Acne Conglobata

Acne Conglobata, de ernstige verschijningsvorm van acne met alle gevolgen van dien.

Wat is acne conglobata precies

Acne conglobata is de zwaarste en meest heftige vorm van acne, deze vorm van acne is niet alleen fysiek maar ook psychisch zwaar om te hebben en kan voor grote problemen zorgen. Deze ernstig ontstoken vorm van acne kan in de puberteit beginnen en jarenlang aanhouden. In mijn geval had ik er op mijn 30ste nog steeds last van en heeft het veel pijn en moeite gekost om deze huidaandoening onder controle te kunnen krijgen.

Hoewel deze vorm van acne kan ontstaan als verergering op reeds bestaande puistjes en puisten kan acne conglobata ook plotseling de kop opsteken bij jongvolwassenen nadat men lange tijd geen last meer heeft gehad van acne. Naast dat deze zware huidaandoening in vrijwel alle gevallen duidelijk zichtbaar aanwezig is zorgt zij ook voor ernstige littekenvorming en huidbeschadigingen die een permanent karakter hebben. Het direct actie ondernemen is bij de zware vormen van acne belangrijk om de schade beperkt te kunnen houden.

Hoe ontstaat acne conglobata

Acne conglobata komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, het vermoeden bestaat daarom dat het hormoon testosteron van invloed kan zijn bij de ontwikkeling van acne conglobata. Acne conglobata ontstaat vaak als een verergering van gewone puistjes en puisten of het steekt de kop op nadat je een periode geen last hebt gehad van acne. De echte oorzaak van deze vorm van acne blijft echter onbekend.

acne conglobata

Echte oorzaak acne conglobata onbekend

De echte oorzaak waarom je last hebt gekregen van acne conglobata is onbekend maar omdat het eigenlijk alleen voorkomt bij mannen gaat men ervan uit dat het wordt veroorzaakt door een teveel aan mannelijke hormonen zoals testosteron. Omdat acne conglobata ook veel voorkomt bij mannen die anabole steroïden gebruiken lijkt de bovenstaande theorie plausibel. Acne conglobata kan ook nog eens erfelijk bepaald zijn, wanneer 1 van jouw ouders er last van heeft gehad is de kans groter dat jij ook last van deze vorm van acne krijgt.

acne conglobata

Symptomen van Acne Conglobata

Bij acne conglobata is er sprake van ernstig en heftig ontstoken puisten en grote duidelijke mee-eters. Kenmerkend voor acne conglobata zijn de grote bulten en abcessen (met pus gevulde holtes) die zo ernstig zijn dat ze door middel van onderhuidse kanalen (fistels) in verbinding met elkaar komen waardoor grote gebieden van de huid aangedaan worden. Acne conglobata heeft als gevolg dat er diepe onderhuidse beschadigingen en littekens kunnen ontstaan die een permanent karakter hebben.

acne conglobata

Behandeling acne conglobata

Acne conglobata is een aandoening waarbij de dermatoloog meestal een behandeling met isotretinoïne of antibiotica voorschrijft. Vanwege de grote lijst met ernstige bijwerkingen van isotretinoïne is dit wel een keus die goed overwogen dient te worden, wanneer je twijfelt (en in mijn ogen is dat terecht) over de behandeling met dit zware medicijn is een advies van een goede acne-specialist zeker het overwegen waard.

Ook behoren incisies en drainage van de abcessen tot de behandeling van acne conglobata. Door middel van deze ingreep bij de dermatoloog of acne specialist wordt het abces open gemaakt zodat de pus kan worden verwijderd.

Zelf heb ik goede resultaten gehaald door te kiezen voor een dieet met zo min mogelijk geraffineerde suikers en verzadigde vetten. Hoewel er volgens mijn dermatoloog destijds geen verband was tussen voeding en acne merkte ik zelf dat het eten van suiker en teveel verzadigde vetten mijn acne verergerde.

acne conglobata

Dermatoloog en acne specialist bij acne conglobata

Het spreekt voor zich dat bij de behandeling van acne conglobata het advies van een expert noodzakelijk is. Indien acne conglobata niet wordt behandeld is de kans op blijvende en permanente schade te groot om niks te doen.acne conglobata, ittekens na acne conglobata Wees echter kritisch bij het gebruik van zware medicijnen en kijk in overleg met jouw acne-specialist naar alternatieven. De combinatie van het preventief verwijderen van acne conglobata, puistjes en mee-eters door de acne specialist waarbij wel pijn komt kijken, een aangepast voedingspatroon en het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten was in mijn geval bijzonder effectief.

Preventief verwijderen van abcessen, puisten en mee-eters

De acne-specialist stelde in mijn geval voor om zoveel mogelijk puisten en mee-eters preventief te verwijderen om erger te voorkomen. Het inprikken van puisten en deze daarna uit te knijpen voorkomt echter wel dat ze kunnen uitgroeien tot grote ontstekingen. Ook het uitknijpen van de bestaande abcessen is onderdeel van het traject. Hoewel het in beide gevallen een pijnlijk proces is zorgt het er wel voor dat de acne, en de bijbehorende felle roodheid, een stuk minder zichtbaar is. Acne conglobata wordt ook wel eens nodulaire acne genoemd. Net als bij acne conglobata heeft nodulaire acne dezelfde kenmerken. Er vormen zich voora in het gezicht, de nek en op de rug grote nodules die onderling verbonden zijn met elkaar door gangetjes.

 

Mentaal last van acne conglobata

Omdat ik er last van kreeg in mijn puberteit kreeg ik psychologisch ook last van deze heftige huidaandoening. Door de acne conglobata verschuilde ik me liever en ging ik activiteiten liever uit de weg. Hoewel dit natuurlijk een volslagen logische reactie is heb ik op advies van mijn ouders een afspraak gemaakt bij de therapeut om in ieder geval te kunnen praten over mijn gevoelens en moeilijkheden.

Ouders van kinderen met ernstige acne

Een tip van mijn kant is dat de ouders een belangrijke rol spelen bij de behandeling van ernstige acne. Niet alleen door te helpen bij het kiezen van de juiste behandeling maar ook bij de uitvoering van deze behandeling. Wanneer er bijvoorbeeld een allergietest wordt gedaan waarbij de consumptie van zuivel als bezwarend naar boven komt is het niet verstandig om elke week een pak melk in huis te halen. Ook blijven praten over het probleem en begrip voor de ellende die het met zich meebrengt kan je kind gigantisch helpen. Wanneer je ziet dat je kind in zijn schulp kruipt en taken uit de weg gaat lopen is het tijd om actie te ondernemen. Zo kun je voorkomen dat de situatie alleen maar erger wordt.

Een voorbeeld van erger?

In mijn geval ging het niet alleen om slechte schoolprestatie maar ook over een gebrek aan plezier in het leven…

Acne-specialist Nederland

Hoe vindt je de beste acne-specialist in Nederland en hoe kun je zelf controleren of je te maken hebt met de beste acnespecialist van Nederland? Best een lastige vraag vindt ik… De schoonheidsspecialist op de hoek die af en toe een paar mee-etertjes uitknijpt is het in ieder geval niet.

Een echte acne-specialist kan je in ieder geval vertellen met welke vorm van acne je te maken, dat klinkt te makkelijk maar dat is het niet…

De acne-specialist behandeld de acne zowel van buiten als van binnen, daarmee bedoel we dan ook niet alleen het openprikken en uitknijpen van puisten en mee-eters en de juiste huidverzorgingsproducten maar ook naar allergieën en voedingspatronen.

De acne-specialist laat je zien hoe jezelf een puist kunt behandelen omdat hij of zij weet dat het onmogelijk is om voor elke bult speciaal langs te komen.

Ook de behandeling van littekens en huidbeschadigingen is een belangrijk onderdeel van het traject…

De acnespecialist kijkt samen met jou en eventueel je ouders naar de vergoedingen van de zorgverzekering die mogelijk zijn.

En als belangrijkste: de acnespecialist vraagt hoe het met je gaat en luistert naar je antwoord en de problemen die je hebt…

De beste acne-specialisten in Nederland?

Meer lezen over onderhuidse puisten, nodulaire acne of acne conglobata, lees dan dit artikel eens.

Acne conglobata huidziekten

Acne conglobata forum? Op onze facebook pagina kun je meepraten over deze ernstige vorm van acne. Acne conglobata roaccutane? Wij zijn er geen fan van en over het hoe en waarom lees je meer in dit artikel! Door onze ervaring met ernstige acne is de acneacademie.nl de acne conglobata wiki van Nederland. Acne conglobata kenmerken zijn heftig en jammer genoeg meestal duidelijk aanwezig in het gezicht. Wil je weten wat er in Amerika geschreven wordt dan kun je eens zoeken op acne conglobata treatment.

Pampers