Zelfzorg Acne

Zelfzorg Acne

Wat kun je zelf doen als je last hebt van acne?

Acne

Acne is de verzamelnaam voor heftige puistjes en de kans dat je last krijgt van acne als puber is groot. Acne manifesteert zich vooral op het gezicht en de rug en de veranderende hormoonhuishouding tijdens de puberteit speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van acne omdat het de talgproductie verergerd.zelfzorg acne, ernstige acne kan zorgen voor onzekerheid Hierdoor raken de talgklieren verstopt en daardoor kunnen mee-eters, puistjes of pukkels ontstaan. Door de aanwezigheid van bacteriën ontstaat een ontstekingsreactie waardoor acne ontstaat.

Behandeling acne

Acne zal na verloop van tijd vanzelf verdwijnen maar hiervoor is wel geduld nodig omdat dit jarenlang kan duren. Een juiste behandeling van acne begint altijd bij de huisarts die je kan doorverwijzen naar de dermatoloog. Met de huidige behandelingen is acne uitstekend onder controle te krijgen maar dit vraagt wel om doorzettingsvermogen en een consequente huidverzorging.

Acne preventie

Acne voorkomen is moeilijk, heel moeilijk zelfs! Naast de behandeling tegen acne kun je zelf zorgen voor een goede reiniging en verzorging van jouw huid. Daarnaast is het gebruik van de juiste producten belangrijk en voorkom het gebruik van te vette en te agressieve producten om de kans op nieuwe acne minimaal te houden. Ook in het gebruik van make-up kan een gevaar schuilen als je last hebt van acne. Probeer daarom te kiezen voor producten op waterbasis of niet-comedogeen en zorg voor een goede reiniging van de huid voordat je gaat slapen!

Verschuil je niet!

Alleen de behandeling van acne is soms niet voldoende, helemaal wanneer je last hebt van ernstige acne dan is het mijn eigen ervaring dat je daar bijzonder onzeker van kunt worden! Blijf erover praten en deel desnoods jouw zorgen met de huisarts zodat je de situatie weer onder controle krijgt.

Pampers

Lees snel meer over de beste huidverzorging bij acne!

Waarom salicylzuur veel gebruikt wordt tegen acne!

Salicylzuur

Salicylzuur (Salicylic Acid BHA) is met een moeilijke benaming beta-hydroxy zuur of BHA en wordt veel gebruikt als bestanddeel van huidverzorgingsproducten tegen milde acne en jeugdpuistjes omdat het uitstekende exfoliërende eigenschappen heeft. Niet alleen bij acne en puistjes wordt salicylzuur als ingrediënt gebruikt maar ook bij andere huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Wat is Salicylzuur?

Salicylzuur is een bestanddeel van medicijnen wat meestal in lage concentraties wordt verwerkt en deze concentraties variëren van 0,5 tot 2%. Salicylzuur is een bestanddeel van een grote verscheidenheid aan verzorgingsproducten voor de huid zoals crèmes, lotions, toners en gezichtsreinigers. Wanneer je een hogere dosering salicylzuur wilt uitproberen dan is het alleen verkrijgbaar op recept bij de apotheek. De naam salicylzuur komt uit het Latijn waar het Salix wordt genoemd. Dit betekent letterlijk “wilgenboom” en salicylzuur wordt gemaakt uit de complexe koolhydraten die uit de barst of schors van de wilgenboom worden gewonnen.

Belangrijke informatie over salicylzuur

Salicylzuur kan de bovenste laag van de huid zachter maken waardoor dode huidcellen makkelijker te verwijderen zijn.
Salicylzuur wordt veel gebruikt bij huidaandoeningen zoals een droge huid, psoriasis, eczeem en acne in een dosering lager dan 10%.
Salicylzuur wordt veel gebruikt als bestanddeel in huidverzorgingsproducten en salicylzuur heeft een snel resultaat bij kleine ontstekingen en bultjes. Wanneer je salicylzuur als bestanddeel van een zalf gebruikt kun je het beste een dunne laag aanbrengen. Gebruik je het als gel dan is het belangrijk om je huid eerst te reinigen met een goede gezichtsreiniger. Salicylzuur kan soms zorgen voor een lichte irritatie of jeuk en deze gaat meestal binnen een aantal minuten weer over.

Waar wordt salicylzuur nog meer in gebruikt?

Salicylzuur werd vroeger als koortsremmer gebruikt tot de uitvinding van acetylsalicylzuur, de aspirine zoals we die nu kennen. Naast het feit dat salicylzuur koortsremmend werkt is salicylzuur ook pijnstillend. Salicylzuur kan in hoge concentraties ook gebruikt worden bij de behandeling van wratten. Salicylzuur wordt in lage concentraties gebruikt om de penetratie van andere bestanddelen of ingrediënten te versnellen en te verbeteren.

Salicylzuur samengevat:

Veel gebruikt bestanddeel in huidverzorgingsproducten

 • Effectief tegen matige of milde acne en jeugdpuistjes
 • Reinig de poriën diep door de exfoliërende werking
 • Irriteert de huid niet
 • Geschikt voor de gevoelige huid

Salicylzuur tegen acne gebruiken?

Huidverzorgingsproducten met salicylzuur als ingrediënt werken het allerbest tegen de puistjes die nog niet ontstoken zijn. Salicylzuur zorgt voor een grondige reiniging van de poriën en is niet irriterend voor de huid. Salicylzuur is effectief in het voorkomen van acne en voor mensen die last hebben van een vette en/of gevoelige huid.

Hoe kan salicylzuur gebruikt worden om acne te bestrijden?

Salicylzuur kennen we ook als actief werkend ingrediënt in de aspirines die we allemaal kennen omdat het stoffen bevat die de doorbloeding in het lichaam bevorderen. Salicylzuur heeft echter ook de eigenschap om vet af te breken waaronder bijvoorbeeld overtollige talg of huidvet. En juist deze excessieve aanmaak van talg is een reden voor het ontstaan van acne en puistjes. Salicylzuurzuur kan dan ook het beste gebruikt worden om acne te voorkomen! Salicylzuur kun je gebruiken als exfoliant waardoor je dode huidcellen, opgehoopt talg en andere verontreinigingen voorzichtig van de huid verwijderd. Daarnaast stimuleert salicylzuur de aanmaak van nieuwe huidcellen positief.
Bij het gebruik op de huid heeft salicylzuur inmiddels dan ook een uitgebreide staat van dienst. De stof zorgt ervoor dat de dode huidcellen makkelijker los kunnen laten doordat het de verbinding tussen de verschillende cellen van de bovenste huidlaag weet te verminderen. Omdat salicylzuur ook oplosbaar is in vet en diep in de poriën kan doordringen is het ook een effectieve alleskunner in het verminderen en voorkomen van mee-eters en daarmee vergrote poriën. Zomaar een aantal redenen waarom salicylzuur een vee gebruikt ingrediënt is bij de behandeling van puistjes.

Exfoliëren met salicylzuur 

Exfoliëren is in feite niks anders dan een milde manier van scrubben die de huid niet beschadigd en irriteert en deze producten hebben een positief effect op het behandelen en voorkomen van puistjes omdat het de poriën diep van binnen reinigt en omdat het de dode huidcellen en andere vervuilingen verwijderd zonder de huid te irriteren. Juist dat voorkomen van irritatie is belangrijk omdat irritatie zorgt voor een aanmaak van nog meer talg.

Wat zijn de voordelen van salicylzuur?

Salicylzuur heeft een stimulerende werking op de doorbloeding en de aanmaak van nieuwe huidcellen. Salicylzuur is daarnaast in staat om vetten af te breken waardoor het de poriën diep van binnen kan reinigen. Daarnaast is salicylzuur in staat om de ontstekingen af te remmen en de roodheid van de huid te verminderen. Salicylzuur is echter niet in staat om de aanmaak van talg te verminderen of de acne bacterie te doden zoals bijvoorbeeld Benzoylperoxide wel doet.

Waar kun je salicylzuur kopen?

Salicylzuur is als ingrediënt in verschillende producten te koop bij de drogist of online. Wil je salicylzuur als hoge concentratie dan is het alleen verkrijgbaar bij de apotheek op recept.

Salicylzuur bij rosacea, wratten, psoriasis en pigmentvlekken

Salicylzuur wordt niet alleen veel gebruikt tegen acne maar is door de kalmerende werking ook gebruikt om rosacea te verminderen. Omdat salicylzuur ten opzichte van andere fruitzuren voor minder irritatie zorgt is het geschikt voor de gevoelige huid en bij huidproblemen zoals pigmentvlekken. Bij hogere concentraties is het ook nog eens te gebruiken tegen wratten en psoriasis. Bij het gebruik van producten met salicylzuur die je gewoon online kunt bestellen varieert de concentratie meestal van 0,5% tot 2%. Wil je het gebruiken in hogere concentraties tegen bijvoorbeeld psoriasis of wratten dan kun je dit verkrijgen op recept. Exfoliëren met salicylzuur zorgt ervoor dat vrijwel elk huidtype een oppepper krijgt zodat je huid weer straalt.

Voorbehoud medische informatie:

Neem nooit medicijnen in tenzij deze zijn voorgeschreven door een gekwalificeerde arts of een erkende apotheker. Dit is uitgezonderd de producten die zijn toegelaten voor zelfmedicatie.

Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis)

Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis)

Even een klein verslagje van mijn Sinus Pilonidalis operatie!

Nee! Een haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) verdwijnt niet vanzelf! Ja! Het herstel na een Sinus Pilonidalis operatie duurt enkele weken! Nee! Een haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) kun je niet zelf behandelen

Zomaar 3 vragen aan mijn dermatoloog over de bij mij geconstateerde haarnestcyste op een bijzonder vervelend plekje in de buurt van mijn edele delen… Hoewel het niet de antwoorden waren die ik graag had gehoord wist ik het van te voren eigenlijk ook wel dat het op een operatie zou gaan uitdraaien omdat ik al 2 keer aan een fistel ben geholpen!

Beter 1 keer flink pijn dan 3 keer een beetje?!

Dat was de voorspelling van de dermatoloog die de wond zou gaan opereren en dat bezorgde mij behoorlijk wat angsten moet ik toegeven! Kortom, de plek zou helemaal uitgebeend worden en de won wordt opengelaten zodat het van binnenuit kan gaan dichtgroeien zodat de kans op een nieuwe ontsteking super klein zou zijn.

De Haarnestcyste of Sinus Pilonidalis operatie

Merk je helemaal niks van want ik was onder narcose, een roesje beter gezegd! Zodra je wakker wordt begint echter al snel de ellende want de pijn was in mijn geval niet te harden. Helemaal toen het eerste verband of matje eruit moest na een paar uur! Ik heb op mijn tanden gebeten maar het zweet liep met liters tegelijk uit elke porie op mijn lijf! En het vooruitzicht dat je dat zelf mag doen de komende weken 3 keer per dag maakte mijn humeur er al helemaal niet beter op! Wat ook niet echt hielp was het aanschouwen van het net uitgebeende slagveld met behulp van de arts en een spiegel! De wond was 7 bij 3 centimeter en tevens 3 centimeter diep en mijn hele verstand zei dat dit nooit meer goed zou gaan komen.

Meer lezen over deze pijnlijker ervaring?

Acne gezichtsmasker met Baking Soda DIY

Acne gezichtsmasker met Baking Soda DIY

Baking soda is en blijft een fascinerend product omdat je er echt alle kanten mee op kunt! In dit artikel vindt je het recept voor een gezichtsmasker met baking soda dat effectief helpt tegen acne en puisten en dit recept gebruik ik al een aantal jaar in mijn eigen strijd tegen acne. Positieve bijkomstigheden: goedkoop, snel en altijd in huis!

Gezichtsmasker met Baking Soda

De kracht van dit DIY gezichtsmasker bestaat uit3 eigenschappen! De baking soda zorgt voor een milde scrub van de huid, het verwijderd overtollig huidvet en in de zomer verminderd het de pijn wanneer je te lang in de zon hebt gezeten.

Het gezichtsmasker tegen acne met baking soda maken:

Voor het gezichtsmasker heb je 1 volle eetlepel baking soda nodig waar je met een beetje water en een theelepel citroensap een dikke pasta van maakt. Deze pasta breng je aan op jouw huid en je kunt dit ongeveer een minuut of 15 zijn werk laten doen voordat je het er weer afspoelt met lauwwarm water. Na afloop kun je een goede moisturizer gebruiken die past bij jouw huidtype maar dit is niet noodzakelijk. Dit simpele maar krachtige gezichtsmasker kun je 2 tot 3 keer per week gebruiken tegen de acne en puisten en wij merken eigenlijk direct na het gebruik al effect.

Wil je direct een kant en klare oplossing tegen acne?

 

 

 

 

Wat is rosacea?

Wat is rosacea

Rosacea begint in veel gevallen rond het 30ste levensjaar en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vooral mensen met een licht en gevoelig huidtype zijn vatbaarder voor rosacea. Wat nu precies de oorzaak van rosacea kan zijn is niet bekend. Rosacea kan in veel gevallen verergeren door invloeden van buitenaf. Hierbij kun je denken aan warmte, zonlicht, (overmatige) cosmetica en/of huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen.rosacea, wat is rosacea Geneesmiddelen die als bestanddeel corticosteroïden (bijnierschorshormonen) hebben kunnen rosacea verergeren en in sommige gevallen rosacea veroorzaken. Het is nog niet bewezen dat voeding een rol speelt bij rosacea maar het kan zo zijn dat een overmatige alcohol consumptie of sterk gekruid eten zorgt voor een tijdelijke verergering van de rosacea.

Verschijnselen en symptomen bij rosacea

Rosacea verschijndelen komen vooral voor op de neus, op de wangen, op het voorhoofd en op de kin. Rosacea kun je vooral herkennen aan een extreme roodheid die uit zichzelf weer kan wegtrekken, een blijvende roodheid, pukkeltjes (papels), puistjes (pustels) en uitgezette of beschadigde bloedvaten (dit wordt ook wel couperose genoemd). Een fel opkomende roodheid (vergelijkbaar aan blozen) kan voorkomen door emoties, spanning of stress, warmte, zonlicht, hete of alcoholische dranken, pittige of sterk gekruide spijzen en bij vrouwen ook nog de menopauze. Bij rosacea komen over het algemeen geen zwellingen van de huid voor. Wanneer deze zwellingen wel ontstaan door opeenhoping van vocht dan wordt dit oedeem genoemd. In heftige gevallen kunnen zwellingen ook ontstaan door de opbouw van teveel bindweefsel in onze huid. Dit voelt harder en bultiger aan dan een ophoping van vocht. Deze zwellingen zijn blijvend en wordt niet uit zichzelf minder. Een bekend voorbeeld hiervan is rhinophyma, dit ontstaat door een vergroting van talgklieren op onze neus en naderhand een toename van bindweefsel. Hierdoor gaat de neus er groter, dikker en pukkelig uitzien. In de volksmond heet deze aandoening bijvoorbeeld de bekende “drankneus” of “bloemkoolneus”. Bij mensen die last hebben van rosacea zien we ook vaker oogafwijkingen zoals ontstekingen van de oogleden, het hoornvlies en het bindvlies. Klachten die hierbij horen zijn droge ogen, stekende pijn, branderigheid en tranende ogen.

Heb ik last van rosacea?

De huisarts of dermatoloog kan de diagnose rosacea stellen aan de hand van de uiterlijke kenmerken. Ook kan een stukje huid worden weggenomen voor onderzoek om eventuele andere huidproblemen of aandoeningen uit te sluiten.

Rosacea behandeling

Rosacea is over het algemeen heel goed te behandelen maar is eigenlijk niet definitief te genezen. Zodra je stopt met de behandeling van rosacea is de kans groot dat de problemen na een aantal maanden de kop weer opsteken. Wanneer je last hebt van matige rosacea zal in de meeste gevallen worden gekozen voor een uitwendige behandeling van de problemen. Wanneer deze uitwendige behandeling niet aanslaat of als er sprake is van ernstige of heftige rosacea kan er ook worden gekozen voor medicijnen. De medicijnen en crèmes of zalf bij deze behandeling worden door de huisarts of dermatoloog voorgeschreven en zijn op recept verkrijgbaar.

Wat kunt u zelf doen tegen rosacea

Gelukkig bent u niet alleen afhankelijk van de huisarts en dermatoloog bij het behandelen, voorkomen en verminderen van rosacea. U kunt zelf nagaan of u merkt dat bepaalde factoren of voedingsmiddelen uw rosacea verergeren. Hierbij kunt u denken aan zowel uw voedingspatroon (alcohol, pittig gekruid eten, hete thee) als ook aan bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten, stress, emoties, andere medicijnen die u gebruikt. Daarnaast is het verstandig om directe blootstelling aan zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en hierbij ook te kiezen voor een goede zonnebrandcrème met een adequate beschermingsfactor. Wanneer je psychisch last hebt van de rosacea kan een goede en niet irriterende camouflage cosmetica helpen om de rosacea minder zichtbaar te maken. Het gebruik van camouflerende cosmetica die de roodheid verbergen kan zeer prettig zijn voor diegenen die zich voor hun rode gezicht schamen.

Rosacea zelf behandelen

Natuurlijk is rosacea een vervelende aandoening en kun je hier veel last van hebben maar het is in de medische wereld geen ernstige aandoening. Wat ons goed heeft geholpen is de specialistische huidolie Bio Oil. Deze kalmerende Bio Oil zorgt voor een verzachtende werking op de roodheid. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een milde gezichtsreiniger en vocht inbrengende lotion. Daarnaast kunnen producten met alcohol zoals alcohol beter vermeden worden omdat deze de huid die al gevoelig is door de rosacea nog meer irriteren. Ook producten met glycolzuur en vitamine A kunnen beter niet gebruikt worden vanwege de overgevoeligheid van de huid.

Lees meer over andere huidaandoeningen:

acne

onderhuidse puist

gerstekorrels

netelroos

fistels

acne ectopia

Waarom salicylzuur helpt bij acne!

Waarom salicylzuur helpt bij acne en alles wat je moet weten over salicylzuur!

Salicylzuur bij de behandeling van mee-eters, puistjes en acne!       

Wanneer je nu op zoek gaat naar een product voor de behandeling van mee-eters, puistjes of acne dan ben je de term salicylzuur vast al eens tegengekomen.salicylzuur Maar weet je eigenlijk wel wat salicylzuur eigenlijk is en wat het voor jouw huid kan betekenen? Een van de belangrijkste aspecten bij het behandelen van jouw huidprobleem is weten welke ingrediënten belangrijk zijn voor de huid. Daarom hebben wij een simpele en handige guide gemaakt over salicylzuur en de beste producten die salicylzuur bevatten.

Wat kan salicylzuur allemaal voor de huid met acne betekenen:

 • Salicylzuur hebben we dankzij de wilg, juist een boom. Om meer precies te zijn, salicylzuur wordt gewonnen uit de bast of de schors van de wilgenboom.
 • Salicylzuur is goed en gemakkelijk te verkrijgen, heel veel schoonheidsproducten bevatten salicylzuur en je hoeft er niet speciaal voor naar de apotheek.
 • Salicylzuur is een door de bevoegde instanties goedgekeurd schoonheidsproduct bij de behandeling van acne!
 • Salicylzuur is vrouwelijk want het doet meerdere dingen tegelijk! Salicylzuur wekt bij milde en zwaardere acne, is effectief tegen roodheid van de huid en werkt ook nog eens tegen de donkere vlekjes die kunnen achterblijven na een acne uitbraak.
 • Salicylzuur is een onderdeel van de meest effectieve behandelingen tegen puistjes en acne! Een goede huidroutine bevat in ieder geval salicylzuur aangevuld met benzoylperoxide dat weer helpt tegen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de acne.
 • Salicylzuur is op zijn best tegen acne wanneer je het regelmatig gebruikt! Het heeft geen tot weinig resultaat wanneer je het slechts eenmalig gebruikt.
 • Salicylzuur kun je ook gebruiken bij een gevoelige huid maar dan is het wel verstandig om het te combineren met een goede moisturizer omdat het bij regelmatig gebruik een licht uitdrogend effect kan hebben op de huid!
 • Soms kun je last krijgen van milde huidirritatie na het gebruik van salicylzuur! Hoewel dat erbij kan horen kun je proberen om het gebruik van salicylzuur iets te verminderen om dit effect te voorkomen.
 • Ben je zwanger dan is het verstandig om even te overleggen met je huisarts over het gebruik van salicylzuur! Hoewel er geen duidelijk bewijs is dat salicylzuur tijdens de zwangerschap gevaarlijk is het verstandig om dit veilig aan te pakken!

Meer weten over salicylzuur en de beste producten met salicylzuur?

Wat kan ik zelf doen om acne te voorkomen?

Wat kan ik zelf doen om acne te voorkomen?

Iedere huid is uniek! Met de volgende tips kun je zelf proberen om acne te voorkomen of te verminderen.

Voeding

Voor iedereen, met of zonder acne, is een gezond en gebalanceerd voedingspatroon onvoorstelbaar belangrijk! Wanner je last hebt van acne dan is een gezond voedingspatroon of dieet helemaal belangrijk om jouw lichaam en daarmee de huid te voorzien van de broodnodige voedingsstoffen. Probeer daarom voor jezelf bij te houden welke voeding ervoor zorgt dat jouw acne erger wordt of juist minder. Bij mij is het en feit dat mijn acne verminderd wanneer ik koolhydraatarm eet of kies voor een dieet!

Roken

Hoe moeilijk het ook is: stop met roken! Roken is natuurlijk op onvoorstelbaar veel gebieden giga-ongezond maar heeft ook de eigenschap jouw huid te vernietigen! Daarnaast heeft het een negatieve invloed op kwaliteit en het transport van ons bloed waardoor de kleine ontstekingen (acne) niet goed meer aangepakt kunnen worden!

Medicatie tegen acne

Het is altijd verstandig om de huidarts of dermatoloog te bezoeken wanneer je last krijgt van acne! Met een aantal effectieve medicijnen kan bijvoorbeeld de talgproductie gereguleerd worden waardoor de acne minder wordt. Helemaal wanneer je last hebt van matige tot ernstige acne is een bezoek aan de arts verstandig!

Wist je dat de beste acne crèmes tegenwoordig uitstekend in combinatie met de medicijnen tegen acne gebruikt kunnen worden? Lees hier snel meer over de beste producten en crèmes tegen acne!

Huidverzorging

Een goede huidverzorgingsroutine is belangrijk als je last hebt van acne! Zorg ervoor dat je de dag begint met een goede acne facewash of acne cleanser voordat je make-up aan gaat brengen!hoe kun je zelf acne voorkomen? Ook in de keus van de dagcrème is rekening houden met jouw acne belangrijk, in dit artikel vindt je de beste acne dagcrèmes. Hetzelfde geld natuurlijk voor de make-up als je die gebruikt, kies liefst voor make-up op waterbasis die daarmee niet-comedogeen is. Voordat je gaat slapen is het belangrijk je gezichtshuid nog een keer goed te reinigen met een facewash in combinatie met een exfoliant. Op onze website vindt je alle informatie over de beste producten als je last hebt van acne!

lees snel verder:

Producten tegen acne

Behandeling van acne

Onderhuidse puisten

Vetbult of Lipoom laten verwijderen

Vetbult of Lipoom laten verwijderen

Een lipoom is in het Latijns een lipoma, het is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen. Deze goedaardige gezwellen zien eruit als ronde of ovale bulten of bultjes onder de huid en deze vetbulten zijn meestal pijnloos. De grootte van de lipomen kan variëren van slechts enkele millimeters tot grote kwabben vet van meerdere centimeters. Wanneer je een lipoom of een vetbult indrukt dan merk je dat het een weke massa is die gemakkelijk heen en weer beweegt onder de druk van je vingers. Een lipoom is in ieder geval totaal wat anders dan een onderhuidse puist of een steenpuist.

Waar komen lipomen voor?

Een lipoom kan overal op ons lichaam tevoorschijn komen als er maar vetcellen aanwezig zijn. De lipomen komen echter het meeste voor op de rug, de hals en de borstkas. Soms komen vetbulten ook voor op de armen. Vrijwel iedereen zal eens of meerdere keren te maken krijgen met vetbulten of lipomen. Wanneer er veel lipomen op het lichaam aanwezig zijn spreekt men van lipomatose en wanneer de lipomen pijnlijk zijn dan is er soms sprake van de ziekte van Dercum. Lees hier wat wikipedia over lipomen te zeggen heeft!

Wat is een lipoom

We weten nu dat een lipoom een goedaardig gezwel is dat bestaat uit vetweefselcellen. In de volksmond is de naam gewoonweg een vetbult. Deze vetbulten zijn niet leeftijdsafhankelijk. In vrijwel alle gevallen zijn lipomen of vetbulten onschuldig en worden ze niet behandeld. pas wanneer er last van de vetbult of lipoom ontstaat kan de huisarts besluiten om in te grijpen. Wanneer je dan ook pijn of last hebt van een vetbult is het verstandig om naar de arts te gaan om te kijken of een behandeling noodzakelijk is. Ga in ieder geval niet zelf prikken of knijpen in de vetbult want daar gaat de bult alleen maar van groeien.

Wat is de oorzaak van een lipoom of vetbult

De exacte oorzaak van een lipoom is niet bekend! Wel is er een grote kans dat het ontstaan van lipomen erfelijk is bepaald. Wanneer er in jouw familie sprake is van lipomen bij bijvoorbeeld de ouders dan is de kans dat jij er last van krijgt ook groter. Lipomen keren met de regelmaat van de klok terug en dit is niet per se telkens op dezelfde plek. Een vetbult komt het meeste voor op de rug en in de nek maar een vetbult kan in principe overal op het lichaam ontstaan. Zo heb ik zelf een vetbult gehad op mijn oor die ik heb laten weghalen door de huisarts. De vetbult of onderhuidse vetbult wordt ook wel eens beschreven als een onderhuidse verdikking. Het is bij de meeste mensen een rond of ovale bobbel die iets lichter dan de normale huidskleur is. Zoals al eerder genoemd is het een weke en zachte vetbult die niet of nauwelijks pijn doet wanneer je er in knijpt of op drukt.

Symptomen lipoom of vetbult

De symptomen van een lipoom of vetbult zijn de volgende:

 1. De lipoom komt meestal voor op de armen, rug, hals of romp.
 2. De lipoom kenmerkt zich door een ronde of ovale bult die net onder de huid ligt.
 3. De grootte van de lipoom varieert van millimeters tot wel 10 centimeter
 4. Lipomen doen geen pijn tenzij ze tegen een zenuw aan liggen

Behandeling van een lipoom

Voor de meeste lipomen of vetbulten is geen behandeling noodzakelijk tenzij je er zelf vanaf wilt omdat je de lipoom ontsierend vindt. Wanneer een lipoom of vetbult te groot wordt is het wel nodig dat hij verwijderd wordt. Een lipoom wordt met een incisie verwijderd en in veel gevallen kan de huisarts dat gewoon doen. Zelf ben ik verlost van mijn lipoom op mijn schouder door de huisarts. Nadat de huisarts onder plaatselijke verdoving een kleine incisie had gemaakt in de lipoom was deze makkelijk uit te knijpen. De massa vetweefsel die vrijkomt heeft wel de eigenschap bijzonder onwelriekend te ruiken, wees daar wel op voorbereid. Na het uitknijpen van een vetbult zal de huisarts ook het kapseltje waarin de ophoping zat verwijderen met een pincet. Hierdoor ben je binnen no time van de verdikking af.

Uitknijpen vetbult lipoom

Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar het ziekenhuis wanneer de lipoom te groot is of op een moeilijke plek zit. In dat geval zal niet de huisarts maar de chirurg de vetbult verwijderen en uitknijpen. Bij grote lipomen wordt gebruik gemaakt van de liposuctie van de bult waarna de incisie wordt gehecht. Wel zal de chirurg in sommige gevallen het weefsel opsturen naar het laboratorium ter controle.

Huisarts lipoom

Wanneer je het niet vertrouwd met de vetbult of lipoom is het altijd verstandig om een afspraak te maken bij jouw arts. Zo ben je er altijd zeker van dat je de juiste volgorde hebt doorlopen. De arts kan definitief vaststellen of er sprake is van een lipoom! Ga niet zelf een lipoom doorprikken en uitknijpen! Je brengt meer schade toe aan de huid en het kan pijnlijk zijn met verdere ontstekingen tot gevolg. Wanneer je het verwijderen van een onderhuidse vetbult aan de huisarts overlaat dan is de kans op littekens minimaal!

Wat is een vetbult precies?

In dit artikel heb je gelezen wat een lipoom is en dit vatten we nu nog kort samen ter informatie. Een vetbult is een goedaardige zwelling van vetweefselcellen en een andere naam voor een lipoom is een vetgezwel of een vetbult. Vetbulten kunnen op elke leeftijd voorkomen maar meestal krijg je last van een vetbult op middelbare leeftijd. Ze komen veel voor en zijn meestal een onschuldige huidaandoening die niet behandeld hoeft te worden. De oorzaak van een vetbult is nog relatatief onbekend. Overgewicht speelt in ieder geval geen rol bij het ontstaan van vetbulten. Erfelijke belast zijn met vetbulten lijkt wel een reden te zijn voor het ontstaan ervan. Ook hebben vrouen meer last van vetbulten dan mannen.

Gerstekorrel verwijderen

Gerstekorrel verwijderen

Wanneer u last heeft van gerstekorrels is het verstandig om te weten op welke manieren je gerstekorrels kunt verwijderen.

Wat zijn milia of gerstekorrels?

Een gerstekorrel of met de medische benaming milia is geen mee eter die zich kenmerkt als een zwart puntje. Een gerstekorrel zier eruit als een harde witte korrel onder de huid die ontstaat in een talgklier of een zweetklier. De gerstekorrel bestaat in de meeste gevallen uit keratine en een gerstekorrel kan zowel bij vrouwen als mannen op elke leeftijd ontstaan.

Redenen voor het ontstaan van een gerstekorrel

Waarom een gerstekorrel ontstaat is niet helemaal bekend maar er zijn wel een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van een gerstekorrel of milia. Mensen met een droge en vochtarme huid hebben meer kans op het ontstaan van gerstekorrels. Ook een teveel aan zonlicht heeft een invloed op het ontstaan van gerstekorrels en daarnaast zijn mensen met een beschadigde huid (acne, brandwonden, puisten, littekens) extra gevoelig voor gerstekorrels. Dit merk ik vooral aan mijn eigen gezicht dat zijn sporen heeft van de acne conglobata.

Gerstekorrels verwijderen

Gerstekorrels zijn een relatief onschuldige aandoening en zo zal de huidarts ze ook benaderen. Cosmetisch zijn ze echter ontsierend en duidelijk aanwezig en daarom willen we ze graag verwijderen. Normaal gesproken kun je hiervoor terecht bij de schoonheidsspecialist. Zij hebben de ervaring en weten hoe ze professioneel gerstekorrels moeten verwijderen. Een gerstekorrel wordt verwijderd door er een kleine incisie in te maken met een scherp mesje of een naald en kan de gerstekorrel eenvoudig uitgenepen worden. Normaal gesproken zal dit geen grote littekens achterlaten en zal er slechts een klein wondje te zien zijn. Hoewel het verwijderen van een gerstekorrel bij de schoonheidsspecialist de beste oplossing is dien je er wel rekening mee te houden dat hier een prijskaartje van enkele tientallen euro’s aan hangt.

Zelf een gerstekorrel verwijderen?

Zelf een gerstekorrel verwijderen kan als je weet wat je doet alleen is het natuurlijk niet verstandig om te doen. Helemaal wanneer de gerstekorrel rond de ogen zit is het gevaarlijk om hier met een naald of mesje in te gaan prikken. Het is daarom verstandig de gerstekorrel professioneel te laten verwijderen door de specialist!

Wil je toch zelf proberen om een gerstekorrel te verwijderen dan is het raadzaam om de volgende stappen in acht te nemen.

 • Zorg voor een scherpe en steriele naald om een incisie te kunnen maken
 • Probeer in eerste instantie op of onder de gerstekorrel een incisie te maken
 • Oefen met je vingers (handen desinfecteren of tissue) lichte druk uit om de gerstekorrel te verwijderen.
 • Lukt dit niet dan kun je eventueel gebruik maken van de comedonenlepel om wat gerichter druk op de gerstekorrel uit te kunnen oefenen.
 • Wil de gerstekorrel er niet uit komen dan kun je de incisie of het gaatje wat groter maken.
 • Zorg ervoor dat je de huid na het verwijderen van de gerstekorrel goed ontsmet!

Kort samengevat

Hoewel milia of gerstekorrels een onschuldige huidaandoening zijn kan het vanwege de ontsierende gevolgen verstandig en noodzakelijk zijn om ze te verwijderen. De beste manier om milia te verwijderen is door middel van een schoonheidsspecialist ondanks de kosten die hieraan verbonden zijn!

Waarom krijg je last van puistjes?

Waarom krijg je last van puistjes?

Juist in de puberteit slaat de hormoonhuishouding van een puber volledig op hol! Je lichaam produceert in deze periode veel hormonen die voornamelijk bestaan uit androgenen. Deze androgenen zijn noodzakelijk maar zorgen ervoor dat je huid meer talg aan gaat maken. Doordat je zoveel talg (of met andere woorden: huidvet) aan het produceren bent is de kans ook groter dat er verstoppingen van de poriën ontstaan en warempel daar is de eerste mee-eter! Wanneer er dan ook nog eens bacteriën om de hoek komen kijken is er kans op ontstekingen die we puistjes noemen.

Doordat de huid van een tiener of puber bijzonder vet is door de extra talgproductie is reiniging noodzakelijk. Hoewel een ongereinigde of vieze huid niet de hoofdoorzaak is van acne of puistjes kan het er wel voor zorgen dat de poriën sneller verstopt kunnen raken. Helemaal bij de meisjes onder ons is een grondige verwijdering van de make-up voor het slapen gaan en voor het sporten gaan noodzakelijk. Meerdere lagen make-up, foundations, crèmes… het komt je poriën niet ten goede!

Geen consequente huidverzorging!

Een gave en egale huid krijg je alleen door niet alleen niet te kiezen voor een gezond voedingspatroon maar ook door je te houden aan je op jouw huid afgestemde huidverzorgingsroutine. Natuurlijk kun je acne of puistjes dar niet mee genezen maar je kunt de puistjes er wel mee onder controle houden en de gevolgen van puistjes zoals littekens goed verminderen. Ook als ouder is het belangrijk ervoor te zorgen dat je puber of tiener de tijd voor neemt om zijn of haar huid goed te verzorgen met de juiste producten.

Lees snel meer over:

jeugdpuistjes

acne

Acne behandeling