Couperose

Wat is couperose en hoe wordt de diagnose couperose gesteld?

Aanwijzingen en symptomen van couperose

Vrijwel iedereen wat de huidaandoening couperose is omdat vrij veel mensen last hebben van deze huidaandoening. Couperose komt veel voor bij mensen die last hebben van een dunne huid en mensen met blond haar. Couperose is een opvallende huidaandoening doordat iemand die er last van heeft er een zogenaamd “vriendelijk” gezicht van krijgt. Couperose kenmerkt zich namelijk door rode wangen en een rode neus wat geassocieerd wordt met een clownsgezicht. Het spreekt voor zich dat wanneer je last hebt van de huidaandoening couperose dit “vriendelijk” met een stevige korrel zout dient te worden genomen.

 

Oorzaak van couperose

Couperose verschijnt voornamelijk op de wangen en de neus, op de kin en het voorhoofd komt couperose in mindere mate voor. De diffuse roodheid van couperose wordt veroorzaakt door de kleine bloedvaten aan de oppervlakte van de huid. Deze bloedvaten zijn verwijd en vormen tezamen een hecht en uitgebreid netwerk. Dit netwerk heet met de medische benaming: teleangiëctasie. Normaal gesproken zouden de fijne bloedvaten, die ons bloed transporteren en de huid voeden, niet of nauwelijks te zien zijn. Maar wanneer er sprake is van couperose zijn de bloedvaten continu verwijd en zijn ze niet meer in staat zich te vernauwen. Wanneer dat fenomeen plaatsvindt worden de bloedvaten duidelijk zichtbaar en zien ze er niet heel prettig uit.

Last van couperose

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van couperose, bij mannen wordt het ontstaan van couperose vaak geassocieerd met alcoholmisbruik terwijl dat natuurlijk lang niet altijd het geval zal zijn.

Rosacea of couperose besmettelijk

Couperose is in geen enkel geval besmettelijk, rosacea is ook niet besmettelijk. Rosacea is niet besmettelijk maar je kunt er wel erfelijk mee belast zijn. Wanneer je ouder(s) last van couperose hebben dan kan dit bij jou ook ontstaan.

Couperose en rosacea of acne rosacea

Omdat couperose met zijn verwijde bloedvaatjes lijkt op de roodheid in het gezicht die kenmerkend is voor rosacea kan het in sommige gevallen voorkomen dat couperose een gevolg is van deze rosacea. De meeste gevallen van couperose blijven echter gewoon couperose. Couperose is dan ook een goedaardige huidaandoening die wel de neiging heeft om zich in de loop van de jaren uit te breiden. Couperose behandelen is vrij lastig maar er zijn een aantal middelen en verzorgingsproducten die uitkomst kunnen bieden lees snel verder.

Couperose behandeling

Wanneer je couperose hebt of last krijgt van couperose is het belangrijk dat je direct begint met het behandelen ervan. Wat betreft de behandeling van couperose zijn er verschillende mogelijkheden. Voor medische behandelingen kunt u zich het beste wenden tot de huidarts of dermatoloog, door middel van elektrocoagulatie, elektrocoagulatie met laser en vaatlaser kunnen goede resultaten behaald worden.

Couperose verwijderen kan vrijwel altijd veilig en effectief gebeuren door een laserbehandeling. Een laserbehandeling tegen couperose kan gebruikt worden voor verschillende vaatafwijkingen. Couperose verschijnt meestal als een rode verkleuring in de huid met veel kleine gesprongen adertjes. Rosacea is een vorm van couperose die gepaard gaat met acne.

Zelf couperose behandelen

Gelukkig is er ook een aantal mogelijkheden om couperose zelf te behandelen. Onze voorkeur geniet daarbij de behandeling van couperose met natuurlijke producten. Daarbij is het zeer belangrijk dat je de rosacea behandeld met een milde en zachte, in water oplosbare crème of zalf. De huid is namelijk al dun en gevoelig waardoor het gebruik van agressieve producten meer schade kan toebrengen of de rosacea kan verergeren. Een juiste balans vinden in d producten die je gebruikt is dan ook van groot belang.

Couperose homeopathisch behandelen

Couperose en homeopathie, met de juiste behandeling van een homeopaat kunnen goede resultaten behaald worden. Dit geldt eveneens voor andere alternatieve geneeswijzen die een gunstig effect kunnen hebben op de roodheid van couperose en rosacea. Zelf heb ik wat betreft de roodheid van mijn gezicht baat bij een kuur met Silicea.

Couperose natuurlijk behandelen

Er zijn tal van natuurlijke oplossingen tegen couperose alsmede rosacea. Een juiste hoeveelheid vitamine C en D3 en de mineralen zink en selenium zorgen voor een gezonde huid en een sterk afweersysteem. Verder kun je kiezen voor een aantal natuurlijke oliën die verlichting kunnen geven tegen de roodheid zodat deze wat minder zichtbaar is in het gezicht.

Top 3 couperose producten

  • Gladskin Rosacea creme
  • Eucerin anti-redness
  • La Roche-Posay Rosaliac

Meer lezen over:

Pampers

Roodheid in het gezicht, Rosacea