Benzoylperoxide

Waarom helpt Benzoylperoxide tegen acne en puistjes?

Benzoylperoxide is een veel gebruikt en bekend medicijn bij de behandeling van acne en jeugdpuistjes. De werkzame stof in benzoylperoxide wordt ook in veel verschillende huidverzorgingsproducten gebruikt die effectief zijn tegen milde tot matige acne en puistjes. Benzoylperoxide is een geneesmiddel dat enkel uitwendig gebruikt kan worden en te krijgen is als lotion of als gel. De concentratie Benzoylperoxide varieert tussen de 2,5% tot 10%.

Wat doet benzoylperoxide precies?

Benzoylperoxide werkt in op de bovenste huidlaag die we de hoornlaag noemen en het weekt deze als het ware los en verminderd de overmatige groei. Daarnaast remt het de groei van bacteriën waaronde de acne bacterie P. Acnes. Benzoylperoxide is daarom een goed bestrijdingsmiddel tegen acne en puisten. Het heeft niet of nauwelijks ernstige bijwerkingen en is relatief goedkoop in de aanschaf. Je kunt het 2-maal daags aanbrengen op de plekken waar de acne aanwezig is.

Voordelen Benzoylperoxide:

 • Is effectief tegen acne en puistjes
 • Verminderd de aanmaak van talg (huidvet)
 • Relatief milde bijwerkingen

Werking van medicijnen of verzorgingsproducten met Benzoylperoxide

 • Benzoylperoxide-gel weekt de bovenste huidlaag die we de hoornlaag noemen los en het verminderd de groei van nieuwe huidcellen waardoor de poriën minder snel verstopt raken en remt het de groei van de acne bacterie.
 • Benzoylperoxide kun je gebruiken tegen acne, puistjes en mee eters
 • Het effect van Benzoylperoxide is zichtbaar na enkele weken
 • Voordat je de gel of lotion gebruikt is het verstandig eerst de huid te reinigen met lauwwarm water!
 • Je kunt de gel of lotion in een dunne laag aanbrengen op de huid waar de puistjes zich bevinden
 • Je kunt wanneer je net begint de gel 1 maal per dag gebruiken en daarna langzaam uitbreiden naar 2 keer per dag
 • Pas wel op met je kleding omdat benzoylperoxide kan zorgen voor vlekken

Benzoylperoxide tegen acne?

Je kunt benzoylperoxide in een lage concentratie gebruiken wanneer je last hebt van milde acne of jeugdpuistjes. Heb je wat heftigere acne dan kun je benzoylperoxide voorgeschreven krijgen door de huisarts in een zwaardere concentratie of in combinatie met andere medicijnen. Wanneer je van plan bent om Benzoylperoxide te gebruiken bij de behandeling van acne dan is het verstandig om hier een afspraak voor te maken bij de huisarts die je goed kan inlichten over de risico’s en bijwerkingen van dit medicijn.

Hoe werkt Benzoylperoxide tegen acne?

Benzoylperoxide kan op meerdere manieren acne bestrijden! Waneer je benzoylperoxide op de huid aanbrengt dan breekt het af in 2 verschillende stoffen. Namelijk benzoëzuur en zuurstof, met name de benzoë zorgt voor het uitdrogen van puistjes die er al zijn en de zuurstof zorgt voor het doden van de bacterie die acne veroorzaakt.

Met name de uitdroging van de huid en puistjes heeft als voordeel dat de dode huidcellen zich sneller en makkelijker afscheiden zodat er minder kans op verstopte poriën is en daarmee nieuwe puistjes worden voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen van benzoylperoxide?

Hoewel de bijwerkingen die bekend zijn niet bijzonder ernstig zijn reageert ieder mens anders op medicijnen. Zoals eerder al aangehaald is het verstandig om eens naar de huisarts te gaan om te kijken of jij ook benzoylperoxide kunt gaan gebruiken bij het behandelen van acne.

Enkele bijwerkingen van benzoylperoxide die vaker gehoord worden zijn:

 • Uitdroging van de huid
 • Huidirritatie
 • Jeuk na het aanbrengen
 • Roodheid en schilfering
 • Benzoylperoxide kopen

Je kunt benzoylperoxide kopen en het is verkrijgbaar in veel verschillende producten. Enkele bekende merken die benzoylperoxide als bestanddeel in hun huidverzorgingsproducten gebruiken zijn Benzac, Proactive, Clearasil, Neutrogena en Oxy 10.

Voorbehoud medische informatie:

Neem niet op eigen initiatief medicijnen tot je tenzij deze zijn voorgeschreven dor een gekwalificeerd arts of door een erkende apotheker. Dit gaat niet op voor medicijnen die toegelaten zijn voor zelfmedicatie.

Lees hier wat Wikipedia te zeggen heeft over benzoylperoxide!

Medische informatie over acne

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die verschillende verschijningsvormen kent. Geschat wordt dat bijna 100% van alle pubers er in hun tienerjaren last van krijgt. Bij meisjes is dit vanaf ongeveer het 14e levensjaar en bij jongens is dit zo rond het 16e levensjaar.

Oorsprong van acne

De oorsprong van acne wordt veroorzaakt door 3 problemen die in het geval van acne allemaal iets met elkaar te maken hebben.

Het 1e probleem bij acne

Er gaat iets mis bij de vorming van de hoornlaag met de meest oppervlakkige huidcellen (de keratinocyten) van de epidermis (de opperhuid). In plaats van af te schilferen gaan deze cellen zich ophopen in het haarkanaal waardoor de aangemaakte talg zich normaal gesproken kan afscheiden. Zo raakt dit kanaal uiteindelijk verstopt en zal er een microcyste ontstaan.

Het 2e probleem bij acne

De afscheiding van talg geeft teveel problemen. Zowel wat betreft de kwantiteit door de overmatige productie van talg als in de kwaliteit van de talg zelf. De talg is in ieder geval in overvloed aanwezig waardoor je last krijgt van een vette huid en daarnaast is de chemische samenstelling van de talg ook nog eens afwijkend. Dit zijn de 2 factoren die de groei van acne bevorderen. De werkelijke oorzaak van deze veranderingen kan gezocht worden in de ingewikkelde hormonale processen die in de puberteit behoorlijk van slag raken.

Het 3e probleem bij acne

Een bacteriële infectie is de derde oorzaak voor het ontstaan van acne. Deze bacterie kennen we als de Propionibacterium acnes en deze zorgt voor een infectie in de al reeds ontstoken talgklier waardoor er pusvorming gaat optreden en verdere groei tot puist. In sommige gevallen kan de acne een dusdanig stadium bereiken dat er gesproken wordt van Acne Conglobata met zware littekenvorming.

Tijdsverloop bij acne

Normaal gesproken treedt er spontane genezing op bij acne. Het vat echter niet te voorspellen op welk moment dat het geval zal zijn. Er kan dan ook sprake zijn van slechts een jaar tot vele tientallen jaren. Ook kan de acne spontaan verdwijnen en op een later moment onder invloed van grote hormonale veranderingen weer de kop opsteken. Grote hormonale veranderingen kunnen optreden bij bijvoorbeeld een zwangerschap of de menopauze.

Behandeling van acne

Vroeger werd geredeneerd dat de acne vanzelf wel zou overgaan en koos men er vaak voor om de acne niet te behandelen. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om acne te behandelen en dit verdient natuurlijk de voorkeur. Negatieve effecten van acne zijn o.a. psychologisch van aard zoals een gevoel van schaamte, een gebrek aan zelfvertrouwen en onzekerheid. Daarnaast kan acne als het niet behandeld wordt uitgroeien tot ernstige acne waaraan je zware littekenvorming kunt overhouden.

Direct door naar:

Mee-eters

Jeugdpuistjes

Puisten

Ernstige Acne

Pampers