De checklist om acne te voorkomen!

Heb je jezelf ooit wel eens afgevraagd waarom zelfs het beste product ooit tegen acne werkt bij iedereen behalve voor jou? Het antwoord is vrij eenvoudig… Omdat jij niet die ander bent! Acne wordt beïnvloed door zoveel variabelen dat het onmogelijk is om acne te voorkomen met 1 oplossing. Hormonen, huidtype, levensstijl, voedingspatroon zijn zomaar 4 factoren die van invloed zijn op de heftigheid van acne!

Elke huid is weer anders en vraagt om een andere aanpak! Een goed huidverzorging of skincare routine die past bij jou is belangrijk om acne, puistjes en mee-eters te voorkomen.

Tips om acne te voorkomen in deze checklist

Om jou te helpen bij het ontwikkelen van jouw skincare routine hebben we de beste tips om acne te voorkomen voor je op een rij gezet. En dan gaan we het niet hebben over de gekke tips uit grootmoeders tijd en de meest vreemde medicijnen gemaakt van vleermuisvleugels uit de Chinese geneeskunde maar gewoon tips waar je wat mee kunt en die helpen. Zeg maar de beste tips tegen acne die voor iedereen helpen om acne te voorkomen of onder controle te krijgen en te houden, en dan maakt het niet eens uit of je een vrouw of man of een tiener of volwassene bent.

Je moet niks maar als je een stuk of acht van de tips dagelijks toepast dan ben je al een heel eind op weg naar een schone huid. Lukt dat niet? Probeer dan telkens een of twee tips te implementeren in je dagelijkse skincare routine

1. Zorg voor een skincare routine!

Om acne te verslaan heb je een goede huidverzorgingsroutine nodig! Een plan waarmee jij de controle krijgt over deze vervelende huidaandoening. Houdt je ook aan deze routine want hiermee ga jij de strijd tegen die puistjes winnen.

2. Geef alles een kans

Daarmee bedoelen we dat je niet van het ene medicijn naar het andere springt omdat je denkt dat het niet (voldoende) werkt. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor huidverzorgings-producten, dieet, sporten en ga zo maar door. Geef alles een echte kans voordat je het afschiet!

3. Zorg voor voldoende slap!

Verrast dat acne en slaap wat met elkaar te maken hebben? Inderdaad, door voldoende te slapen houdt je jouw immuunsysteem sterk en verminder je stress wat weer een trigger is voor acne…

4. Verminder stress

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk… Stress is een echte trigger voor acne en probeer stress zoveel mogelijk uit te sluiten! Hoe? Lees dit artikel maar eens goed!

5. Lichaamsbeweging en sporten

Door te sporten kun je stress verminderen en controleren! Door te sporten verhoog je de bloedcirculatie en daardoor krijgt je huid meer voedingsstoffen die belangrijk zijn om de huid gezond te houden!

6. Minder koolhydraten!

Door koolhydraten gaat je bloedsuikerspiegel omhoog, hierdoor worden de olie producerende hormonen actief en daar krijg je puistjes van! Ditzelfde geldt natuurlijk voor alle snacks en drankjes die “bol” staan van de suikers…

7. Minderen met zuivel!

Zuivel kan acne verergeren! Drink in plaats van melk eens karnemelk en laat alle vla-varianten bomvol suiker (vorige tip) links liggen!

8. Check je dieet!

Jammer genoeg is er geen magisch anti-acne dieet dat echt ineens werkt! Maar voeding en acne gaan wel samen! Kies voor een koolhydraatarm dieet en laag-glycemisch dieet om de kans op acne te minimaliseren. Weet je van jezelf dat je huid heftig reageert op bepaalde voedingsmiddelen dan kun je deze voortaan het beste links laten liggen!

Zelf ben ik fan van de pagina koolhydraatarme recepten of Facebook!

9. Fuck de frisdrank!

Vol met E-nummers en suiker… Kies in plaats daarvan voor water! Geen rotzooi en reinigend voor je lichaam!

10. Voorzichtig met de zon!

De zon zorgt voor huidschade! Een bruine keur maskeert de acne en ziet er lekker uit maar het zorgt ook voor een uitgedroogde huid waardoor de talgklieren meer talg aan gaan maken wat de kans op puistjes vergroot!

11. Kies voor zonnebrand!

Maakt niet uit wanneer maar zorg voor een goede bescherming tegen zonlicht! Factor 30 is al snel nodig voor een optimale bescherming zodat je beschadiging van jouw huid voorkomt, je hebt er tenslotte maar 1.

12. Reinig niet teveel!

Twee keer per dag je gezicht wassen is voldoende om je huid te reinigen van bacteriën en andere vuiligheid! Wanner je vaker wast zorgt je voor droogheid en huidirritatie!

13. Oh ja, niet te heet!

Was jezelf met warm water in plaats van te heet water! Door te heet water te gebruiken zorg je voor nog meer roodheid en dat is het laatste wat je wilt toch…

14. Exfoliëren

Ja heren, jullie ook! Regelmatig exfoliëren is belangrijk om verstopte poriën te voorkomen! Kies voor de beste producten die je hui ontdoen van dode huidcellen en vuiligheid maar vermijd te grove scrubs! Heb je een extreem gevoelige huid dan kun je deze tip beter overslaan.

15. Puistjes uitknijpen?

Sorry, maar het is beter van niet! Door een puistje met rust te laten verdwijnt hij het snelst! Door erin te gaan knijpen maak je de kans op heftigere ontstekingen alleen maar groter! Is er een maar…

16. Echt geen puistjes uitknijpen?

Ja, er is een maar! Soms ontkom je er niet aan om een puistjes uit te knijpen toch? Puistjes uitknijpen doe je met schone handen, een tissue en een gereinigde huid! Lukt het uitknijpen niet dan laat je het puistje met rust! Serieus, zo voorkom je verdere ontsteking met een grotere puist als resultaat.

17. Make up minimaal!

Hoe minder producten je gebruikt op je huid des te beter het is! Kies in ieder geval voor niet-comedogene producten die mild zijn voor je huid en niet zorgen voor een geïrriteerde huid die er rood uitziet.

18. Moisturizer voor je huid

Een goede moisturizer voor je huid is belangrijk! Kies wel de juiste moisturizer bij acne en gebruik slechts een kleine hoeveelheid. Je zal versteld staan van de resultaten! In ons artikel over natuurlijke moisturizers lees je welke producten effectief zijn voor de probleemhuid met o.a. acne en acne rosacea.

19. Zijn er ook medicijnen?

Ja natuurlijk hebben wij onze favoriete medicijnen bij het behandelen van acne! De beste producten zijn op basis van salicylzuur en benzoylperoxide! Welke medicijnen dat zijn kun je lezen id onze artikelen over salicylzuur en benzoylperoxide waarin we de werking en effecten van beide hebben uitgetest!

20. Praat er eens over!

Wanneer je last hebt van een moeilijke periode is het prettig als je eens over je frustraties kunt praten!

Heb jezelf ook een tip die je wilt delen dan kan dat op onze Facebook pagina!

Pampers

Succes met de strijd tegen acne, puistjes en mee-eters!