Ontstoken haarzakjes

Ontstoken haarzakje (Folliculitis)
Folliculitis is de medische naam voor ontstoken haarzakjes of een haarwortelontsteking!
Wat is een ontstoken haarzakje (folliculitis)?
Een ontstoken haarzakje (folliculitis) is een kleine ontsteking van het haarzakje (haarfollikel) en deze ontsteking bevindt zich bovenin het haarzakje. Wanneer de ontsteking zich dieper in het haarzakje bevindt dan spreken we van een steenpuist. Folliculitis is een vervelende huidaandoening die vaak voorkomt bij zowel bij mannen als vrouwen en folliculitis komt voor op vrijwel alle leeftijden. Vanzelfsprekend krijg je last van een ontstoken haarzakje op de gebieden waar zich veel haargroei bevindt zoals de hoofdhuid, het gezicht, de nek en de rug. Ook rond de geslachtsdelen en in de liezen kun je last krijgen van folliculitis.
Haren groeien uit een haarzakje of haarfollikel dat aan de huid vast zit en in sommige gevallen kan dit ontstoken raken door bijvoorbeeld de aanwezigheid van bacteriën. Er vormt zich dan pus en etter in het haarzakje waardoor een rood puistje ontstaat die we ook wel pustel noemen. Een andere benaming voor een ontstoken haarzakje (folliculitis) is een haarwortelontsteking.
De oorzaak van een ontstoken haarzakje (folliculitis)
Een ontstoken haarzakje (folliculitis) wordt meestal veroorzaakt door de aanwezigheid van bacteriën, schimmels of gisten! Een voorbeeld hiervan is de Staphylococcus aureus die we ook vaak zien bij steenpuisten. De Pseudomonas aeruginosa bacterie kan ook een veroorzaker zijn voor het ontstaan van een ontsteking in een haarzakje. De bacterie dringt dan binnen in het haarzakje waardoor er een infectie kan ontstaan. Wanneer de bacterie zorgt voor een diep gelegen en forse ontsteking dan spreken we van een steenpuist of een furunkel. Een ontstoken haarzakje kan ook ontstaan door schade aan de uitvoergang van het haarzakje dor bijvoorbeeld schurende kleding. Dit kan vaak het geval zijn bij het scheren of bij het dragen van schurende kleding.
Het ontstaan van folliculitis samengevat:
Meestal ontstaat een ontstoken haarzakje doordat bacteriën of gisten die op de huid leven een haarzakje binnendringen en zorgen voor een infectie. Andere oorzaken voor het ontstaan van folliculitis zijn:
Irritatie van de huid, bijvoorbeeld na het scheren of door het dragen van strakke kleding.
Gebruik van hele vette zalven of olie.
Gebruik van bepaalde geneesmiddelen (zeldzaam).
Symptomen van een ontstoken haarzakje (folliculitis)
Een ontstoken haarzakje is door zijn uiterlijk gemakkelijk te verwarren met andere huidaandoeningen zoals acne of jeugdpuistjes, rosacea en eczeem.
Symptomen van een ontstoken haarzakje (folliculitis) zijn:
Rode pustels
Een jeukende huid
Pijnlijke pustels
Huidirritatie
Wanneer je last hebt van ontstekingen in de haarzakjes dan zie je vaak een witgelige puskop die vooral voorkomen op de gebieden waar je veel haargroei hebt. Wanneer je zo’n pustel van dichtbij bekijkt dan zie je meestal ook nog een haartje eruit steken. Meestal komt folliculitis voor op de rug en de borst, het gezicht en op de benen en de liezen.
Ontstoken haarzakje behandelen
Een ontstoken haarzakje is lastig te behandelen en wanneer je een behandeling wilt dan is een afspraak bij de huisarts noodzakelijk omdat de meeste behandelingen tegen folliculitis bestaan uit het uitroeien van bacteriën en gisten met een speciale zalf of crème van de apotheek. Probeer niet zelf de pustel uit te knijpen omdat de ontsteking dan alleen maar heftiger kan worden.

Vetbult

Lipoom (Vetbult)
Wat is een lipoom en hoe kom je er weer vanaf?
Een lipoom is een knobbel op de huid die wat betreft grootte behoorlijk kan fluctueren. De knobbel bevat een samenklontering van vetcellen en zit ingekapseld in het vetweefsel in de huid. Lipomen kunnen overal voorkomen op het lichaam maar ze komen vooral voor in de nek, op de schouders, op de bovenarmen, op de rug en op de bovenbenen. Lipomen kunnen ook voorkomen in het lichaam en bij vrouwen kunnen lipomen soms op de borsten voorkomen.
Lipomen (vetbulten) zijn een veel voorkomende huidaandoening waar iedereen last van krijgen, schattingen lopen uiteen maar globaal krijgt 1 op de 100 mensen last van 1 of meerdere lipomen tijdens zijn of haar leven.
Het is een geruststellende gedachte dat een lipoom (vetbult) eigenlijk geen kwaad kan tenzij ze bijvoorbeeld tegen een zenuw aanliggen waardoor je er hinder van hebt of wanneer ze cosmetisch storend aanwezig zijn. Heb je twijfels of er sprake is van een lipoom dan kun je natuurlijk bij de huisarts terecht!
Hoe ontstaan lipomen (vetbulten)
Het is niet duidelijk waarom een lipoom of vetbult ontstaat! Een erfelijke aanleg voor lipomen kan wel één van de redenen zijn waarom je last krijgt van lipomen. Heb je last van meerdere lipomen dan is er sprake van lipomatose en wanneer de lipomen dan ook nog eens pijnlijk zijn dan spreekt men van de ziekte van Dercum.
Lees meer over hoe een vetbult wordt behandeld en bekijk afbeeldingen van een vetbult (lipoom)!
Symptomen van een lipoom (vetbult)
Lipomen zijn ronde vetknobbels die net onder de huid liggen en steeds groter worden. Wanneer je met je vingers over de vetbult wrijft dan voel je de knobbel heen en weer rollen onder de druk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een onderhuidse puist zijn lipomen niet pijnlijk bij het aanraken en voelen ze zacht en elastisch aan. Wanneer er sprake is van een grotere vetbult dan kan de kleur ligt afwijkend zijn van de omliggende huid.
Lees meer over de symptomen van een lipoom of vetbult!
Lipomen (vetbulten) behandelen
De behandeling van een lipoom of vetbult is meestal vrij eenvoudig! Meestal wordt een lipoom namelijk niet behandeld tenzij er sprake is van pijn, hinder of wanneer hij overduidelijk aanwezig is op bijvoorbeeld het gezicht. Ook wanneer de lipoom ervan wordt verdacht kwaadaardig te zijn kan een reden zijn om deze vetbult te verwijderen.
Een lipoom verwijderen gebeurt door de huisarts of op de polikliniek in het ziekenhuis door bijvoorbeeld de dermatoloog. Een dag-opname is niet noodzakelijk omdat het meestal een vrij kleine ingreep is waarbij de huid plaatselijk wordt verdoofd waarna de arts een incisie maakt. Hierna kan de vetbult worden uitgenepen en meestal wordt het kapseltje waar hij in zat ook verwijderd. Afhankelijk van de grootte van de wond kan er een pleister aangelegd worden of wordt hij gehecht!
Lees snel meer over hoe je een vetbult kunt verwijderen!
Diagnose lipoom (vetbult)
Heb je mogelijk een lipoom ontdekt en wil je zekerheid hebben dan is dat begrijpelijk, hiervoor kan je een afspraak bij de huisarts maken! Die kan vervolgens de diagnose stellen en je voorlichten over de behandelmogelijkheden die er zijn! Lees wat er over een lipoom wordt geschreven op Wikipedia.
Grote vetbult (lipoom)
Wanneer je last hebt van een grote vetbult en deze zit bijvoorbeeld op jouw hoofd dan is deze meestal cosmetisch hinderlijk en dat kan een reden zijn om een vetbult te laten verwijderen, voor meer informatie over een ontstoken of grote vetbult kun je altijd bij de huisarts terecht. Een verstandige stap want een vetbult gaat niet vanzelf over en je kunt zelf niet een vetbult uitknijpen. De kosten voor het verwijderen van een vetbult (lipoom) worden in vrijwel alle gevallen vergoed in de basisverzekering door de zorgverzekeraar.
Redenen om een vetbult te verwijderen
Een reden om een vetknobbel of vetbult te verwijderen kan zijn:
De vetbult is duidelijk zichtbaar aanwezig
De vetknobbel of lipoom zit op een lastige of vervelende plek
De vetbult doet pijn
Als de arts vermoed dat de lipoom kwaadaardig is
Wanneer het een ontstoken vetbult betreft
Dagbehandeling bij het verwijderen van een vetbult
Het verwijderen of wegsnijden van een vetbult vindt meestal plaats in dagbehandeling en dit betekent ook dat u dezelfde dag weer naar huis toe mag. Een goede verdoving tijdens de ingreep is vanzelfsprekend belangrijk en een operatieve behandeling vindt plaats onder gehele narcose of met regionale verdoving.

 

Symptomen Lipoom (vetbult)
Wat is een vetbult?
Een lipoom is een goedaardige opeenhoping van vetweefselcellen en een andere benaming voor een lipoom is vetbult. Vetbulten komen het meeste voor bij mensen van middelbare leeftijd maar er zijn uitzonderingen op de regel. In principe is een lipoom onschuldig waardoor er in de meste gevallen geen behandeling nodig is.
Oorzaak van een vetbult
Over het hoe en waarom een vetbult ontstaat bestaat veel onduidelijkheid en overgewicht speelt daarbij geen rol. Erfelijke aanleg voor het krijgen van een lipoom of meerdere lipomen lijkt wel een rol te spelen bij het ontstaan. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van een vetbult dan mannen. Meer duidelijke oorzaken voor het ontstaan van een vetbult zijn niet aan te wijzen.
Symptomen van een lipoom of vetbult
Vetbulten zijn ronde onderhuidse knobbeltjes die kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot wel meer dan tien centimeter. Wanneer een lipoom heel snel groeit is het waarschijnlijk geen lipoom. De knobbel voelt niet pijnlijk en onder de druk van je vingers voelen ze elastisch en rekbaar aan, ze rollen als het ware onder de huid!
Vetbulten kunnen overal op het lichaam voorkomen waar tevens vetcellen zitten. Vetbulten komen vooral vaak voor op de armen, de hals, de rug, schouder, bovenbenen en op de romp. Meestal heb je geen pijn of klachten van een lipoom. Wanneer de lipoom in de buurt van een zenuw ligt kan dit wel voor hinder zorgen wanneer hij langzaam begint te groeien.
Heb je last van meerdere en tevens pijnlijke vetbulten dan kan je last hebben van de ziekte van Dercum, een huidaandoening die vaak bij vrouwen voorkomt.
Vetbult verwijderen
Wanneer je een vetbult laat verwijderen dan gebeurt dit meestal bij de huisarts en in sommige gevallen op de polikliniek in het ziekenhuis. Bij het verwijderen van een lipoom maakt de arts een kleine incisie in de bult waardoor de ophoping verwijderd kan worden. Meestal wordt dan ook het kapseltje verwijderd waarin de vetbult al die tijd is gegroeid.

Wat is een fistel?

Fistel
Wat is een fistel en wat kun je doen als je last hebt van een fistel?
Een fistel is een bijzonder vervelende aandoening is mijn eigen ervaring! Je komt er eigenlijk pas achter dat je een fistel hebt wanneer het al te laat is en een medische ingreep of operatie is noodzakelijk om van een fistel af te kunnen komen. Zelf ben ik voor mijn fistel al 3 keer geopereerd en inmiddels merk ik dat de fistel weer de kop op aan het steken is.
Wat is een fistel en welke symptomen passen bij een fistel?
Ik merkte zelf dat er wat aan de hand was toen ik telkens een vochtige plek in mijn boxershort had en dat ging gepaard met een continu gevoel van jeuk aan de bovenkant van mijn bilnaad. Toen ik zelf ging bekijken wat er aan de hand was zag ik een opening in de huid die rondom wat roder van kleur was dan de rest van de huid eromheen. Nadat ik van de schrik was bekomen heb ik direct een afspraak gemaakt bij de huisarts en die vertelde mij dat ik last had van een fistel of een pijpzweer met andere woorden. oen ik hem vroeg wat dat precies was vertelde hij dat dit een niet natuurlijk kanaal tussen 2 lichaamsholtes of tussen een lichaamsholte en de huid. In deze lichaamsholte die hij een abces noemde zat een ontsteking die pus en etter produceerde die in mijn geval via het kanaaltje naar buiten werd afgevoerd. Kortom wanneer je vermoed dat je last hebt van iets dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor een afspraak! Wanneer je last hebt of denkt last te hebben van een fistel is een afspraak bij de huisarts verstandig!
Hoe ziet een fistel eruit?
De dokter vertelde ook dat een diagnose stellen aan de ene kant makkelijk is maar dat er ook sprake zou kunnen zijn van een abces of een haarnestcyste, van een abces had ik wel eens gehoord maar van een haarnestcyste of sinus pilonidalis nog nooit en daar kreeg ik jammer genoeg op latere leeftijd last van.
De behandeling van mijn fistel!
Nadat de huisarts mij had verteld dat ik een fistel had kreeg ik direct een verwijsbrief voor de chirurg en de huisarts vertelde mij dat hoewel een fistel niet direct een heel ernstige aandoening is een behandeling noodzakelijk was en dat dit veel pijn kon doen… Met frisse tegenzin heb ik toen direct een afspraak gemaakt en ik kon de dag erna al terecht bij de chirurg. Deze vertelde mij dat het inderdaad een fistel betrof en dat hij deze fistel operatief zou gaan verwijderen onder een lokale verdoving. Sterker nog dat kon hij direct voor me doen dus het zweet brak me letterlijk en figuurlijk uit.
Fistel onder lokale verdoving verwijderen
Nadat ik de verdoving had gekregen zag ik het mesje letterlijk en figuurlijk richting mijn billen gaan en mijn natuurlijk reactie was uiteraard angst. Van de ingreep aan de fistel voelde ik gelukkig niks en de chirurg maakte een incisie waar de fistel lekte en verwijderde alle pus en etter die eruit kwam. Al met al viel de ingreep me gelukkig mee en de wond bleef beperkt tot slechts een kleine 2 centimeter. Deze wond werd opengelaten en afgedekt met verband en volgens de chirurg zou het allemaal wel goed gaan komen. Daar leek het de eerste dagen inderdaad op en het is verbazingwekkend hoe snel de wond genas na zo’n brute aanslag. Het herstel na de ingreep aan de fistel viel mij wat dat betreft reuze mee en omdat ik een zittend beroep had ben ik al met al een week of 2 thuis geweest waarna ik mijn werk kon hervatten.
Terugkerende fistel?
Ja inderdaad, na een aantal weken merkte ik dat mijn probleem weer aan het terugkomen was en omdat ik inmiddels wist dat ik direct actie moest ondernemen ben ik direct maar naar de chirurg gegaan voor advies. Ik bleek last te hebben van een terugkerende fistel en de behandeling van de ze fistel zou iets anders gaan geschieden dan de eerste. de Fistel zou nu namelijk onder narcose of ruggenprik operatief verwijderd worden en dan zouden ze alles gaan weghalen wat voor de problemen zorgde. Bij deze fisteloperatie moest ik er wel rekening mee houden dat het herstel na de fisteloperatie langer zou duren omdat de wond weer opengelaten zou worden maar deze flink groter kon zijn dan de wond na de eerste ingreep.
Fistel operatie onder narcose!
De dag was aangebroken dat mijn fistel operatief verwijderd zou worden en ik zag er als een berg tegenop! Nadat ik was voorbereid voor de operatie werd ik naar de operatiekamer gereden en daar kreeg ik een ruggenprik die me eigenlijk reuze mee viel. Nadat de ruggenprik was ingewerkt begon de chirurg met de operatie en deze operatie aan mijn fistel duurde bijna een uur en tijdens het opereren hoorde ik alles wat er gebeurde en achteraf vond ik dit niet zo prettig maar daar was toen niks meer aan te doen. Nadat de fistel operatie afgelopen was werd ik op de kamer gebracht waar ik een nachtje moest blijven en de chirurg kwam langs om te vertellen hoe het gegaan was. De wond was vrij groot en ze hadden een drain of seton aangebracht zodat eventuele pus en etter die zich zou vormen afgevoerd kon worden. Het was een diepe wond en daar hadden ze eerst watten in gestopt om het open te houden.
Het herstel van een fistel operatie met narcose!
Na de eerste nacht die ik in het ziekenhuis had doorgebracht moest de wond schoon gemaakt worden en daarvoor moesten de watten er natuurlijk eerst uit…
De zusters waren met zijn 2 tweeën en dit gebeurde onder de douche zodat ze het eerst wat nat konden maken waardoor de watten makkelijker zouden verdwijnen en eigenlijk niks had mij kunnen voorbereiden op de pijn die daarbij kwam kijken! Ik geloof dat ze me bij de ingang van het ziekenhuis gehoord hebben en achteraf vertelde mijn vrouw dat ze op de gang stond en direct hoorde dat ik het was waarna ze rechtsomkeert heeft gemaakt.
Eigenlijk het enige positieve was dat de watten er nu uit waren… De rest van de dag heb ik slapen doorgebracht omdat de pijn niet te harden was! De rit naar huis was makkelijk: ik ben achterin de auto gaan liggen op mijn buik en het enige wat ik wilde was naar huis.
Hoe lang duurt het herstel na een operatie aan een fistel?
In mijn geval duurde het ongeveer 6 weken voordat de huid überhaupt weer dichtgegroeid was en de eerste 3 weken was naar de wc gaan voor de grote boodschap een pijnlijk proces! Pas na een week of drie merkte ik dat de pijn na de ingreep wat minder begon te worden en gedurende deze weken moest ik elke week op controle komen. Het herstel na een fisteloperatie is een langdurig proces waarbij de nodige pijn om de hoek komt kijken en mijn eigen fisteloperatie ervaring is dat je beter maar geen fistel kunt hebben 🙂 Gelukkig had ik last van een fistel in mijn bilnaad want volgens de dokter kon je ook een fistel krijgen in de mond en met de ervaring van mijn 2 fisteloperaties leek me dit nog erger. Een fistel in de bilnaad of bij het stuitje komt het meest voor maar een fistel kan ook in de buurt liggen van de anus.
Wat kun je zelf doen als je last hebt van een fistel?
We hebben al gelezen dat er eigenlijk niks is wat je zelf kunt doen als je last hebt van een fistel! De dokter adviseerde me wel om te zorgen voor een goede hygiëne na de ingreep en nadat de fistel was hersteld en dit heb ik zelf gedaan door af en toe gebruik te maken van een badje met wat in warm water opgeloste baking soda. Daarnaast gebruikte ik geen wc papier na de grote boodschap maar ging ik onder de douche. Om het herstel te bevorderen na de ingreep kreeg ik medicijnen voorgeschreven en dit waren antibiotica.
Nu ben ik elk moment alert op een jeukend gevoel in de buurt van mij billen omdat mijn eigen ervaring me heeft geleerd dat je beter direct wat aan de problemen kunt laten doen want van uitstel wordt de fistel alleen maar groter. Omdat ik al last had van ernstige acne en later hidradenitis suppurativa paste de oorzaak van een fistel wel in mijn ziektebeeld volgens de huisarts.
Persoonlijk is volgens mij het belangrijkste dat je bij problemen of wanneer je denkt dat er wat aan de hand is direct een afspraak maakt bij de huisarts want er is volgens mij niks wat je zelf kunt doen om een fistel te voorkomen. Wanneer je een fistel laat zitten worden de problemen alleen maar erger en een fistel kan zelfs gevaarlijk worden als deze niet behandeld wordt.

Zelfzorg Acne

Zelfzorg Acne

Wat kun je zelf doen als je last hebt van acne?

Acne

Acne is de verzamelnaam voor heftige puistjes en de kans dat je last krijgt van acne als puber is groot. Acne manifesteert zich vooral op het gezicht en de rug en de veranderende hormoonhuishouding tijdens de puberteit speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van acne omdat het de talgproductie verergerd.zelfzorg acne, ernstige acne kan zorgen voor onzekerheid Hierdoor raken de talgklieren verstopt en daardoor kunnen mee-eters, puistjes of pukkels ontstaan. Door de aanwezigheid van bacteriën ontstaat een ontstekingsreactie waardoor acne ontstaat.

Behandeling acne

Acne zal na verloop van tijd vanzelf verdwijnen maar hiervoor is wel geduld nodig omdat dit jarenlang kan duren. Een juiste behandeling van acne begint altijd bij de huisarts die je kan doorverwijzen naar de dermatoloog. Met de huidige behandelingen is acne uitstekend onder controle te krijgen maar dit vraagt wel om doorzettingsvermogen en een consequente huidverzorging.

Acne preventie

Acne voorkomen is moeilijk, heel moeilijk zelfs! Naast de behandeling tegen acne kun je zelf zorgen voor een goede reiniging en verzorging van jouw huid. Daarnaast is het gebruik van de juiste producten belangrijk en voorkom het gebruik van te vette en te agressieve producten om de kans op nieuwe acne minimaal te houden. Ook in het gebruik van make-up kan een gevaar schuilen als je last hebt van acne. Probeer daarom te kiezen voor producten op waterbasis of niet-comedogeen en zorg voor een goede reiniging van de huid voordat je gaat slapen!

Verschuil je niet!

Alleen de behandeling van acne is soms niet voldoende, helemaal wanneer je last hebt van ernstige acne dan is het mijn eigen ervaring dat je daar bijzonder onzeker van kunt worden! Blijf erover praten en deel desnoods jouw zorgen met de huisarts zodat je de situatie weer onder controle krijgt.

Lees snel meer over de beste huidverzorging bij acne!

Waarom salicylzuur veel gebruikt wordt tegen acne!

Salicylzuur

Salicylzuur (Salicylic Acid BHA) is met een moeilijke benaming beta-hydroxy zuur of BHA en wordt veel gebruikt als bestanddeel van huidverzorgingsproducten tegen milde acne en jeugdpuistjes omdat het uitstekende exfoliërende eigenschappen heeft. Niet alleen bij acne en puistjes wordt salicylzuur als ingrediënt gebruikt maar ook bij andere huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Wat is Salicylzuur?

Salicylzuur is een bestanddeel van medicijnen wat meestal in lage concentraties wordt verwerkt en deze concentraties variëren van 0,5 tot 2%. Salicylzuur is een bestanddeel van een grote verscheidenheid aan verzorgingsproducten voor de huid zoals crèmes, lotions, toners en gezichtsreinigers. Wanneer je een hogere dosering salicylzuur wilt uitproberen dan is het alleen verkrijgbaar op recept bij de apotheek. De naam salicylzuur komt uit het Latijn waar het Salix wordt genoemd. Dit betekent letterlijk “wilgenboom” en salicylzuur wordt gemaakt uit de complexe koolhydraten die uit de barst of schors van de wilgenboom worden gewonnen.

Belangrijke informatie over salicylzuur

Salicylzuur kan de bovenste laag van de huid zachter maken waardoor dode huidcellen makkelijker te verwijderen zijn.
Salicylzuur wordt veel gebruikt bij huidaandoeningen zoals een droge huid, psoriasis, eczeem en acne in een dosering lager dan 10%.
Salicylzuur wordt veel gebruikt als bestanddeel in huidverzorgingsproducten en salicylzuur heeft een snel resultaat bij kleine ontstekingen en bultjes. Wanneer je salicylzuur als bestanddeel van een zalf gebruikt kun je het beste een dunne laag aanbrengen. Gebruik je het als gel dan is het belangrijk om je huid eerst te reinigen met een goede gezichtsreiniger. Salicylzuur kan soms zorgen voor een lichte irritatie of jeuk en deze gaat meestal binnen een aantal minuten weer over.

Waar wordt salicylzuur nog meer in gebruikt?

Salicylzuur werd vroeger als koortsremmer gebruikt tot de uitvinding van acetylsalicylzuur, de aspirine zoals we die nu kennen. Naast het feit dat salicylzuur koortsremmend werkt is salicylzuur ook pijnstillend. Salicylzuur kan in hoge concentraties ook gebruikt worden bij de behandeling van wratten. Salicylzuur wordt in lage concentraties gebruikt om de penetratie van andere bestanddelen of ingrediënten te versnellen en te verbeteren.

Salicylzuur samengevat:

Veel gebruikt bestanddeel in huidverzorgingsproducten

 • Effectief tegen matige of milde acne en jeugdpuistjes
 • Reinig de poriën diep door de exfoliërende werking
 • Irriteert de huid niet
 • Geschikt voor de gevoelige huid

Salicylzuur tegen acne gebruiken?

Huidverzorgingsproducten met salicylzuur als ingrediënt werken het allerbest tegen de puistjes die nog niet ontstoken zijn. Salicylzuur zorgt voor een grondige reiniging van de poriën en is niet irriterend voor de huid. Salicylzuur is effectief in het voorkomen van acne en voor mensen die last hebben van een vette en/of gevoelige huid.

Hoe kan salicylzuur gebruikt worden om acne te bestrijden?

Salicylzuur kennen we ook als actief werkend ingrediënt in de aspirines die we allemaal kennen omdat het stoffen bevat die de doorbloeding in het lichaam bevorderen. Salicylzuur heeft echter ook de eigenschap om vet af te breken waaronder bijvoorbeeld overtollige talg of huidvet. En juist deze excessieve aanmaak van talg is een reden voor het ontstaan van acne en puistjes. Salicylzuurzuur kan dan ook het beste gebruikt worden om acne te voorkomen! Salicylzuur kun je gebruiken als exfoliant waardoor je dode huidcellen, opgehoopt talg en andere verontreinigingen voorzichtig van de huid verwijderd. Daarnaast stimuleert salicylzuur de aanmaak van nieuwe huidcellen positief.
Bij het gebruik op de huid heeft salicylzuur inmiddels dan ook een uitgebreide staat van dienst. De stof zorgt ervoor dat de dode huidcellen makkelijker los kunnen laten doordat het de verbinding tussen de verschillende cellen van de bovenste huidlaag weet te verminderen. Omdat salicylzuur ook oplosbaar is in vet en diep in de poriën kan doordringen is het ook een effectieve alleskunner in het verminderen en voorkomen van mee-eters en daarmee vergrote poriën. Zomaar een aantal redenen waarom salicylzuur een vee gebruikt ingrediënt is bij de behandeling van puistjes.

Exfoliëren met salicylzuur 

Exfoliëren is in feite niks anders dan een milde manier van scrubben die de huid niet beschadigd en irriteert en deze producten hebben een positief effect op het behandelen en voorkomen van puistjes omdat het de poriën diep van binnen reinigt en omdat het de dode huidcellen en andere vervuilingen verwijderd zonder de huid te irriteren. Juist dat voorkomen van irritatie is belangrijk omdat irritatie zorgt voor een aanmaak van nog meer talg.

Wat zijn de voordelen van salicylzuur?

Salicylzuur heeft een stimulerende werking op de doorbloeding en de aanmaak van nieuwe huidcellen. Salicylzuur is daarnaast in staat om vetten af te breken waardoor het de poriën diep van binnen kan reinigen. Daarnaast is salicylzuur in staat om de ontstekingen af te remmen en de roodheid van de huid te verminderen. Salicylzuur is echter niet in staat om de aanmaak van talg te verminderen of de acne bacterie te doden zoals bijvoorbeeld Benzoylperoxide wel doet.

Waar kun je salicylzuur kopen?

Salicylzuur is als ingrediënt in verschillende producten te koop bij de drogist of online. Wil je salicylzuur als hoge concentratie dan is het alleen verkrijgbaar bij de apotheek op recept.

Salicylzuur bij rosacea, wratten, psoriasis en pigmentvlekken

Salicylzuur wordt niet alleen veel gebruikt tegen acne maar is door de kalmerende werking ook gebruikt om rosacea te verminderen. Omdat salicylzuur ten opzichte van andere fruitzuren voor minder irritatie zorgt is het geschikt voor de gevoelige huid en bij huidproblemen zoals pigmentvlekken. Bij hogere concentraties is het ook nog eens te gebruiken tegen wratten en psoriasis. Bij het gebruik van producten met salicylzuur die je gewoon online kunt bestellen varieert de concentratie meestal van 0,5% tot 2%. Wil je het gebruiken in hogere concentraties tegen bijvoorbeeld psoriasis of wratten dan kun je dit verkrijgen op recept. Exfoliëren met salicylzuur zorgt ervoor dat vrijwel elk huidtype een oppepper krijgt zodat je huid weer straalt.

Voorbehoud medische informatie:

Neem nooit medicijnen in tenzij deze zijn voorgeschreven door een gekwalificeerde arts of een erkende apotheker. Dit is uitgezonderd de producten die zijn toegelaten voor zelfmedicatie.

Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis)

Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis)

Even een klein verslagje van mijn Sinus Pilonidalis operatie!

Nee! Een haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) verdwijnt niet vanzelf! Ja! Het herstel na een Sinus Pilonidalis operatie duurt enkele weken! Nee! Een haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) kun je niet zelf behandelen

Zomaar 3 vragen aan mijn dermatoloog over de bij mij geconstateerde haarnestcyste op een bijzonder vervelend plekje in de buurt van mijn edele delen… Hoewel het niet de antwoorden waren die ik graag had gehoord wist ik het van te voren eigenlijk ook wel dat het op een operatie zou gaan uitdraaien omdat ik al 2 keer aan een fistel ben geholpen!

Beter 1 keer flink pijn dan 3 keer een beetje?!

Dat was de voorspelling van de dermatoloog die de wond zou gaan opereren en dat bezorgde mij behoorlijk wat angsten moet ik toegeven! Kortom, de plek zou helemaal uitgebeend worden en de won wordt opengelaten zodat het van binnenuit kan gaan dichtgroeien zodat de kans op een nieuwe ontsteking super klein zou zijn.

De Haarnestcyste of Sinus Pilonidalis operatie

Merk je helemaal niks van want ik was onder narcose, een roesje beter gezegd! Zodra je wakker wordt begint echter al snel de ellende want de pijn was in mijn geval niet te harden. Helemaal toen het eerste verband of matje eruit moest na een paar uur! Ik heb op mijn tanden gebeten maar het zweet liep met liters tegelijk uit elke porie op mijn lijf! En het vooruitzicht dat je dat zelf mag doen de komende weken 3 keer per dag maakte mijn humeur er al helemaal niet beter op! Wat ook niet echt hielp was het aanschouwen van het net uitgebeende slagveld met behulp van de arts en een spiegel! De wond was 7 bij 3 centimeter en tevens 3 centimeter diep en mijn hele verstand zei dat dit nooit meer goed zou gaan komen.

Meer lezen over deze pijnlijker ervaring?

Acne gezichtsmasker met Baking Soda DIY

Acne gezichtsmasker met Baking Soda DIY

Baking soda is en blijft een fascinerend product omdat je er echt alle kanten mee op kunt! In dit artikel vindt je het recept voor een gezichtsmasker met baking soda dat effectief helpt tegen acne en puisten en dit recept gebruik ik al een aantal jaar in mijn eigen strijd tegen acne. Positieve bijkomstigheden: goedkoop, snel en altijd in huis!

Gezichtsmasker met Baking Soda

De kracht van dit DIY gezichtsmasker bestaat uit3 eigenschappen! De baking soda zorgt voor een milde scrub van de huid, het verwijderd overtollig huidvet en in de zomer verminderd het de pijn wanneer je te lang in de zon hebt gezeten.

Het gezichtsmasker tegen acne met baking soda maken:

Voor het gezichtsmasker heb je 1 volle eetlepel baking soda nodig waar je met een beetje water en een theelepel citroensap een dikke pasta van maakt. Deze pasta breng je aan op jouw huid en je kunt dit ongeveer een minuut of 15 zijn werk laten doen voordat je het er weer afspoelt met lauwwarm water. Na afloop kun je een goede moisturizer gebruiken die past bij jouw huidtype maar dit is niet noodzakelijk. Dit simpele maar krachtige gezichtsmasker kun je 2 tot 3 keer per week gebruiken tegen de acne en puisten en wij merken eigenlijk direct na het gebruik al effect.

Wil je direct een kant en klare oplossing tegen acne?

 

 

 

 

Wat is rosacea?

Wat is rosacea

Rosacea begint in veel gevallen rond het 30ste levensjaar en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vooral mensen met een licht en gevoelig huidtype zijn vatbaarder voor rosacea. Wat nu precies de oorzaak van rosacea kan zijn is niet bekend. Rosacea kan in veel gevallen verergeren door invloeden van buitenaf. Hierbij kun je denken aan warmte, zonlicht, (overmatige) cosmetica en/of huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen.rosacea, wat is rosacea Geneesmiddelen die als bestanddeel corticosteroïden (bijnierschorshormonen) hebben kunnen rosacea verergeren en in sommige gevallen rosacea veroorzaken. Het is nog niet bewezen dat voeding een rol speelt bij rosacea maar het kan zo zijn dat een overmatige alcohol consumptie of sterk gekruid eten zorgt voor een tijdelijke verergering van de rosacea.

Verschijnselen en symptomen bij rosacea

Rosacea verschijndelen komen vooral voor op de neus, op de wangen, op het voorhoofd en op de kin. Rosacea kun je vooral herkennen aan een extreme roodheid die uit zichzelf weer kan wegtrekken, een blijvende roodheid, pukkeltjes (papels), puistjes (pustels) en uitgezette of beschadigde bloedvaten (dit wordt ook wel couperose genoemd). Een fel opkomende roodheid (vergelijkbaar aan blozen) kan voorkomen door emoties, spanning of stress, warmte, zonlicht, hete of alcoholische dranken, pittige of sterk gekruide spijzen en bij vrouwen ook nog de menopauze. Bij rosacea komen over het algemeen geen zwellingen van de huid voor. Wanneer deze zwellingen wel ontstaan door opeenhoping van vocht dan wordt dit oedeem genoemd. In heftige gevallen kunnen zwellingen ook ontstaan door de opbouw van teveel bindweefsel in onze huid. Dit voelt harder en bultiger aan dan een ophoping van vocht. Deze zwellingen zijn blijvend en wordt niet uit zichzelf minder. Een bekend voorbeeld hiervan is rhinophyma, dit ontstaat door een vergroting van talgklieren op onze neus en naderhand een toename van bindweefsel. Hierdoor gaat de neus er groter, dikker en pukkelig uitzien. In de volksmond heet deze aandoening bijvoorbeeld de bekende “drankneus” of “bloemkoolneus”. Bij mensen die last hebben van rosacea zien we ook vaker oogafwijkingen zoals ontstekingen van de oogleden, het hoornvlies en het bindvlies. Klachten die hierbij horen zijn droge ogen, stekende pijn, branderigheid en tranende ogen.

Heb ik last van rosacea?

De huisarts of dermatoloog kan de diagnose rosacea stellen aan de hand van de uiterlijke kenmerken. Ook kan een stukje huid worden weggenomen voor onderzoek om eventuele andere huidproblemen of aandoeningen uit te sluiten.

Rosacea behandeling

Rosacea is over het algemeen heel goed te behandelen maar is eigenlijk niet definitief te genezen. Zodra je stopt met de behandeling van rosacea is de kans groot dat de problemen na een aantal maanden de kop weer opsteken. Wanneer je last hebt van matige rosacea zal in de meeste gevallen worden gekozen voor een uitwendige behandeling van de problemen. Wanneer deze uitwendige behandeling niet aanslaat of als er sprake is van ernstige of heftige rosacea kan er ook worden gekozen voor medicijnen. De medicijnen en crèmes of zalf bij deze behandeling worden door de huisarts of dermatoloog voorgeschreven en zijn op recept verkrijgbaar.

Wat kunt u zelf doen tegen rosacea

Gelukkig bent u niet alleen afhankelijk van de huisarts en dermatoloog bij het behandelen, voorkomen en verminderen van rosacea. U kunt zelf nagaan of u merkt dat bepaalde factoren of voedingsmiddelen uw rosacea verergeren. Hierbij kunt u denken aan zowel uw voedingspatroon (alcohol, pittig gekruid eten, hete thee) als ook aan bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten, stress, emoties, andere medicijnen die u gebruikt. Daarnaast is het verstandig om directe blootstelling aan zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en hierbij ook te kiezen voor een goede zonnebrandcrème met een adequate beschermingsfactor. Wanneer je psychisch last hebt van de rosacea kan een goede en niet irriterende camouflage cosmetica helpen om de rosacea minder zichtbaar te maken. Het gebruik van camouflerende cosmetica die de roodheid verbergen kan zeer prettig zijn voor diegenen die zich voor hun rode gezicht schamen.

Rosacea zelf behandelen

Natuurlijk is rosacea een vervelende aandoening en kun je hier veel last van hebben maar het is in de medische wereld geen ernstige aandoening. Wat ons goed heeft geholpen is de specialistische huidolie Bio Oil. Deze kalmerende Bio Oil zorgt voor een verzachtende werking op de roodheid. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een milde gezichtsreiniger en vocht inbrengende lotion. Daarnaast kunnen producten met alcohol zoals alcohol beter vermeden worden omdat deze de huid die al gevoelig is door de rosacea nog meer irriteren. Ook producten met glycolzuur en vitamine A kunnen beter niet gebruikt worden vanwege de overgevoeligheid van de huid.

Lees meer over andere huidaandoeningen:

acne

onderhuidse puist

gerstekorrels

netelroos

fistels

acne ectopia

Waarom salicylzuur helpt bij acne!

Waarom salicylzuur helpt bij acne en alles wat je moet weten over salicylzuur!

Salicylzuur bij de behandeling van mee-eters, puistjes en acne!       

Wanneer je nu op zoek gaat naar een product voor de behandeling van mee-eters, puistjes of acne dan ben je de term salicylzuur vast al eens tegengekomen.salicylzuur Maar weet je eigenlijk wel wat salicylzuur eigenlijk is en wat het voor jouw huid kan betekenen? Een van de belangrijkste aspecten bij het behandelen van jouw huidprobleem is weten welke ingrediënten belangrijk zijn voor de huid. Daarom hebben wij een simpele en handige guide gemaakt over salicylzuur en de beste producten die salicylzuur bevatten.

Wat kan salicylzuur allemaal voor de huid met acne betekenen:

 • Salicylzuur hebben we dankzij de wilg, juist een boom. Om meer precies te zijn, salicylzuur wordt gewonnen uit de bast of de schors van de wilgenboom.
 • Salicylzuur is goed en gemakkelijk te verkrijgen, heel veel schoonheidsproducten bevatten salicylzuur en je hoeft er niet speciaal voor naar de apotheek.
 • Salicylzuur is een door de bevoegde instanties goedgekeurd schoonheidsproduct bij de behandeling van acne!
 • Salicylzuur is vrouwelijk want het doet meerdere dingen tegelijk! Salicylzuur wekt bij milde en zwaardere acne, is effectief tegen roodheid van de huid en werkt ook nog eens tegen de donkere vlekjes die kunnen achterblijven na een acne uitbraak.
 • Salicylzuur is een onderdeel van de meest effectieve behandelingen tegen puistjes en acne! Een goede huidroutine bevat in ieder geval salicylzuur aangevuld met benzoylperoxide dat weer helpt tegen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de acne.
 • Salicylzuur is op zijn best tegen acne wanneer je het regelmatig gebruikt! Het heeft geen tot weinig resultaat wanneer je het slechts eenmalig gebruikt.
 • Salicylzuur kun je ook gebruiken bij een gevoelige huid maar dan is het wel verstandig om het te combineren met een goede moisturizer omdat het bij regelmatig gebruik een licht uitdrogend effect kan hebben op de huid!
 • Soms kun je last krijgen van milde huidirritatie na het gebruik van salicylzuur! Hoewel dat erbij kan horen kun je proberen om het gebruik van salicylzuur iets te verminderen om dit effect te voorkomen.
 • Ben je zwanger dan is het verstandig om even te overleggen met je huisarts over het gebruik van salicylzuur! Hoewel er geen duidelijk bewijs is dat salicylzuur tijdens de zwangerschap gevaarlijk is het verstandig om dit veilig aan te pakken!

Meer weten over salicylzuur en de beste producten met salicylzuur?

Wat kan ik zelf doen om acne te voorkomen?

Wat kan ik zelf doen om acne te voorkomen?

Iedere huid is uniek! Met de volgende tips kun je zelf proberen om acne te voorkomen of te verminderen.

Voeding

Voor iedereen, met of zonder acne, is een gezond en gebalanceerd voedingspatroon onvoorstelbaar belangrijk! Wanner je last hebt van acne dan is een gezond voedingspatroon of dieet helemaal belangrijk om jouw lichaam en daarmee de huid te voorzien van de broodnodige voedingsstoffen. Probeer daarom voor jezelf bij te houden welke voeding ervoor zorgt dat jouw acne erger wordt of juist minder. Bij mij is het en feit dat mijn acne verminderd wanneer ik koolhydraatarm eet of kies voor een dieet!

Roken

Hoe moeilijk het ook is: stop met roken! Roken is natuurlijk op onvoorstelbaar veel gebieden giga-ongezond maar heeft ook de eigenschap jouw huid te vernietigen! Daarnaast heeft het een negatieve invloed op kwaliteit en het transport van ons bloed waardoor de kleine ontstekingen (acne) niet goed meer aangepakt kunnen worden!

Medicatie tegen acne

Het is altijd verstandig om de huidarts of dermatoloog te bezoeken wanneer je last krijgt van acne! Met een aantal effectieve medicijnen kan bijvoorbeeld de talgproductie gereguleerd worden waardoor de acne minder wordt. Helemaal wanneer je last hebt van matige tot ernstige acne is een bezoek aan de arts verstandig!

Wist je dat de beste acne crèmes tegenwoordig uitstekend in combinatie met de medicijnen tegen acne gebruikt kunnen worden? Lees hier snel meer over de beste producten en crèmes tegen acne!

Huidverzorging

Een goede huidverzorgingsroutine is belangrijk als je last hebt van acne! Zorg ervoor dat je de dag begint met een goede acne facewash of acne cleanser voordat je make-up aan gaat brengen!hoe kun je zelf acne voorkomen? Ook in de keus van de dagcrème is rekening houden met jouw acne belangrijk, in dit artikel vindt je de beste acne dagcrèmes. Hetzelfde geld natuurlijk voor de make-up als je die gebruikt, kies liefst voor make-up op waterbasis die daarmee niet-comedogeen is. Voordat je gaat slapen is het belangrijk je gezichtshuid nog een keer goed te reinigen met een facewash in combinatie met een exfoliant. Op onze website vindt je alle informatie over de beste producten als je last hebt van acne!

lees snel verder:

Producten tegen acne

Behandeling van acne

Onderhuidse puisten