puistjes gaan worden doordat er een ontstekingsreactie ontstaat met roodheid en pus tot gevolg.

De meeste tieners krijgen in meer of mindere mate last van acne gedurende hun puberteit. Het is namelijk een logisch gevolg van een natuurlijk proces van hormonale veranderingen die ons lichaam in die periode ondergaat. Hoewel acne geen levensbedreigende aandoening is kan het voor veel mensen een zware emotionele last zijn. Helemaal wanneer je er mee geconfronteerd wordt in onze op uiterlijk gerichte maatschappij waar de reclamecampagnes alleen maar mooie modellen laten zien met een strakke huid.

oorzaak van acne, acne

Oorzaak van acne op latere leeftijd

Ook als je in de 30 bent kun je nog last krijgen van acne, dit wordt ook wel adult acne of volwassenen acne genoemd.

Zodra de weg naar volwassenheid is afgelegd verdwijnt acne in veel gevallen weer uit zichzelf. Dit is jammer genoeg niet altijd zo, van acne kun je tot ver in je 30ste houden. Kijkend naar mezelf ben ik inmiddels ruim in de 30 en heb ik nog steeds last van mijn acne. Daarnaast kunnen grote hormonale veranderingen zoals een zwangerschap of de menopauze een terugkeer van acne veroorzaken.

Littekens na acne

Een van de gevolgen van acne zijn het ontstaan van littekens die achterblijven na een ontsteking op de huid. Hoewel een litteken na een jeugdpuistje met de loop der jaren uit zichzelf zal vervagen is dit niet het gevallen bij de littekens na bijvoorbeeld onderhuidse puisten, cysten of acne conglobata. Hoe je jet best littekens kunt behandelen of laten behandelen zetten we in dit artikel uiteen.

oorzaak van acne, acne

Wat kan acne verergeren

Acne kan verergerd worden door verschillende handelingen of gebeurtenissen. Met de onderstaande lijst kun je zien wat van invloed kan zijn op de ernst van de acne.

  • Krabben aan puistjes of de huid, door te krabben aan puistjes vergroot je kans op infecties doordat je vingers vol zitten met bacteriën.
  • Schurende kleding of accessoires, hoofdbanden, hoeden en petten kunnen acne veroorzaken en verergeren
  • Bepaalde medicatie zoals de anticonceptiepil met een hogere dosering progesteron kunnen acne verergeren
  • Cosmetica op basis van olie kan verstopte poriën veroorzaken waardoor jij last krijgt van acne
  • Grote hormonale schommelingen zoals de puberteit of een zwangerschap kunnen acne veroorzaken
  • Emotionele stress en spanning kan een oorzaak zijn van acne

oorzaak van acne, acne

De oorzaak van acne aanpakken

Wanneer jij weet dat je huid slecht reageert op bepaalde voedingsmiddelen en de resultaten daarvan zijn zichtbaar als een verergering van jouw acne dan is het verstandig om je dieet aan te passen. Dit is zomaar een eenvoudig voorbeeld van hoe de huid je verteld wat goed voor je is en wat niet. Onze huid is in dt geval de beste raadgever en luisteren is het beste wat je in dat geval kunt doen!

Dit geldt natuurlijk niet alleen op producten of dingen die je acne verergeren maar kan ook omgekeerd worden bekeken. Wanneer je weet dat veel sporten zorgt voor minder acne en daarmee een betere huid weet je natuurlijk ook wat je te doen staat. Als je veel water drinkt in plaats van suikerhoudende frisdrank dan is de keus natuurlijk ook snel gemaakt. En zo gaat dit principe eigenlijk op voor meer dingen dan je oorspronkelijk dacht.

De oorzaak van acne wegnemen

Wat zijn de kenmerken van puistjes samengevat

Acne of puistjes kenmerkt zich het best door een onzuivere huid die er ook vaak vettig uitziet en aanvoelt. Er ontstaat hierdoor huidproblemen die je kunt herkennen aan witte mee eters, zwarte mee eters en rode puistjes. Een andere kenmerk van acne of jeugdpuistjes is een glimmende huid door de overmatige talgproductie van de talgklieren. Bij hevigere vormen van acne zoals cystische acne of acne conglobata kan er littekenweefsel worden gevormd als gevolg van de ontstekingen. Acne is ontzettend vervelend en jammer genoeg niet van de ene op de andere dag te verhelpen. De behandeling van acne vereist vaak langdurige aandacht en inzet. Niet alleen van buiten maar ook van binnen kan acne behandeld worden. Een voedingspatroon met snelle koolhydraten zoals frisdrank, witbrood, snoep en koekjes is funest voor jouw probleemhuid. Een dieet dat wel resultaat heeft bij acne is het zogenaamde laag-glycemische dieet dat voornamelijk bestaat uit langzame koolhydraten.

De beste acne behandeling?

De behandeling van acne heeft te maken met de ernst van de klachten en in welke mate er kans op littekenvorming aanwezig is. Maar ook leeftijd en geslacht zijn van belang om de juiste behandeling en verzorgingsproducten bij het behandelen van de acne te bepalen. Er bestaat geen standaardbehandeling die succes garandeert tegen acne. Omdat een huid met acne er ook vaak vet en glimmend uitziet kun je geneigd zijn om de huid vaak en grondig te wassen maar dit heeft een tegengesteld effect, je talgklieren gaan dan nog meer talg produceren om het teort weer aan te vullen. De poriën zullen dan ook weer sneller verstopt raken en de acne zal op deze manier niet verminderen. Hoe vervelend en lastig acne ook kan zijn, acne is wel goed te behandelen. Juist door een gezond voedingspatroon in combinatie met de behandeling van een acne-specialist en het gebruik van de juiste verzorgingsproducten kun je het ontstaan van acne binnen een half jaar minimaliseren of zelfs helemaal overwinnen.

De oorzaak van acne wegnemen? Lees meer over de oorzaak van acne in dit artikel!