Wat als je kind last heeft van acne?

Wat kun je als ouder doen als je kind last heeft van acne?

Informatie over acne voor ouders!

Zomaar een simpele vraag: wat als jouw kind last heeft van acne?

In dit artikel gaan we wat dieper in op de consequenties die acne kan hebben op een kind, jouw kind om precies te zijn. Acne kan zorgen voor problemen, helemaal omdat acne meestal de kop opsteekt in de puberteit waarin het “uiterlijk” een belangrijke rol speelt. Het is daarom belangrijk je zoon of dochter te ondersteunen in de moeilijke periode. Het feit dat je last hebt van (ernstige) acne kan ervoor zorgen dat er niet of minder genoten wordt van het leven, een sterk verminderd zelfbeeld en daarmee ook meteen zelfvertrouwen en het kan een negatieve invloed hebben op de sociale activiteiten.

De impact die acne kan hebben op tieners wordt nog wel eens onderschat en onder het kleed geschoven onder de noemer: het gaat vanzelf wel weer over…

Depressief

Acne kan ervoor zorgen dat je continu een gevoel hebt van achterdocht en stress, hierdoor iemand die last heeft van acne zich terugtrekken in de schulp met in ernstige gevallen een depressie als gevolg. Vraag je zoon of dochter daarom regelmatig hoe hij of zij zich voelt en trek op tijd aan de bel voor professionele hulp wanneer je het vermoeden hebt dat het niet goed gaat. Wanneer je gaat merken dat ze geen interesse meer hebben in nieuwe dingen of geen plezier meer uitstralen bij de dingen die ze doen is het tijd voor actie.

In dat geval is het belangrijk dat je als ouder(s) je kind aanmoedigt om een afspraak te maken bij de huisarts om te onderzoeken of een doorverwijzing naar de psycholoog noodzakelijk is om dieper in te gaan op de emotionele problemen die jouw zoon of dochter heeft.

Moedig iemand met acne aan om een behandeling te volgen

Hoewel er geen kant en klare oplossing voor het probleem acne is zijn er wel effectieve behandelingen mogelijk. Er zijn talloze behandelingen die acne kunnen verminderen en voorkomen. Moedig jouw zoon of dochter daarom aan om een behandeling tegen acne te volgen en help en ondersteun je kind bij alles wat er komt kijken. In de meeste gevallen zal een acne behandeling pas na enkele weken resultaat gaan opleveren. Herinner je kind eraan dat hij volhoudt ondanks dat er geen direct resultaat is wat voor de nodige motivatie kan zorgen.

Voeding en acne

Ook kun je er als ouder voor kiezen om te zorgen voor een gezond dieet met niet teveel koolhydraten, de brandstof voor ontstekingen zoals puistjes, en met weinig zuivel. Probeer ook duidelijk te maken dat ongezonde voeding vol met verzadigde vetten en suikers alleen maar erger maakt.

Duidelijke cijfers over de impact van acne

Uit onderzoek van 500 tieners met acne en hun ouders blijkt dat veel van de ouders niet op de hoogte zijn van de impact van acne bij de kinderen. 69% van de ouders beweerden “begrijpend en ondersteunend” te zijn terwijl slechts 48% van de kinderen dit ook zo ervaart.

15% van de ouders denkt dat hun kind last heeft van een negatief zelfbeeld door de acne terwijl dit in werkelijkheid maar liefst 36% blijkt te zijn.

Pampers

Natuurlijk maak je je als ouder zorgen over het welzijn en het geluk van je kind(eren) maar het kan zo zijn dat je niet volledig op de hoogte bent van de impact die acne kan hebben op iemand die eigenlijk de leukste tijd van zijn leven zou moeten hebben. Helemaal wanneer er sprake is van een wat zwaardere of ernstige vorm van acne kan ik uit eigen ervaring zeggen dat de impact hiervan gigantisch kan zijn. En dan natuurlijk niet positief. De achterliggende boodschap is om in ieder geval met elkaar te blijven praten, hoe moeilijk en weerbarstig je zoon of dochter soms kan zijn.