Acnebehandeling

Acnebehandeling en acnetherapie, de medische mogelijkheden uitgelicht!

Er zijn talloze verschillende behandelingen mogelijk wanneer je last hebt van acne. Elk van de acnebehandelingen of acne therapieën werkt in op een andere vorm van acne. Het kiezen van de juiste behandeling bij de vorm van acne waar jij last van hebt is daarom niet de makkelijkste. Laat je in ieder geval goed voorlichten door je arts o dermatoloog. Wil je weten hoe je goed voorbereid naar de dermatoloog gaat en de juiste vragen stelt? Dan is dit artikel een aanrader voor jou!

Overproductie van talg behandelen

Om de overmatige productie van talg te behandelen zijn er diverse mogelijkheden.

Een van de meest bekende manieren om de overmatige productie van talg onder de controle te krijgen is door het te behandelen met hormonen. Deze behandeling met hormonen is enkel mogelijk bij meisjes. Hiervoor worden 2 verschillende hormonen gebruikt, het 1e hormoon zijn de oestrogenen en het is een anticonceptiemiddel. De oestrogenen werken precies tegenovergesteld aan de mannelijke hormonen (de androgenen). Oestrogenen worden vaak voorgeschreven in combinatie met progestativum om een verstoring van de maandelijkse cyclus te voorkomen. De tweede soort van hormonen die gebruikt kan worden is de antiandrogene hormonen en dan in het bijzonder cyproteronacetaat. Deze vorm is echter niet voor iedere vrouw geschikt.

Acne voorkomen door verstopping van het haar/talgkanaal tegen te gaan

Deze vorm van behandeling kenmerkt zich door de keratolytische middelen die 2 werkzame bestanddelen bevatten die de hoornlaag van onze huid oplossen of wek maken. De 1e daarvan is Vitamine A zuur die verantwoordelijk is voor de oplossing van de verstopping in het talgkanaal. Het nadeel van Vitamine A zuur (ook wel retinoïde) is de vervelende bijwerkingen die het middel kan oproepen wat in sommige gevallen ertoe kan leiden dat je het product simpelweg niet kunt verdragen omdat de huid er te gevoelig van wordt.

Ontstekingsremmende en antibacteriële medicijnen in een acnebehaneling

In dit geval hebben we het natuurlijk over antibiotica! Tetracyclines die je oraal inneemt verminderen de ontstekingen maar hebben verder geen invloed op de overtollige aanmaak van talg of huidvet en de verstopping van het talgkanaal. Tetracycline-antibiotica is vooral werkzaam tegen bacteriële infecties. Tot de tetracycline behoren ook de minocyclines die eenzelfde werking hebben tegen bacteriële infecties

2 andere vormen van antibiotica bij de behandeling van acne zijn erythromycine en clindamycine. Deze 2 werken tegen acne door de groei van bacteriën tegen te gaan en worden in het geval van acne voor uitwendig gebruik uitgeschreven.

Ook in dit geval komt voor alle vormen van antibiotica een uitgebreide bijsluiter met negatieve bijwerkingen om de hoek kijken. Verdiep je erin en probeer een alternatief te vinden zonder bijwerkingen.

Acnebehandeling: ernstige acne

Voor de behandeling van ernstige acne zoals acne conglobata en cystische acne wordt een derivaat van Vitamine A gebruikt wat vooral bekend staat Isotretinoïne. De resultaten van dit agressieve medicijn op de acne zijn opmerkelijk te noemen maar dat geldt des te meer voor de uitgebreide lijst met zeer ernstige bijwerkingen van het product. In het Verenigd koninkrijk mag het middel niet eens meer worden voorgeschreven en uit eigen ervaring (ik heb het middel Roaccutane een aantal maanden gebruikt) kan ik allemaal zeggen dat de bijwerkingen schokkend en heftig zijn. Meest tekenend voor dit product is in mijn ogen de waarschuwing dat het gebruik kan leidden tot onvruchtbaarheid en ernstige misvormingen van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Een acnebehandeling met bijvoorbeeld Roaccutane is gen makkelijke keus en dient weloverwogen te zijn.

De dagelijkse verzorging van de probleemhuid met acne

 • Bij de dagelijkse verzorging van een huid met acne is het verstandig om de huid niet bloot te stelen aan te agressieve en bijtende producten met een teveel aan chemische bestanddelen of te vette/olieachtige producten die verstopte poriën veroorzaken.
 • Kies in plaats daarvan voor producten die op waterbasis zijn gemaakt en het kenmerk: “niet comedogeen” dragen.
 • Probeer mee eters, puistjes, puisten en cysten zoveel mogelijk met rust te laten om zwaardere ontstekingen te voorkomen.
 • Kijk eens naar natuurlijke alternatieven voor de medicijnen die standaard worden voorgeschreven bij de behandeling van acne.
 • Ook je voedingspatroon cq. dieet is van invloed op het ontstaan van acne. Hoewel hier van alle kanten aan getwijfeld en geschopt wordt zijn er in mijn ogen overduidelijke aanwijzingen te vinden die de relatie tussen acne en voeding alleen maar bevestigen.

Diect door naar:

Acne verschijningsvormen

Wanneer je benieuwd bent naar de acnebehandeling die gekozen zijn door onze lezers dan kun je op onze facebook pagina terecht!

Acne kalmeren en behandelen

Wanneer je acne zelf wilt behandelen dan is het kalmeren van de acne die je al hebt ook belangrijk. Dit kun je doen door te exfoliëren, exfoliëren is een ander woord voor een lichte gezichtsscrub! Door een goede exfoliant te gebruiken zorg je ervoor dt de dode huidcellen verwijderd worden van de huid. Hierdoor raken de poriën minder snel verstopt en verwijder je ook nog eens al het gedurende de dag opgelopen vuil en bacteriën. Een exfoliant is gemaakt op basis van zuren en werkt als het ware van binnenuit op de huid, een vaan de beste bestanddelen voor een exfoliant is salicylzuur.

Hoe vaak exfoliëren?

Exfoliëren is een huidverzorgingsroutine die je langzaam kunt opbouwen. Het beste resultaat heb je wanneer je om de dag jouw huid exfolieert. Kies voor de beste exfoliant met als basis salicylzuur en daarnaast een aantal kalmerende ingrediënten. Wanneer je chter allergisch bent voor aspirine dan kun je geen salicylzuur gebruiken voor jouw huidverzorging.

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide brengt zuurstof in de huid waarmee het de acne-bacterie uitroeit en zorgt ervoor dat de poriën minder snel verstopt raken. Kies wanneer je Benzoylperoxide gaat gebruiken voor een cremé of zalf met minimaal 2.5% Benzoylperoxide. De beste cremé met Benzoylperoxide tegen acne die er op dit moment is heet Benzac en wij hebben een review van Benzac gemaakt met als uitkomst dat het echt effectief is mits je het maar gedurende een aantal maanden structureel gebruikt.

Bezoylperoxide en salicylzuur tegen acne

Een goede huidverzorgingsroutine tege acne is een combinatie van producten met Benzoylperoxide en Salicylzuur. Ze vullen elkaar perfect aan en zijn effectief tegen hardenekkige acne, puistjes en mee-eters! Deze producten passen perfect in het stappenplan voor tieners met acne! In ons acne-forum op facebook kun je meer lezen over deze producten tegen acne en join the community zodat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws tegen acne. Bijkomend voordeel is de korting die we jou kunnen geven bij de uitgeteste producten tegen acne.

6 redenen voor een gezichtsmasker tegen acne!

Op zijn tijd is een gezichtsmasker tegen acne echt nodig en hier lees je 6 redenen voor een masker tegen acne! Je huid heeft soms echt even wat extra aandacht en voeding nodig om alle invloeden van buienaf en binnenuit te kunnen verwerken.

 • Met een gezichtsmasker tegen acne ervaar je direct resultaat! Door de hoge concentratie van de beste gezichtsmaskers ervaar je direct het effect op de huid.
 • De conditie van je huid verbeterd direct, door af en toe een gezichtsmasker te nemen geef je jouw huid een oppepper!
 • Je pakt de acne actief aan! Gezichtsmaskers zijn ideaal om huidproblemen zoals acne of andere onzuiverheden te tackelen!
 • Je dagelijkse huidverzorging wordt effectiever doordat de huid beter in staat is alle ingrediënten op te nemen.
 • Je huid wordt sterker! Door de juiste maskers tegen acne te gebruiken die de beste ingrediënten en bestanddelen bevatten versterk je jouw huidbarriëre waardoor schade kan worden hersteld!
 • Het is gewoon even ontspannend, je hebt even de tijd voor jezef wanneer je het masker tegen acne hebt aangebracht!

Anticonceptie tegen acne

Ahhh, die ellendige hormonen! Je kunt niet zonder ze maar jammer genoeg ook niet met ze. Hormonen zijn essentieel voor ons en zorgen ervoor dat er verbazingwekkende processen gebeuren in ons lichaam. Maar helaas zorgen ze zo af en toe voor chaos ook… Omdat hormonen en dan met name de androgene hormonen: testosteron gerelateerd zijn aan het ontstaan van acne zijn ze soms ongewenst. Zowel mannen als vrouwen produceren estrogene en androgene hormonen en de hoeveelheid hormonen fluctueert. De overproductie van androgene hormonen kan zorgen voor een uitbraak van acne.

En daar komt de anticonceptepil tegen acne voor vrouwen om de hoek

Ben je een man? Helaas dan is dit stukje tekst voor jou totaal niet interessant… Werkt de anticonceptiepil tegen acne? Ja, de pil kan helpen bij het voorkomen van acne. Acne is echter wel genetisch bepaald, dus als je vriendin zweert dat de anticonceptiepil haar van haar acne heeft afgeholpen kan het in jouw geval totaal niet werken. Je hebt wat dat betreft dus geen enkele garantie dat de anticonceptiepil werkt tegen puistjes en acne maar het kan in het geval van hormonale acne zeker het overwegen waard zijn.

Hoe werkt anticonceptie tegen acne?

Behandeling van acne met hormonen zorgt voor 1 oplossing: ze helpen bij het reguleren van de talgproductie. Talg of met andere woorden huidvet smeert en beschermt onze huid maar een overproductie van talg zorgt eveneens voor verstopte poriën. Wanneer je een teveel aan androgene hormonen hebt is de kans groot dat je talgklieren teveel talg produceren. De estrogenen in de anticonceptiepil onderdrukken de aanmaak van androgene hormonen en verhogen de aanmaak van globuline en deze combinatie zorgt voor een beperkt effect van de androgene hormonen en daarmee ook de uitbraak van acne of puistjes.

Behandeling tegen acne blijven volhouden!

Wanneer je kiest voor een behandeling van acne met medicijnen of een zalf dan is het dan is het verstandig om de behandeling vol te blijven houden. In veel gevallen zal een behandeling van acne niet meteen binnen een week resultaat gaan opleveren simpelweg omdat het medicijn of de zalf tijd nodig heeft om te kunnen gaan werken. Natuurlijk is dat frustrerend want je wilt meteen van de acne en puistjes afkomen. Toch is het belangrijk om door te gaan met de kuur omdat de meeste behandelingen van acne minimaal 4 weken nodig hebben om effect te kunnen sorteren. Hou dan ook vol en wacht het rustig af, blijf de medicijnen of de zalf zoals voorgeschreven gebruiken en maak de kuur af. Heb je het gevoel dat je na ongeveer 6 weken nog steeds geen resultaat ziet dan kun je beslissen of je ermee op gaat houden of dat je een nieuwe afspraak maakt om te kijken of er een andere behandeling tegen acne mogelijk is.

Hoe kan acne behandeld worden?

Wat kan de medisch specialist, dermatoloog of huisarts voor je betekenen wanneer je last hebt van acne. Wat mag je verwachten van de acne-specialist of huidtherapeut wanneer je daar bent voor een behandeling van acne? In dit artikel lees je wat er allemaal mogelijk is wanneer acne behandeld wordt en wat de resultaten van deze behandelingen zijn. Voor elke acnebehandeling is het belangrijk te weten dat het afmaken van de behandeling belangrijk is omdat je dan het meeste resultaat kunt behalen.

Acne behandeld op verschillende manieren

Er is geen standaard behandeling voor elke vorm van acne die ook nog eens voor iedereen werkt. Wanneer je last hebt van zware ontstekingen dan wordt er meer gevraagd bij de behandeling dan bij het simpel verwijderen van wat mee eters en jeugdpuistjes. De belangrijkste factoren bij hoe acne wordt behandeld zijn de ernst van de acne, de kans op littekenvorming en jouw leeftijd. Ook je geslacht speelt een rol bij het behandelen van acne doordat mannen geen pil voorschreven kunnen krijgen en vrouwen die zwanger willen worden of zijn bijvoorbeeld geen Roaccutane voorgeschreven mogen krijgen. Door ervaring kom je erachter welke acnebehandeling effectief voor jouw huid en lichaam is.

Acne behandelen is een samenwerking tussen de huisarts, dermatoloog, specialist en jijzelf

Wanneer je last krijgt van acne dan is de eerste en meest voor de hand liggende stap een consult bij de huisarts. Afhankelijk van jouw huisarts wordt er gekozen voor een behandeling met medicijnen of een doorverwijzing naar de dermatoloog of medisch specialist in het ziekenhuis. Wanneer je bijn de dermatoloog onder behandeling komt voor acne is het meestal een medicijn dat wordt voorgeschreven. Laat je daarbij goed voorlichten omdat het in veel gevallen om zware medicijnen gaat op basis van vitamine A-zuur. Hoewel deze medicijnen effectief zijn in het verminderen van de talgproductie en daarmee ook de acne is het niet in zijn geheel zonder gevaar. Mijn eigen ervaring met Roaccutane heb ik daarom op papier gezet op deze website. Bij de dermatoloog krijg je geen behandeling in de zin van het verwijderen van puistjes, grotere puisten en mee eters. Hiervoor is een behandeling bij de schoonheidsspecialist die gespecialiseerd is in acne belangrijk. Naast het verwijderen van onzuiverheden kan de acne specialist je leren hoe jij jouw type huid het beste kunt verzorgen. aarnaast kijken zij ook naar je voedingsgewoonte en eventuele voedseallergiën die de acne kunnen doen ontstaan oof laten verergeren. De belangrijkste rol bij het behandelen en zo snel mogelijk afkomen van acne ben jij echter zelf. Alleen als jij bereid bent bent tijd, moeite en helaas ook pijn te investeren is de kans op een succesvolle strijd tegen acne het grootst.

Medische behandeling van acne

De behandelingen tegen acne die de huisarts of de dermatoloog voor kan schrijven is relatief beperkt. Het gaat in het geval van een medische behandeling eigenlijk alleen over medicijnen tegen acne.

De belangrijkste medicijnen tegen acne van de huisarts en dermatoloog op een rij:

 • Middelen die de verhoorning van de afvoergang van de talg tegen gaan, deze zijn beter bekend als benzoylperoxide, tretinoïne en adapaleen.
 • Antibacteriële middelen zoals benzoylperoxide en antibiotica.
 • Ontstekingsremmende middelen zoals ontstekingsremmers en antibiotica.
 • Medicijnen die de aanmaak van talg verminderen zoals de anticonceptiepil en isotretinoïne (beter bekend als Roaccutane).

Behandeling van acne door de huidtherapeut of de acne specialist

Wanneer je kiest voor een (aanvullende) behandeling bij de huidtherapeut of de acne specialist dan kan je de volgende behandelingen verachten:

 • Reiniging van de huid door de huidtherapeut of specialist
 • Dieptereiniging van de huid met bijvoorbeeld chemische peelings
 • Licht- en lasertherapie
 • Comouflagetherapie
 • Advies over de verzorging van jouw huid
 • Rood/blauw lichttherapie
 • Voedingsadviezen en voedselallergie test
 • Littekenbehandeling na acne

Dieptereiniging van jouw huid: peelings

Acne kan ontstaan omdat dode huidcellen de poriën blokkeren waardoor de verhoogde talgproductie niet goed meer afgevoerd kan worden. Hierdoor gaat de porie alleen maar groeien totat hij open scheurt en er een ontsteking ontstaat die we als acne kennen. Met behulp van een dieptereiniging van de huid in de vorm van een peeling verwijderd de acne specialist de dode en schilferende losse huidcellen zodat deze de porie niet kunnen blokkeren. Door deze peeings krijgen mee eters en puistjes minder kans om te ontstaan, helemaal wanneer de peeling regelmatig wordt herhaald. Er zijn verschillende soorten peelings mogelijk zoals de mechanische peeling door middel van scrubben en microdermabrasie of door een medische of chemische peeling die wordt gedaan door gebrui te maken van glycolzuur, fruitzuur, acetylsalicylzuur of trichloonazijnzuur.

Review chemische peeling:

Hoewel effectief bij het behandelen van acne vraagt een peeling wel om doorzettigsvermogen en een stevige beurs. Omdat de zorgverzekering slechts een gedeelte vergoed en je toch meerdere behandeling nodig hebt is het best prijzig. Helemaal wanneer je met de juiste scruvb tegen acne een vergelijkbaar resultaat kunt halen tegen aanzienlijk minder kosten. Verder vat bij de review van de chemische peeling op dat er best wel pijn bij komt kijken. Hoewel deze voor mij makkelijk te verdragen was kan ik me echter wel voorstellen dat je tegen de behandelingen op gaat zien.

Wat is rood/blauw lichttherapie?

Rood/blauw lichttherapie is led-licht dat een specifieke intensiteit en kleur heeft. Elke kleur heeft zijn eigen golflengte en daarmee een uniek en specifiek effect op de verschillende lagen van de huid. Lichttherapie stimuleert de doorbloeding van de huid en de spieren. Daarnaast ondersteunt lichtherapie de huidcellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen en elastine en werkt lichttherapie kalmerend en ontstekingsremmend. Doordat er geen ultraviolet of infrarood licht vrijkomt is lichttherapie niet schadelijk voor de huid.

Review lichtherapie: acne behandeld met rood/blauw lichttherapie

Een relatief nieuwe vorm van acne behandeling die zijn waarde nog wel moet bewijzen. Wij hebben zelf 4 keer een rood/blauw lichttherapie gehad en de resultaten waren niet echt denderend te noemen.Naast de forse investering wat betreft de kosten van de behandelingen is het beperkte resultaat een beetje een tegenvaller… De behandelingen worden als je deze ondergaat bij een gecertificeerd acne specialist wel gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Pampers