Wat is Acne

Wat is acne en hoe kom ik er vanaf?

Acne is een veel voorkomend en bijzonder vervelend huidprobleem waarbij je last krijgt van verstopte en ontstoken talgklieren. Wanneer je acne zijn gang laat gaan kan het soms ernstig uit de hand lopen met alle gevolgen van dien. Er zijn verschillende vormen van acne bekend. Wanneer je last hebt van acne in je gezicht en dan voornamelijk jeugdpuistjes is er sprake van acne vulgaris. Wanneer je last hebt van acne of puistjes in bijvoorbeeld lichaamsplooien dan is er sprake van acne ectopia of Hydradenitis Suppurativa.wat is acne, acne, puistjes Acne is een huidprobleem die het meest voorkomt bij jongeren in de puberteit maar het kan ook op latere leeftijd terugkomen of ontstaan onder invloed van bijvoorbeeld hormonale schommelingen. De zwaarste vorm van acne is waar ik zelf ook last van heb en deze wordt acne conglobata genoemd. Bij deze vorm van acne zijn de gevolgen heftig en is de kans op blijvende acnelittekens groot. Wanneer je last hebt van welke vorm van acne dan ook dan weet je precies hoe vervelend het kan zijn!  Acne is echter ook een huidaandoening die wanneer je er zelf voor gaat en alles voor doet uitstekend te behandelen is.

Acne Synoniemen: Jeugdpuistjes, pukkels, pukkeltjes

acne

Wat is acne: De oorzaken acne

Acne kan verschillende oorzaken hebben en deze lopen uiteen van genetisch bepaald tot hormonale veranderingen en van stress tot het gebruik van verkeerde make-up of cosmetica. Ook de voedingsgewoonte die je hebt kan van invloed zijn op het ontstaan van acne en het erger worden van acne. Dit betekent automatisch ook dat het aanpassen van je dieet een verbetering van de acne als resultaat kan hebben. Vandaar dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen voeding en acne. Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking in de talgklieren en verergerd door veranderingenen in de hormoonhuishouding.

acne

Ontstaan acne

Wanneer je last krijgt van acne dan zijn er meerdere factoren die een rol spelen. In eerste instantie gaan jouw tagklieren meer talg aanmaken. Deze talg noemen we ook wel huidvet en deze is noodzakelijk voor een gezonde en soepele huid. Doordat er echter veel te veel talg wordt aangemaakt door de talgklieren gaan zij verstopt raken omdat ze het niet meer kunnen afscheiden. Nadat de porie verstopt is geraakt met een talgprop en dode huidschilfers blijft de klier gewoon talg aanmaken waardoor de ophoping alleen maar groter raakt totdat de porie uiteindelijk openknapt en bacteriën vrij spel krijgen om een ontstekingsreactie in werking te zetten die wij kennen als acne. Wil je meer lezen over het ontstaan van acne dan is dit artikel net wat!

Acne feiten

  • Acne (jeugdpuistjes) komt heel veel voor, vooral tussen 15 en 25 jarige leeftijd.
  • Acne ontstaat door verstopte of ontstoken talgklieren.
  • Acne verergert door veel agressieve zeep en peuteren aan de puistjes.
  • Laat je huid zoveel mogelijk met rust en was je huid met lauw water.
  • Medicijnen kunnen de verschijnselen van acne verminderen. 

Soorten acne

De meest voorkomende soorten acne in de praktijk van de huidarts of dermatoloog zijn:

Acne vulgaris: dit is de medische term of benaming voor jeugdpuistjes. Acne Vulgaris is de meest voorkomende vorm van acne. Dit type acne kan alle kenmerken en symptomen van acne vertonen maar is vaak mild van vorm.

Acne conglobata: bij dit type zijn de talgklieren zeer heftig ontstoken en dan met name op het gezicht,  de rug, de schouders en de borst. Dit leidt tot dikke, rode en pijnlijke bulten die we ook wel infiltraten of nodules noemen. Deze infiltraten  zijn met pus gevulde holtes (abcessen). Vooral jonge mannen hebben een grote kans om deze vorm van acne te ontwikkelen die ook na hun 20e levensjaar nog actief kan blijven. Na genezing van de zware acne blijven vaak ontsierende littekens achter. Nodulaire acne is een andere benaming voor acne conglobata.

Acne fulminans: deze zeer heftige vorm van acne begint heel plotseling en is vrij zeldzaam. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van acne conglobata met het verschil dat je er ook nog ziek van kan zijn en last kan hebben van gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen.

Acne infantum: deze vorm wordt ook wel baby-acne genoemd en is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren baby’s acne-achtige puistjes in het gezicht krijgen onder invloed van de hormonen (androsteron en testosteron). De verschijnselen zijn in de meeste gevallen mild en verdwijnen uit zichzelf.

Acne ectopica (hidradenitis suppurativa): een chronische ontsteking van de haarzakjes. De ontstekingen komen meestal vaak voor in de liezen en oksels. Deze vorm van acne ontstaat meestal na de puberteit en komt meer voor bij mensen die roken en overgewicht hebben.

 

acne

Acnelittekens

Acne littekens kunnen bij elke vorm van acne achterblijven als zichtbaar resultaat van de huidproblemen die je hebt gehad. Wanneer je last hebt van acne vulgaris of met andere woorden jeugdpuistjes dan zal de kans op littekens minder groot zijn dan wanneer er sprake is van zwaardere acne met de vorming van pustels, papels, cysten en onderhuidse puisten. Ook bij acne conglobata is de kans op littekenvorming door de acne heel groot. Dit komt feitelijk door de grootte van de meest onderhuids gelegen ontstekingen. Acne littekens zijn daarnaast ook een permanente reminder aan deze zware periode in jouw leven. Ze zijn echter met een juiste en vooral consequente behandeling aanzienlijk te verminderen.

Hoe zien acne littekens er uit?

Wanneer acne geneest en verdwijnt kun je nog een lange periode rode verkleuringen zien op de plekken waar de puisten hebben gezeten. Door dee verkleuringen kun je zien dat de huid aan het herstellen is. Meestal verdwijnt ook de rode kleur en blijft er geen litteken achter. Littekens ontstaan vooral bij ernstige en zware vormen van acne. Tegenwoordig komen littekens steeds minder vaak voor omdat ze vrij goed te behandelen zijn en omdat door een gerichte behandeling de acne tijdig onderdrukt kan worden. Door het uitknijpen van puistjes kunnen littekens ontstaan omdat je de huid daarbij kunt beschadigen en de ontteking verergerd. Een puistje of puist uitknijpen kan dan ook alleen als deze daar helemaal rijp voor is, tot die tijd is het verstandig om het puistje met rust te laten. Acne-littekens zijn in twee groepen onder te verdelen:

  • Littekens met weefselverlies. Je hebt dan te maken met diepe putjes of kuilen in je huid.  
  • Littekens met weefseltoename. Hierbij wordt er door ons lichaam ittekenweefsel aangemaakt en daardoor krijg je verdikkingen op je huid. Deze littekens hebben de eigenschap om vrij groot te kunnen worden. 

acne

Acne behandeling

Een acne behandeling die echt voor je werkt is best wel even zoeken omdat er gigantisch veel aanbod is. Omdat wij weten waar we over praten omdat we het zelf allemaal hebben ondergaan is een belangrijk onderdeel van deze website het verzamelen van ervaringen zodat jij wat beter kunt kiezen. De juiste acne behandeling bestaat in ieder geval niet uit 1 onderdeel. Simpelweg omdat acne niet alleen van binnenuit of alleen van buiten uit te behandelen is zal er altijd gecombineerd moeten worden. De echt goede acnebehandelingen bestaan daarom uit de juiste behandeling van de huid van buiten waarbij o.a. mee eters worden verwijderd en puistjes worden weggedrukt en daarnaast brengt de acne specialist je voedingsgewoonte en dieet in kaart in combinatie met inzicht in voedselallergieën. Daarnaast kun je zelf ook nog eens helpen met het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten en cosmetica producten. Wil je meer (veel meer) lezen over de beste acne behandelingen dan is dit artikel een must read!

acne

Medische behandeling acne

Wanneer je last krijgt van acne is één van de eerste stappen een bezoek aan de huisarts! Deze zal vrij eenvoudig de diagnose acne kunnen stellen en afhankelijk van zijn afwegingen zal hij of zij je zelf medicijnen voorschrijven of je doorsturen naar de dermatoloog. Wanneer je bij de dermatoloog terecht komt dan heb je meestal de pech om last te hebben van een wat zwaardere vorm van acne. Wanneer de dermatoloog gaat beginnen over vitamine A-zuur of Roaccutane dan wordt het linke soep! Waarom? Lees dit artikel over de bijzonder schokkende en heftige bijwerkingen van dit medicijn tegen acne.

acne

Acne littekens behandelen

Ook bij het behandelen van littekens die zijn achtergebleven na de acne zijn er veel verschillende behandelingen mogelijk. Afhankelijk van hoe je zelf tegen de littekens aankijkt, en dit zeg ik omdat het mij inmiddels niet zo veel meer uitmaakt dat ik littekens heb, kun je kiezen voor een milde behandeling of een laserbehandeling die over een langere periode ervoor gaat zorgen dat de huid uit zichzelf nieuw weefsel gaat aanmaken.

acne

Andere behandelingen bij acne

Wanneer je last hebt van acne is het soms helemaal niet onverstandig om eens verder te kijken dan de behandeling bij de huidarts of dermatoloog of de acne specialist. Ook in de homeopathie of andere alternatieve geneeswijzen zoals bio resonantie zijn goede tot uitstekende resultaten te behalen. Wanneer je er voor open staat zoals wij dan is het zeker eens het overwegen waard en wanneer het om een gecertificeerde en erkende behandeling gaat wordt ook in dit geval een gedeelte vergoed door de zorgverzekeraar.

acne

Vergoedingen door zorgverzekeraar bij acne behandelingen

De acne behandeling bij een acne specialist die voldoet aan de eisen van de zorgverzekeraar zoals bijvoorbeeld HBO- geschoold en geregistreerd bij de ANBOS wordt gedeeltelijk vergoed door een aantal zorgverzekeraars. Wanneer je op zoek bent naar de juiste zorgverzekering bij huidproblemen zoals acne en littekens dan vindt je hierover ook veel informatie op de acneacademie.nl. De meeste zorgverzekeraars hebben namelijk niet veel extra vergoeding voor acne maar er zijn er 3 die net wat meer geregeld hebben in de basisverzekering zodat je acne behandeling vergoed kan worden.

wat is acne

Acne tips

Een van de beste tips die ik zelf heb gekregen bij de behandeling van acne is het links laten liggen van alle vormen van suiker ( en dat zijn er nogal wat. Wanneer je last hebt van heftige acne dan is je lichaam ook ontstekingsgevoelig (acne is immers een ontsteking) en suiker is een voedingsbron voor ontstekingen en zorgt daarom bij mij voor een verergering van mijn acne. Het wegnemen van de voedingsbron voor ontstekingen in ons lichaam is één van de belangrijkste onderdelen voor het succesvol bestrijden van acne. Het dieet dat daar bij past is een laag-glycemisch dieet of het koolhydraatarme dieet. Vooral het verschil tussen suikers die snel worden opgenomen (snelle suikers) en suikers die langzaam door het lichaam worden opgenomen is belangrijk om te kennen wanneer je last hebt van acne.

acne

Acne, wist je dat…

Officieel de relatie tussen voeding en acne nog niet eens bewezen is? Er wordt nog steeds onderzoek gedaan door artsen en wetenschappers tussen de relatie tussen voeding en acne. Dat er een verband is tussen voeding en acne is ons echter wel aardig duidelijk en dan zijn we nog niet eens arts of wetenschapper…

Acne een heel veel voorkomende huidaandoening is? Ongeveer 80% van alle mensen op deze aardbol heeft weleens last van acne of puistjes gehad. Acne komt niet alleen voor bij jongeren maar kan ook op latere leeftijd ontstaan!

Hoe kun je acne het beste behandelen?

De behandeling van acne is afhankelijk van de ernst van de klachten en de kans op littekenvorming. Ook leeftijd en geslacht zijn van belang wanneer je een behandeling van acne gaat kiezen.wat is acne en hoe kun je acne behandelen Er is helaas geen standaard behandeling tegen acne te krijgen… Omdat je wanneer je last hebt van acne ook vaak een vette huid hebt ben je snel geneigd om deze vette huid met agressieve middelen te reinigen. Dit is echter niet de beste oplossing omdat de verkeerde reinigingsproducten de huid behoorlijk kunnen irriteren waardoor de porën nog meer te verduren krijgen. Een goede huidverzorging die past bij jouw huid en met de juiste verzorgingsproducten is bij het uitwendig behandelen van acne dan ook van wezenlijk belang! De beste producten tegen acne bestaan voor het belangrijkste deel uit natuurlijke ingrediënten en zijn niet-comedogeen. Welke producten je kunt gebruiken tegen acne vindt je uitgebreid terug in onze reviews van producten tegen acne.

Waar op het lichaam komt acne het meest voor ?

Acne komt niet alleen maar voor in het gezicht maar  acne komt ook voor op de gebieden waar ook talgklieren zitten. Behalve in het gezicht kan acne daarom ook voorkomen op je rug, op de schouders, op de borst en in de hals. Ook kan acne in uitzonderlijke gevallen voorkomen op de bovenarmen en op de billen. Opvallend is dat bij vrouwen de puistjes vooral in het gezicht en in de hals verschijnen terwijl de acne bij mannen zich uitbreidt tot en met de schouders, de borstkas en de rug. Acne op de rug wordt met een Engelse naam ook wel “back-acne” genoemd.

Medicijnen tegen acne en puistjes

Acne zal in de meeste gevallen uiteindelijk vanzelf genezen maar jammer genoeg kan dit soms lang duren en is de tussenliggende periode heel vervelend. Er zijn echter een aantal medicijnen die de symptomen van acne aanzienlijk kunnen verminderen. De kans is klein dat ze de acne helemaal verwijderen maar ze helpen wel tegen de heftigheid van de ontstekingen en de bijbehorende roodheid. Eén van die medicijnen tegen acne en puistjes is Benzoylperoxide. Deze Benzoylperoxide is een gel die effectief is tegen de roodheid en de gele puskopjes. De Benzoylperoxide doodt de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de puistjes en verminderd de ontstekingen. De Benzoylperoxide is meestal verkrijgbaar als gel en deze zorgt ook voor een blekende werking waardoor jouw puistjes minder gaan opvallen. Benzoylperoxide is gewoon verkrijgbaar bij de apotheek of de drogisterij maar wordt dan niet vergoed door je zorgverzekering. Ook kan je Benzoylperoxide voorgeschreven krijgen door de huisarts of dermatoloog!

Gezichtsmaskers tegen acne

Wanneer je last hebt van acne dan is het belangrijk om je huid regelmatig te voorzien van wat extra stootkracht om zichzelf te kunnen herstellen. En gezichtsmasker tegen acne is dan een echte noodzaak. De beste gezichtsmaskers tegen acne bestaan uit natuurlijke en organische bestanddelen die de huid geven wat je nodig hebt. Het beste gezichtsmasker tegen acne kun je wanneer je dit wilt ook nog eens eenvoudig zelf maken. Ook zijn er een aantal gezichtsmaskers tegen acne en puistjes die helpen te koop. Welke gezichtsmaskers echt helpen tegen acne vindt je allemaal terug op onze website. Kijk ook eens op onze wikipedia pagina!

Wat is acne?

Acne vulgaris is de term die in de medische wereld wordt gebruikt voor de meest voorkomende vorm van acne en in het Nederlands betekent het jeugdpuistjes. Acne komt het meeste voor bij jongeren in de periode rondom de pubertijd maar acne kan ook nog steeds bij volwassenen voorkomen.

acne-puberteit