6 Vitamines tegen acne

De belangrijkste vitamines tegen acne, puistjes en mee-eters zijn vitamine A, vitamine B3, Panthotheenzuur (vitamine B5), vitamine B6, vitamine C en vitamine E. Waarom juist deze vitamines je helpen in de strijd tegen acne en puistjes lees je in dit artikel.

Relatie vitamines en acne

Acne is een huidaandoening die gekarakteriseerd wordt door rood ontstoken plekje en acne komt veel voor bij pubers en tieners. Vooral door hormonale veranderingen tijdens de puberteit komen de talgklieren in “overdrive” en wordt er teveel talg of huidvet geproduceerd. Hierdoor is de kans op verstopte poriën enorm en is er een grotere kans op infecties.

Voedsel, voor zover je het voedsel kunt noemen, als snacks en snoep kunnen acne behoorlijk verergeren en zelfs stress kan acne veroorzaken of verergeren. Een goed en gezond eetpatroon en een goede huidhygiëne zijn essentieel bij het hebben en houden van een gezonde huid.

Aanvulling met de juiste vitamines tegen acne

Naast de bovengenoemde tips tegen acne kun je acne ook voorkomen of verminderen met de juiste vitamines.

Belangrijke vitamines bij acne zijn:

Vitamine A bij acne

Vitamine A is heel erg belangrijk voor de gezonde huid en vitamine A verhoogt je weerstand waardoor je lichaam beter in staat is te vechten tegen infecties en ontstekingen.

Vitamine B3 bij acne

Vitamine B3 is een van de allerkrachtigste ontstekingsremmers die er is en daarnaast is Vitamine B3 essentieel voor het omzetten van voedsel in energie. Vitamine B3 stimuleert de bloedsomloop en helpt je bledsuikerspiegel onder controle te houden.

Vitamine B6 bij acne

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de geslachtshormonen, juist in de puberteit is Vitamine B6 dan ook een belangrijk supplement. Vitamine B6 is tevens belangrijk bij het vermogen van ons lichaam om voedsel af te breken en om te zetten in energie. Het verminderd ontstekingen van de huid (o.a. acne, puistjes en mee-eters) en houdt je tanden en tandvlees gezond.

Panthoteenzuur bij acne

Panthotheenzuur is al jaren een populair supplement omdat het de weerstand verhoogt, energie aanvult en stress helpt te verminderen. Vitamine B5 (de vitamine panthoteenzuur) is belangrijk bij het afbreken van vetten en het stimuleert de celgroei waardoor je huid en haar gezond blijven. Daarnaast stimuleert Vitamine B5 (panthotheenzuur) de genezing van wondjes waardoor acne-plekjes sneller verdwijnen.

Vitamine C bij acne

Hoe kan het ook anders, ook Vitamine C is essentieel bij het bestrijden van acne, puistjes en mee-eters. Hoe? Vitamine C is de krachtigste antioxidant die er is en helpt bij het zuiveren van je lichaam. Vitamine C verhoogt de weerstand en is een vitamine die je elke nodig hebt. Vitamine C is belangrijk bij de aanmaak van collageen, de huidproteïne, die jouw huid, gewrichten en botten sterker maakt. Ook je afweersysteem heeft vitamine C nodig zodat de wondgenezing sneller gaat en de witte bloedlichaampjes actief houdt. En juist die moeten het gevecht aangaan bij de acne-ontstekingen.

Vitamine E bij acne

Vitamine E helpt de huid te genezen na wondjes en verminderd de littekenvorming. Vitamine E is een belangrijke antioxidant en o.a. verantwoordelijk voor een voldoende bloedvoorraad. Daarnaast helpt Vitamine E bij de productie van energie uit het voedsel dat je eet en houdt het de huid jong.

Acne verminderen of voorkomen met vitamines

De vitamines tegen acne krijg je tegenwoordig niet of nauwelijks meer binnen uit een gebalanceerd dieet, met dank aan de voedingsmiddelen industrie die alles bewerkt, bewerkt en nog eens bewerkt zodat al het goede wat er in zat vakkundig is verwijderd om maar goedkoper te kunnen produceren.

Vitamine A en acne

Vitamine A is niet alleen effectief bij acne maar ook bij aften, rimpels en psoriasis.

Daarnaast zorgt vitamine A een verhoogde weerstand en helpt het bij de bestrijding van infecties.

Vitamine A en acne

Vitamine A is oplosbaar in vet en wordt aangemaakt in de lever. Vitamine A komt in 2 vormen voor, de eerste is retinol (in dierlijke producten) en de tweede is betacaroteen, wat ons lichaam weer omzet in vitamine A.

Vitamine A en huidproblemen

Vitamine A heeft een aantal belangrijke functies, het zorgt voor een gezonde huid, voor de groei, de voortplanting en het gezichtsvermogen. Een belangrijke vitamine die bij gebruik tegen acne bijzonder effectief is. Daarnaast is Vitamine A een veel gebruikt bestanddeel in heel veel huidverzorgingsproducten.

Hoe werkt Vitamine A voor onze huid

Betacaroteen is een van de meest krachtige antioxidanten die vrije radicalen vernietigd. Vrije radicalen zijn moleculen die gezonde cellen kunnen beschadigen, het verouderingsproces versnellen en ook nog eens een rol spelen bij een aantal ernstige ziekten. Vitamine A stimuleert d groei van sterke tanden en botten en houdt onze huid gezond. Daarnaast zorgt vitamine A voor een verhoogde weerstand en bestrijdt het infecties. Ook bij wondgenezing is vitamine A een welkome aanvulling.

Vitamine A bij huidverzorging van de probleemhuid met acne

Veel van de beschikbare gezichtscrèmes bevatten vitamine A en deze worden gebruikt bij de behandeling van o.a. Acne. Vitamine is een van de krachtigste antioxidanten die beschikbaar is een ze neutraliseert vrije radicalen die collageen vernietigen en juist die collageen is essentieel voor de soepelheid van onze huid.

Belangrijke functies Vitamine A bij acne

  • Antioxidant
  • Verhoogt de weerstand
  • Belangrijk voor ons gezichtsvermogen
  • Gezonde huid

Bronnen van vitamine A

Retinol vindt je vooral in vlees, eieren en zuivelproducten zoals karnemelk en betacaroteen zit voornamelijk in groente en fruit dat felgekleurd is, zo is een paar wortels per dag al genoeg voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Meer informatie over de werking van vitamines en mineralen vindt je in dit artikel.

Pampers

De beste supplementen om de bovenstaande vitamines binnen te kunnen krijgen zijn: