Acne, acne vulgaris of jeugdpuistjes

Wat is acne, acne vulgaris of jeugdpuistjes?

Acne of vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes waar vrijwel iedereen in de puberteit mee te maken krijgt. De een zal geluk hebben met slechts enkele puistjes en bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die ook nog eens voor veel psychische problemen tot gevolg kan hebben en het plezier in het dagelijks leven flink kan vergallen. Acne kan soms jaren aanhouden, tot ver na de puberteit. Ook kun je in de puberteit geen last krijgen van acne maar ontstaat het pas op latere leeftijd.

Hoe ontstaat acne, acne vulgaris of jeugdpuistjes?

Acne ontstaat met een ontsteking van de huid rondom de talgklieren die we ook wel talgklierfollikels noemen. Bij het ontstaan van acne spelen echter verschillende factoren een belangrijke rol. In veruit de meeste gevallen begint acne in de puberteit of de tienerjaren wanneer de huid onder invloed van grote hormonale invloeden allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren op de huid inclusief het gezicht, de rug en de borst worden actiever en groter waardoor ze meer huidvet (talg) gaan produceren. Dit noemen we met medische termen seborroe. Wanneer de talgklieren teveel talg of huidvet afscheiden kan de talg zich gaan ophopen waardoor de uitvoergang naar buiten toe verstopt kan raken. Deze talgophopingen beginnen als 2 vormen van mee-eters of comedonen. We onderscheiden in dat geval de open comedoon die we ook wel de blackhead noemen en de gesloten comedoon die we een whitehead noemen. Doordat de afvoer van de talg naar buiten toe ook nog eens gaat verhoornen wordt deze nog nauwer.Acne, acne vulgaris of jeugdpuistjes, acne Op onze huid leven bacteriën die de talg kunnen omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en deze irriterende vrije vetzuren zet de verstopte klier steeds verder uit en zal deze uiteindelijk open scheuren. De irriterende stoffen die daarbij vrijkomen zorgen voor een ontstekingsreactie waarbij pukkels en puistjes ontstaan.

Ook kan acne ontstaan door invloeden of factoren van buitenaf. In dat geval is er sprake van contact met een stof die er verantwoordelijk voor is dat de talgklieren gaan verstoppen. Veel vrouwen die make-up gebruiken zullen dit fenomeen waarschijnlijk wel herkennen. De make-up is te vet of olieachtig waardoor er uiteindelijk puistjes ontstaan. Ook mensen met een zwaar beroep in een vervuilende omgeving, waarbij je kunt denken aan werk met chemische producten of in een zware industrie kunnen last krijgen van verstopte talgklieren en uiteindelijk puistjes. Simpelweg omdat hun huid continu in contact komt met vervuilende en bijtende stoffen. Net als bij steenpuisten kan ook wrijving en druk van bijvoorbeeld te strakke kleding zorgen voor een uitbraak van puistjes wanneer je een probleemhuid of gevoelige huid hebt.

Acne, acne vulgaris of jeugdpuistjes kan verergeren door de volgende factoren:

Voeding en acne

Het eten van bepaald voedsel, veel verzadigde vetten, koolhydraten waaronder suiker in al zijn vormen zal je waarschijnlijk wel bekend in de oren klinken. Uit eigen ervaring kun je waarschijnlijk bevestigen dat dit de acne die je al had alleen maar heftiger maakt. Jammer genoeg is dit nog niet wetenschappelijk te ondersteunen hoewel er inmiddels gelukkig wel meer en meer onderzoek naar wordt gedaan.

Vitamine tekort en acne

Vitaminetekorten, wanneer iemand tegen je zegt dat een vitaminetekort geen invloed heeft op jouw acne dan zit die er wat ons betreft ver naast. Vitamine C, Vitamine B en Vitamine D zijn belangrijk bij een stralende en gezonde huid. In dit artikel lees je nog meer over de juiste vitamines bij een probleemhuid met acne.

Mineralentekort en acne

Mineralentekort, ook mineralen zijn belangrijk bij een gezonde huid, kijk maar eens naar onze artikelen over Zink, Magnesium en Selenium en de invloed op acne. Mineralen zijn de bouwstenen van het leven en daarbij hoort ook het hebben en houden van een gezonde huid.

Wat zijn de belangrijkste verschijnselen bij acne?

Acne vulgaris of jeugdpuistjes wordt voornamelijk gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters (comedonen), rode pukkels of papels en puistjes. Als er een hevige ontsteking is gaat de acne ernstig worden, we spreken dan van onderhuidse puisten of acne conglobata die heftig zijn.

Bijzondere vormen van acne

Onderhuidse puisten

Wanneer je last krijgt van onderhuidse puisten is de situatie behoorlijk ernstig geworden. Onderhuidse puisten zijn diep onder de huid gelegen puisten die behoorlijk pijnlijk en hard zijn. Voordat er een zwakke plek begint te vorm in het centrum van de onderhuidse puist kan er een lange periode overheen gaan. Onderhuidse puisten vragen meer zorg en aandacht wat betreft de behandeling omdat er als gevolg van onderhuidse puisten flinke littekens achter kunnen blijven.

Acne Conglobata

De zwaarste vorm van acne waar ik zelf mee te maken heb gehad, deze aandoening komt het meeste voor bij mannen en kan tot ver na de 20ste blijven bestaan. De ontstekingen zijn ernstig te noemen en de kans op littekenvorming is onvermijdelijk. Niet alleen uitwendig moet er actie worden ondernomen met de juiste verzorgingsproducten maar ook inwendig zal er gekeken moeten worden naar je dieet en voedingspatroon omdat je ontstekingsgevoelig bent. Acne Conglobata ziet eruit als cystische acne met de vorming van kussentjes (bulten) die ook nog eens met elkaar verbonden zijn door middel van kanalen waardoor de pus en etter heen en weer kan lopen.

Ectopische acne

Acne kan ook voorkomen op ongewone plekken op het lichaam zoals de liezen, de oksels, onder de borsten en de billen. De verschijning van mee-eters ter plaatse is dan de belangrijkste aanwijzing dat het om een vorm van acne gaat die we ectopische acne noemen, Vooral na je 20ste kun je last krijgen van deze vorm van acne en vooral rokers hebben er last van.

Acne volwassenen

Volwassenen met acne, ook wanneer je al volwassen bent kun je last krijgen van acne!

Uit recente studies blijkt dat ongeveer 50% van de volwassenen wel eens last heeft van ontstekingen in de huid. De leeftijd is dan ongeveer van 20 tot 40 jaar.volwassenen acne, acne bij volwassenen Een druk leven met veel sociale als zakelijke verplichtingen bezorgen ons de nodige stress. Wanneer je last hebt van langdurige stress dan sta je continu onder spanning en dit leidt tot en verhoging van de adrenaline. Door deze verhoogde adrenaline gaat de huid meer talg aanmaken wat weer ontstekingen zoals acne tot gevolg kan hebben.

Wanneer je last hebt van een verhoogde tagproductie kan dit door de combinatie met dode huidcellen zorgen voor verstopte priën. Een verstopte porie kan zoals we weten weer leiden tot een opgezette huid, rode puistjes en ontstekingen van de follikel zelf. Wanneer volwassenen last hebben van acne dan is deze vorm van acne vaak hardnekkiger dan de acne vulgaris bij pubers.

Acne door hormoonschommelingen

Ook kunnen volwassenen in de leeftijd tussen de 20 en de 40 last krijgen van puistjes of acne door grote veranderingen in de hormoonspiegel door bijvoorbeeld een zwangerschap. Andere factoren die van invloed zijn op een veranderende hormoonspiegel zijn bijvoorbeeld de overgang of diabetes.

 

 

 

Direct door naar:

Onderhuidse puisten

Pampers

Acne Conglobata