Wat is Acne

Wat is acne en hoe kom ik er vanaf?

Acne is een veel voorkomend en bijzonder vervelend huidprobleem waarbij je last krijgt van verstopte en ontstoken talgklieren. Wanneer je acne zijn gang laat gaan kan het soms ernstig uit de hand lopen met alle gevolgen van dien. Er zijn verschillende vormen van acne bekend. Wanneer je last hebt van acne in je gezicht en dan voornamelijk jeugdpuistjes is er sprake van acne vulgaris. Wanneer je last hebt van acne of puistjes in bijvoorbeeld lichaamsplooien dan is er sprake van acne ectopia of Hydradenitis Suppurativa. Acne is een huidprobleem die het meest voorkomt bij jongeren in de puberteit maar het kan ook op latere leeftijd terugkomen of ontstaan onder invloed van bijvoorbeeld hormonale schommelingen. De zwaarste vorm van acne is waar ik zelf ook last van heb en deze wordt acne conglobata genoemd. Bij deze vorm van acne zijn de gevolgen heftig en is de kans op blijvende acnelittekens groot. Wanneer je last hebt van welke vorm van acne dan ook dan weet je precies hoe vervelend het kan zijn!  Acne is echter ook een huidaandoening die wanneer je er zelf voor gaat en alles voor doet uitstekend te behandelen is.

Acne Synoniemen: Jeugdpuistjes, pukkels, pukkeltjes

Wat is acne: De oorzaken acne

Acne kan verschillende oorzaken hebben en deze lopen uiteen van genetisch bepaald tot hormonale veranderingen en van stress tot het gebruik van verkeerde make-up of cosmetica. Ook de voedingsgewoonte die je hebt kan van invloed zijn op het ontstaan van acne en het erger worden van acne. Dit betekent automatisch ook dat het aanpassen van je dieet een verbetering van de acne als resultaat kan hebben. Vandaar dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen voeding en acne. Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking in de talgklieren en verergerd door veranderingenen in de hormoonhuishouding.

Ontstaan acne

Wanneer je last krijgt van acne dan zijn er meerdere factoren die een rol spelen. In eerste instantie gaan jouw tagklieren meer talg aanmaken. Deze talg noemen we ook wel huidvet en deze is noodzakelijk voor een gezonde en soepele huid. Doordat er echter veel te veel talg wordt aangemaakt door de talgklieren gaan zij verstopt raken omdat ze het niet meer kunnen afscheiden. Nadat de porie verstopt is geraakt met een talgprop en dode huidschilfers blijft de klier gewoon talg aanmaken waardoor de ophoping alleen maar groter raakt totdat de porie uiteindelijk openknapt en bacteriën vrij spel krijgen om een ontstekingsreactie in werking te zetten die wij kennen als acne. Wil je meer lezen over het ontstaan van acne dan is dit artikel net wat!

Acne feiten

 • Acne (jeugdpuistjes) komt heel veel voor, vooral tussen 15 en 25 jarige leeftijd.
 • Acne ontstaat door verstopte of ontstoken talgklieren.
 • Acne verergert door veel agressieve zeep en peuteren aan de puistjes.
 • Laat je huid zoveel mogelijk met rust en was je huid met lauw water.
 • Medicijnen kunnen de verschijnselen van acne verminderen. 

Soorten acne

De meest voorkomende soorten acne in de praktijk van de huidarts of dermatoloog zijn:

Acne vulgaris: dit is de medische term of benaming voor jeugdpuistjes. Acne Vulgaris is de meest voorkomende vorm van acne. Dit type acne kan alle kenmerken en symptomen van acne vertonen maar is vaak mild van vorm.

Acne conglobata: bij dit type zijn de talgklieren zeer heftig ontstoken en dan met name op het gezicht,  de rug, de schouders en de borst. Dit leidt tot dikke, rode en pijnlijke bulten die we ook wel infiltraten of nodules noemen. Deze infiltraten  zijn met pus gevulde holtes (abcessen). Vooral jonge mannen hebben een grote kans om deze vorm van acne te ontwikkelen die ook na hun 20e levensjaar nog actief kan blijven. Na genezing van de zware acne blijven vaak ontsierende littekens achter. Nodulaire acne is een andere benaming voor acne conglobata.

Acne fulminans: deze zeer heftige vorm van acne begint heel plotseling en is vrij zeldzaam. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van acne conglobata met het verschil dat je er ook nog ziek van kan zijn en last kan hebben van gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen.

Acne infantum: deze vorm wordt ook wel baby-acne genoemd en is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren baby’s acne-achtige puistjes in het gezicht krijgen onder invloed van de hormonen (androsteron en testosteron). De verschijnselen zijn in de meeste gevallen mild en verdwijnen uit zichzelf.

Acne ectopica (hidradenitis suppurativa): een chronische ontsteking van de haarzakjes. De ontstekingen komen meestal vaak voor in de liezen en oksels. Deze vorm van acne ontstaat meestal na de puberteit en komt meer voor bij mensen die roken en overgewicht hebben.

Meer weten over de verschillende vormen van acne, klik dan op de vorm waarover je meer basisinformatie wilt hebben:

Acne –  de verzamelnaam voor alle vormen van acne

Puistjes – informatie over puistjes

Jeugdpuistjes – puistjes waar veel pubers last van hebben

Onderhuidse puist –  ernstige puisten met grote kans op littekens

Pukkels –  wat grotere vorm van puistjes

Mee eters – zwarte puntjes in de huid

Steenpuisten –  besmettelijke puisten die hard aanvoelen

Papels – kleine geïrriteerde puistjes

Comedonen – hetzelfde als mee-eters

Pustels – ontstoken en met pus gevulde blaasjes

Milia – Ook wel gerstekorrels genoemd

Acnelittekens – huidbeschadigingen die achterblijven nadat de puist verdwenen is

 

Alles over acne

Alles wat je moet weten over acne vindt je in onderstaande artikelen:

 

Acnelittekens

Acne littekens kunnen bij elke vorm van acne achterblijven als zichtbaar resultaat van de huidproblemen die je hebt gehad. Wanneer je last hebt van acne vulgaris of met andere woorden jeugdpuistjes dan zal de kans op littekens minder groot zijn dan wanneer er sprake is van zwaardere acne met de vorming van pustels, papels, cysten en onderhuidse puisten. Ook bij acne conglobata is de kans op littekenvorming door de acne heel groot. Dit komt feitelijk door de grootte van de meest onderhuids gelegen ontstekingen. Acne littekens zijn daarnaast ook een permanente reminder aan deze zware periode in jouw leven. Ze zijn echter met een juiste en vooral consequente behandeling aanzienlijk te verminderen.

Hoe zien acne littekens er uit?

Wanneer acne geneest en verdwijnt kun je nog een lange periode rode verkleuringen zien op de plekken waar de puisten hebben gezeten. Door dee verkleuringen kun je zien dat de huid aan het herstellen is. Meestal verdwijnt ook de rode kleur en blijft er geen litteken achter. Littekens ontstaan vooral bij ernstige en zware vormen van acne. Tegenwoordig komen littekens steeds minder vaak voor omdat ze vrij goed te behandelen zijn en omdat door een gerichte behandeling de acne tijdig onderdrukt kan worden. Door het uitknijpen van puistjes kunnen littekens ontstaan omdat je de huid daarbij kunt beschadigen en de ontteking verergerd. Een puistje of puist uitknijpen kan dan ook alleen als deze daar helemaal rijp voor is, tot die tijd is het verstandig om het puistje met rust te laten. Acne-littekens zijn in twee groepen onder te verdelen:

 • Littekens met weefselverlies. Je hebt dan te maken met diepe putjes of kuilen in je huid.  
 • Littekens met weefseltoename. Hierbij wordt er door ons lichaam ittekenweefsel aangemaakt en daardoor krijg je verdikkingen op je huid. Deze littekens hebben de eigenschap om vrij groot te kunnen worden. 

acne

Acne behandeling

Een acne behandeling die echt voor je werkt is best wel even zoeken omdat er gigantisch veel aanbod is. Omdat wij weten waar we over praten omdat we het zelf allemaal hebben ondergaan is een belangrijk onderdeel van deze website het verzamelen van ervaringen zodat jij wat beter kunt kiezen. De juiste acne behandeling bestaat in ieder geval niet uit 1 onderdeel. Simpelweg omdat acne niet alleen van binnenuit of alleen van buiten uit te behandelen is zal er altijd gecombineerd moeten worden. De echt goede acnebehandelingen bestaan daarom uit de juiste behandeling van de huid van buiten waarbij o.a. mee eters worden verwijderd en puistjes worden weggedrukt en daarnaast brengt de acne specialist je voedingsgewoonte en dieet in kaart in combinatie met inzicht in voedselallergieën. Daarnaast kun je zelf ook nog eens helpen met het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten en cosmetica producten. Wil je meer (veel meer) lezen over de beste acne behandelingen dan is dit artikel een must read!

acne

Medische behandeling acne

Wanneer je last krijgt van acne is één van de eerste stappen een bezoek aan de huisarts! Deze zal vrij eenvoudig de diagnose acne kunnen stellen en afhankelijk van zijn afwegingen zal hij of zij je zelf medicijnen voorschrijven of je doorsturen naar de dermatoloog. Wanneer je bij de dermatoloog terecht komt dan heb je meestal de pech om last te hebben van een wat zwaardere vorm van acne. Wanneer de dermatoloog gaat beginnen over vitamine A-zuur of Roaccutane dan wordt het linke soep! Waarom? Lees dit artikel over de bijzonder schokkende en heftige bijwerkingen van dit medicijn tegen acne.

Acne littekens behandelen

Ook bij het behandelen van littekens die zijn achtergebleven na de acne zijn er veel verschillende behandelingen mogelijk. Afhankelijk van hoe je zelf tegen de littekens aankijkt, en dit zeg ik omdat het mij inmiddels niet zo veel meer uitmaakt dat ik littekens heb, kun je kiezen voor een milde behandeling of een laserbehandeling die over een langere periode ervoor gaat zorgen dat de huid uit zichzelf nieuw weefsel gaat aanmaken.

Andere behandelingen bij acne

Wanneer je last hebt van acne is het soms helemaal niet onverstandig om eens verder te kijken dan de behandeling bij de huidarts of dermatoloog of de acne specialist. Ook in de homeopathie of andere alternatieve geneeswijzen zoals bio resonantie zijn goede tot uitstekende resultaten te behalen. Wanneer je er voor open staat zoals wij dan is het zeker eens het overwegen waard en wanneer het om een gecertificeerde en erkende behandeling gaat wordt ook in dit geval een gedeelte vergoed door de zorgverzekeraar.

Vergoedingen door zorgverzekeraar bij acne behandelingen

De acne behandeling bij een acne specialist die voldoet aan de eisen van de zorgverzekeraar zoals bijvoorbeeld HBO- geschoold en geregistreerd bij de ANBOS wordt gedeeltelijk vergoed door een aantal zorgverzekeraars. Wanneer je op zoek bent naar de juiste zorgverzekering bij huidproblemen zoals acne en littekens dan vindt je hierover ook veel informatie op de acneacademie.nl. De meeste zorgverzekeraars hebben namelijk niet veel extra vergoeding voor acne maar er zijn er 3 die net wat meer geregeld hebben in de basisverzekering zodat je acne behandeling vergoed kan worden.

Acne tips

Een van de beste tips die ik zelf heb gekregen bij de behandeling van acne is het links laten liggen van alle vormen van suiker ( en dat zijn er nogal wat. Wanneer je last hebt van heftige acne dan is je lichaam ook ontstekingsgevoelig (acne is immers een ontsteking) en suiker is een voedingsbron voor ontstekingen en zorgt daarom bij mij voor een verergering van mijn acne. Het wegnemen van de voedingsbron voor ontstekingen in ons lichaam is één van de belangrijkste onderdelen voor het succesvol bestrijden van acne. Het dieet dat daar bij past is een laag-glycemisch dieet of het koolhydraatarme dieet. Vooral het verschil tussen suikers die snel worden opgenomen (snelle suikers) en suikers die langzaam door het lichaam worden opgenomen is belangrijk om te kennen wanneer je last hebt van acne.

Acne, wist je dat…

Officieel de relatie tussen voeding en acne nog niet eens bewezen is? Er wordt nog steeds onderzoek gedaan door artsen en wetenschappers tussen de relatie tussen voeding en acne. Dat er een verband is tussen voeding en acne is ons echter wel aardig duidelijk en dan zijn we nog niet eens arts of wetenschapper…

Acne een heel veel voorkomende huidaandoening is? Ongeveer 80% van alle mensen op deze aardbol heeft weleens last van acne of puistjes gehad. Acne komt niet alleen voor bij jongeren maar kan ook op latere leeftijd ontstaan!

Hoe kun je acne het beste behandelen?

De behandeling van acne is afhankelijk van de ernst van de klachten en de kans op littekenvorming. Ook leeftijd en geslacht zijn van belang wanneer je een behandeling van acne gaat kiezen.wat is acne en hoe kun je acne behandelen Er is helaas geen standaard behandeling tegen acne te krijgen… Omdat je wanneer je last hebt van acne ook vaak een vette huid hebt ben je snel geneigd om deze vette huid met agressieve middelen te reinigen. Dit is echter niet de beste oplossing omdat de verkeerde reinigingsproducten de huid behoorlijk kunnen irriteren waardoor de porën nog meer te verduren krijgen. Een goede huidverzorging die past bij jouw huid en met de juiste verzorgingsproducten is bij het uitwendig behandelen van acne dan ook van wezenlijk belang! De beste producten tegen acne bestaan voor het belangrijkste deel uit natuurlijke ingrediënten en zijn niet-comedogeen. Welke producten je kunt gebruiken tegen acne vindt je uitgebreid terug in onze reviews van producten tegen acne.

Waar op het lichaam komt acne het meest voor?

Acne komt niet alleen maar voor in het gezicht maar  acne komt ook voor op de gebieden waar ook talgklieren zitten. Behalve in het gezicht kan acne daarom ook voorkomen op je rug, op de schouders, op de borst en in de hals. Ook kan acne in uitzonderlijke gevallen voorkomen op de bovenarmen en op de billen. Opvallend is dat bij vrouwen de puistjes vooral in het gezicht en in de hals verschijnen terwijl de acne bij mannen zich uitbreidt tot en met de schouders, de borstkas en de rug. Acne op de rug wordt met een Engelse naam ook wel “back-acne” genoemd.

Medicijnen tegen acne en puistjes

Acne zal in de meeste gevallen uiteindelijk vanzelf genezen maar jammer genoeg kan dit soms lang duren en is de tussenliggende periode heel vervelend. Er zijn echter een aantal medicijnen die de symptomen van acne aanzienlijk kunnen verminderen. De kans is klein dat ze de acne helemaal verwijderen maar ze helpen wel tegen de heftigheid van de ontstekingen en de bijbehorende roodheid. Eén van die medicijnen tegen acne en puistjes is Benzoylperoxide. Deze Benzoylperoxide is een gel die effectief is tegen de roodheid en de gele puskopjes. De Benzoylperoxide doodt de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de puistjes en verminderd de ontstekingen. De Benzoylperoxide is meestal verkrijgbaar als gel en deze zorgt ook voor een blekende werking waardoor jouw puistjes minder gaan opvallen. Benzoylperoxide is gewoon verkrijgbaar bij de apotheek of de drogisterij maar wordt dan niet vergoed door je zorgverzekering. Ook kan je Benzoylperoxide voorgeschreven krijgen door de huisarts of dermatoloog!

Gezichtsmaskers tegen acne

Wanneer je last hebt van acne dan is het belangrijk om je huid regelmatig te voorzien van wat extra stootkracht om zichzelf te kunnen herstellen. En gezichtsmasker tegen acne is dan een echte noodzaak. De beste gezichtsmaskers tegen acne bestaan uit natuurlijke en organische bestanddelen die de huid geven wat je nodig hebt. Het beste gezichtsmasker tegen acne kun je wanneer je dit wilt ook nog eens eenvoudig zelf maken. Ook zijn er een aantal gezichtsmaskers tegen acne en puistjes die helpen te koop. Welke gezichtsmaskers echt helpen tegen acne vindt je allemaal terug op onze website. Kijk ook eens op onze wikipedia pagina!

Meest gestelde vragen over acne!

Hoe kun je acne bestrijden?

Wat is acne eigenlijk en welke soorten acne kennen we allemaal?

Acne behandeling

Welke acne behandeling werkt nu echt en welke acne producten kun je het best gebruiken? Wat mag je verwachten van een acne behandeling bij de huisarts of dermatoloog en welke acne behandeling kun je krijgen bij een schoonheidsspecialist?

Puistjes

Hoe kun je puistjes verwijderen en mag je puistjes uitknijpen? Wat zijn de beste tips tegen puisten op het gezicht en wat kun je het beste doen tegen puistjes op het voorhoofd? Kun je puistjes bestrijden in 1 dag of is dat echt onmogelijk?

Acne crème

Welke acne creme werkt het best tegen acne? Kun je beter kiezen voor een acne creme met benzoylperoxide of voor een acne creme met salicylzuur… Is de acne creme van biodermal beter dan de creme van gladskin en wanneer kan ik effect merken van mijn acne creme van de apotheek.

Crème tegen puistjes

Wat is het beste middel tegen puistjes van de apotheek of kies ik voor een creme tegen puistjes van de kruidvat? Wist je dat je met een aantal eenvoudige ingrediënten zelf ook een puisten crème kunt maken?

Wat te doen tegen puistjes

Hoe kun je puistjes verwijderen en welk middel werkt in 1 dag tegen puistjes? Hoe kom je van puisten af en helpt tandpasta nu wel of niet tegen puisten?

Middel tegen puistjes

Welke pillen tegen acne schrijft de dermatoloog voor en kun je puistjes bestrijden met huismiddelen? Tips die helpen tegen puisten en het middel tegen puistjes van de apotheek!

Puisten crème

Lees de review van biodermal acne creme of de review van benzoylperoxide tegen puisten! De beste puisten creme van de apotheek! Werkt de acne creme van louis widmer echt tegen puistjes?

Puisten verwijderen

Hoe kun je puisten verwijderen met een naald en hoe kun je puisten verwijderen met zout? Een puist is nooit weg in 1 uur maar lees her hoe je puisten kunt camoufleren met make-up.

Producten tegen acne

Hoe zit het met Clearasil tegen puistjes en welk huismiddel tegen puistjes is het best! Welke acne zalf of anti acne creme kun je het beste kopen?

Dermatoloog acne

Kun je naar de dermatoloog met acne op je rug en heeft een dermatoloog tips tegen acne? Welke medicijnen schrijft de dermatoloog voor tegen acne en is een dermatoloog ook gespecialiseerd in acne?

Wat helpt tegen puistjes

De beste producten tegen puistjes en puistjes uitknijpen op de juiste manier. Hoe kun je puistjes verwijderen en welk middel tegen puistjes helpt snel!

Acne littekens

Wanneer kun je acne littekens laseren en hoe kun je acne littekens thuis verwijderen? Kunnen acne littekens voorgoed verwijderd worden en hoe kun je acne littekens opvullen? Zijn acne littekens op de rug moelijker te behandelen en waarom krijg je last van rode vlekken na acne?

Wat te doen tegen acne

Welke tips tegen acne werken het snelst en wat te doen tegen acne bij volwassenen? Welke pillen tegen acne krijg je van de dermatoloog en wat te doen tegen acne op de rug?

Puistjes voorkomen

Hoe kun je puistjes voorkomen bij mannen en wat is het beste middel om puisten te voorkomen? Hoe kun je puisten verminderen of een opkomende puist stoppen? Puistjes voorkomen door voeding en hoe kun je puisten snel weg krijgen?

Middel tegen acne

Welke antibiotica tegen acne werkt het best en wat is een vitamine A derivaat? Benzoylperoxide gel of medicijnen zoals roaccutane tegen acne?

Wat is acne

Hoe ontstaat acne en hoe behandel je acne effectief? Wat zijn de oorzaken van acne en wanneer is er sprake van lichte acne of van ernstige acne? Welke soorten acne kennen we en hoe worden jeugdpuistjes behandeld?

Acne littekens behandelen

Kun je acne littekens zelf behandelen en werkt citroensap tegen littekens? Welk masker tegen littekens is effectief en hoe kun je oude littekens verwijderen?

Acne

Acne kent verschillende stadia die zich door kunnen ontwikkelen, in dit artikel zetten wij deze stadia voor je op een rij en lees je alles over acne en het ontstaan van acne.

De aanwijzingen op de huid dat er wat staat te veranderen.

Het eerste stadium is rond de 14 of 15 jarige leeftijd. Tot voor kort was de huid van de puber glad, soepel en fris maar deze is nu veranderd. Ten eerste is de kleur van de huid anders geworden, deze is donkerder geworden en de neus, het voorhoofd en de kin inclusief de kaaklijn zijn de favoriete plek van acne om te verschijnen en deze delen beginnen te glimmen.

Van de ene op de andere dag ontstaan er als een soort explosie meerdere pukkeltjes. Al kijkend besef je dat de leeftijd voor puistjes bereikt is… Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 2 pubers last heeft van acne en bij vrijwel alle pubers komen er mee-eters of enkele puistjes tevoorschijn.

Acne is geen ernstige aandoening maar mag ook niet onderschat worden omdat er wel gevolgen zijn. Er dient dan ook wel actie te worden ondernomen omdat een verwaarloosde acne of een acne waar helemaal geen aandacht aan besteed wordt ernstige en heftige sporen kan achterlaten.

Verschillende vormen van acne

Jeugd-acne of jeugdpuistjes wordt als een polymorf beschouwd. Polymorf betekent in dit geval dat de acne verschillende verschijningsvormen van heeft. Om precies te zijn kan acne zich uiten in 5 verschillende vormen.

Waar komt acne vandaan en de 5 verschijningsvormen van acne

Acne ontstaat in de talgklieren, dit zijn de klieren die onder invloed van hormonen een substantie produceren die we talg noemen. Deze talg (vettige substantie) zou zich onder normale over de huid verspreidden om deze te beschermen en soepel te houden. Bij acne raakt door een aantal ingewikkelde processen het kanaal waardoor de talg naar buiten toe kan worden afgevoerd verstopt. De talg begint zich dan op te hopen in de talgklier waardoor de talgklier groter wordt.

Daarmee bereiken we eveneens de 1e verschijningsvorm van acne, de mee-eter of het zwarte puntje die nauwelijks opvalt. Het zwarte puntje in het midden is overigens melanine. De open comedo zoals dit ok wordt genoemd kan worden uitgedrukt met behulp van de vingers of een comedonenlepeltje.

Wanneer het uitscheidingskanaal (de afvoerpijp voor talg) naar buiten toe helemaal verstopt is bestaat er geen verbinding meer tussen de talgklier en de opperhuid (epidermis) en hierdoor ontstaat er een gesloten comedo die we ook wel een witkopje of whitehead noemen. Dit is de 2e verschijningsvorm van acne. Het witkopje ziet eruit als een rond en witgelig koepeltje op een licht rood gekleurde huid.

Bij deze 2 verschijningsvorm van acne kunnen de problemen pas echt gaan beginnen doordat er complicaties kunnen gaan ontstaan. Deze complicaties kunnen als volgt ontstaan: de mikrocyste blijft groeien, raakt uiteindelijk ontstoken en er vormt zich een puistje of een puist Deze puist noemen we ook wel een papel. Wanneer dit gebeurt ontstaat de 3e verschijningsvorm van acne.

Wanneer de papel of het puistje verder geïnfecteerd raakt ontstaat er een pustel waarbij er pusvorming en ettervorming optreedt. Wanneer dit stadium wordt bereikt dan spreken we van de 4e verschijningsvorm van acne.

De pustel kan echter nog verder groeien op de huid en onder de huid waarbij we spreken van de vorming van een noduli. Deze noduli zijn forse en zeer pijnlijke grote bulten die kenmerkend zijn voor nodulaire acne.

Wat gebeurt er met acne

Ale 5 de verschillende verschijningsvormen van acne kunnen afzonderlijk of tegelijkertijd optreden. Het risico bestaat at ze zich onderling met elkaar verbinden of tot uitbarsting komen. Nadelig en negatief effect hiervan kan de duidelijke aanwezigheid zijn op het gezicht. De ene dag kan de acne er milder uitzien terwijl het een dag later een heftige aanblik kan hebben. Elke vorm van acne heeft zijn eigen specifieke behandeling nodig hoewel er wel medicijnen of behandelingen zijn die gecombineerd kunnen werken tegen acne.

Bijzonder aan acne

Een bijzondere eigenschap van acne is de lengte en duur van het probleem, van te voren is niet in te schatten hoe lang de acne kan aanhouden voordat zij weer verdwijnt. Normaal gesproken hebben jeugdpuisten een duur van ongeveer 4 tot 6 jaar maar dit kan korter dan wel (veel) langer zijn. Het kan zo zijn dat de acne dan spontaan verdwijnt en het maakt niet eens uit of er wel of geen behandeling is gevolgd. Alles over acne lees je ook in dit artikel.

Acne therapie

De huidige therapieën tegen acne kunnen de ernst en de heftigheid van de acne verminderen maar niet of nauwelijks genezen. Dit is echter geen reden om niks aan de acne te gaan doen! Het is zelfs zeer onverstandig om niks tegen acne te doen en gewoon maar een afwachtende houding aan te nemen zoals dat vroeger veel werd gedaan.

Bij gebruikmaking van de juiste acnetherapie of acnebehandeling en het aanpassen van het levenspatroon op het gebied van voeding en hygiëne aangevuld met de juiste supplementen zoals vitamines en bepaalde mineralen kan je over een periode van 3 tot 6 maanden de acne volledig onder controle krijgen.

Voordelen van acnebehandeling en acnetherapie

De behandeling van acne heeft 2 grote voordelen. De eerste is het cosmetische voordeel voor de persoon achter de acne en het 2e voordeel is het vermijden van onuitwisbare schade in de vorm van acnelittekens. Juist in de puberteit is het uiterlijk een belangrijk onderdeel en toonaangevend voor je status, door de acne te onderdrukken blijven psychologische problemen als schaamte, een gebrek aan zelfvertrouwen en onzekerheid achterwege. Na het behandelen van de acne is een vervolgtherapie om de situatie onder controle te houden met de juiste verzorgingsproducten van belang om de huid in conditie te houden. Net zo lang tot de acne vanzelf weer zal verdwijnen!

Bijzondere en zeldzame vorm van ernstige acne, acne conglobata

Er is een vorm van acne die bijzonder ernstig is en je tot grote wanhoop kan drijven gezien het chronische karakter hiervan. Helaas weet ik dit uit eigen ervaring! Dit is Acne Conglobata. Naast de reeds eerder genoemde verschijningsvormen van acne kenmerkt acne conglobata zich door de vorming van forse op kussentjes lijkende cysten. Deze bulten staan ook nog eens onderling met elkaar in verbinding door kanalen onder de huid waardoor de pus en etter heen en weer kan vloeien. Wanneer een bult knapt of gedraineerd wordt ruikt de pus bijzonder onwelriekend.

Acne Conglobata is de vorm van acne die door de duidelijke aanwezigheid bij de patiënt kan zorgen voor grote psychologische schade en laat daarna ook ernstige littekens op de huid achter. Deze vorm van acne is het moeilijkste om te behandelen, dat spreekt voor zich. Naast een behandeling van de ontstekingen is ook een verdere verdiepingsslag inwendig nodig om de oorzaak te kunnen achterhalen.

Oorzaken acne

Acne kan veroorzaakt worden door genetische factoren, hormonale factoren, psychologische stress, omgevingsfactoren, afsluitende cosmetica of druk op de huid. Soms kan de oorzaak van acne worden aangepakt maar vaak is dit onvoldoende of kan er geen precieze oorzaak van de acne worden achterhaald.

Ontstaan acne

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acne of puistjes. De talgklieren maken veel meer talg aan dan normaal waardoor de huid er vet uit gaat zien en ook vet aanvoelt en de poriën verstopt raken. De huid is daarnaast vaak dikker doordat de dode huidcellen niet goed kunnen afschilferen. Als een porie verstopt raakt maar er wordt wel steeds nieuw talg geproduceerd, dan knapt de porie van binnen stuk en kunnen er bacteriën bij het probleemgebied komen. Dit leidt dan uiteindelijk tot een rode en meestal pijnlijke ontsteking die we een puistje of puist noemen.

Acne littekens

Acnelittekens kunnen bij elke vorm van acne ontstaan, maar met name na het doormaken van een ernstige vorm van acne zoals conglobata is de kans op littekens groot. Typerende acnelittekens zijn diepe putjes, die je vooral in het gezicht als cosmetisch storend kunt ervaren. Littekens verdwijnen nooit helemaal uit zichzelf en vragen om een littekenbehandeling.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door een ontsteking van de talgklieren die we ook wel talgklierfollikels noemen. In veruit de meeste gevallen begint acne in de puberteit of de tienerjaren omdat ons lichaam en daarmee ook de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in ons gezicht, op onze rug en op de borst worden groter en groter en produceren steeds meer talg. Wanneer er te veel talg wordt aangemaakt, kan de talg zich ophopen in de uitvoergang van de talgklier en dan verstopt raken. Deze talgophopingen worden ook wel mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn open mee-eters (de zwarte comedonen) en dieper onderhuids gelegen gesloten mee-eters die ook wel witte comedonen worden genoemd.

De talgophopingen worden ook nog eens versterkt door de toegenomen verhoorning (o.a. door dode huidcellen) van de afvoergang van de talgklier waardoor deze gang nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën die de talg dan omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de schadelijke vrije vetzuren zet de follikel steeds verder uit tot deze uiteindelijk open zal scheuren. De irriterende stoffen komen in de omliggende huid terecht en veroorzaken daar een ontsteking waardoor pukkels en puistjes ontstaan.

Kenmerken van Acné uitgelicht:

 • witte mee-eters en zwarte mee-eters
 • Rode puisten (papels)
 • Bultjes (noduli)
 • Onderhuidse ontstekingen of onderhuidse puisten
 • Littekens van acne

De invloed van acne

Invloed van acne op je dagelijkse leven en alles wat erbij komt kijken. Acne heeft niet alleen een effect op je uiterlijk maar ook op je zelfvertrouwen. Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen en heeft als nare eigenschap dat het eigenlijk altijd in je gezicht begint. Hierdoor is het bij alles wat je doet en moet doen jammer genoeg duidelijk zichtbaar aanwezig. Hoewel het slechts een ontsteking van de talgklieren is kan acne voor een fikse deuk in je zelfbeeld zorgen. Dit is natuurlijk helemaal het geval wanneer je acne wat heviger is dan de gemiddelde jeugdpuistjes.

Acne behandelen

Bij het behndelen van acne heb je in ieder geval veel keus wanneer je opzoek gaat naar een behandeling. Dat mag wel duidelijk zijn wanneer je op acne zoekt in google, de resultaten zijn verbluffend. Wanneer je zelf acne wilt gaan behandelen dan is het verstandig dat je niet alleen de focus legt op een behandeling van de huid alleen. Acne kan ook ontstaan van binnenuit en in ieder geval verergeren wanneer je er een matig tot slecht voedingspatroon op nahoudt. Dat is in ieder geval onze ervaring! Je bent namelijk wat je eet en dit gezegde gaat ook op voor de probleemhuid! Een goede acnebehandeling legt de focus daarom niet alleen op de behandeling van de huid van buiten maar richt zich ook op een juiste levensstijl en voedingspatroon of dieet!

Welke acnebehandelingen zijn er allemaal mogelijk?

Wanneer je op zoek bent naar een goede acnespecialist dan vindt je deze op onze website! Je weet dan ook meteen welke vragen allemaal belangrijk zijn om te stellen en hoe het zit met de vergoeding van jouw zorgverzekeraar. Wist je dat er een aantal zorgverzekeringen echt uitspringen wanneer het gaat om de vegoedingen bij het behandelen van acne? Ook deze verzekeraars vindt je op onze website zodat jij niet zelf op zoek hoeft naar de beste verzekeraar.

Invloed van acne

Acne kan zelfs genetisch of hormonaal bepaald zijn en acne kan verergeren dor omgevingsfactoren zoals vieze lucht of smog. Ook stress is een achte acne-trigger, wanneer jij te lang moet functioneren onder teveel stress en druk dan reageert jouw huid daarop in de vorm van acne. Ook het gebruik van de verkeerde make-up (op oliebasis bijvoorbeeld) of haarlak (overmatig) kan puistjes en acne veroorzaken doordat je huid en de poriën die daarin zitten verstopt raken. Acne en voeding hebben een belangrijke relatie tot elkaar, zuivel, suiker, suikerhoudende dranken, bier, chocoade en varkensvlees hebben een negatieve invloed op acne.

Zo zie je dat er naast de gebruikelijke hormonen veel meer ten grondslag kan liggen aan het krijgen van acne of het verergeren van acne naar een heftiger stadium. De oorzaak kun je wat onze ervaring betreft wel gaan uitsluiten. Wanneer je bijvoorbeeld aan jouw huid merkt dat teveel cola voor een verergering van acne zorgt dan ligt de oplossing ook meteen binnen handbereik toch?

Oplossing acne

De oplossing voor acne is er niet in de vorm van een pilletje die alles voor je regelt en de acne binnen een week wegwerkt. Zelfs het zwaarste medicijn tegen acne (roaccutane bijv.) heeft een lange periode nodig voordat je de effecten ziet. De behandeling van acne bestaat uit meerdere stappen die je tegelijkertijd zet. Het is in onze ervaring een combinatie van een goede huidverzorging, voeding en de juiste supplementen aangevuld met een gezonde portie sport en levenststijl. En een goede behandeling is niet in een week klaar maar die vereist regelmaat en discipline.

Acne littekens

Ellke vorm van acne kan voor littekens zorgen! Hoewel deze meestal niet erg zijn kan dit wel gebeuren bij de zwaardere vormen van acne zoals acne conglobata en cystische acne. Ook voor de behandeling van littekens zijn er goede behandelingen die je kunnen helpen en die ook nog eens (gedeeltelijk) worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Pampers