6 Vitamines tegen acne

De belangrijkste vitamines tegen acne, puistjes en mee-eters zijn vitamine A, vitamine B3, Panthotheenzuur (vitamine B5), vitamine B6, vitamine C en vitamine E. Waarom juist deze vitamines je helpen in de strijd tegen acne lees je in dit artikel.

Relatie vitamines en acne

Acne is een huidaandoening die gekarakteriseerd wordt door rood ontstoken plekje en acne komt veel voor bij pubers en tieners. Vooral door hormonale veranderingen tijdens de puberteit komen de talgklieren in “overdrive” en wordt er teveel talg of huidvet geproduceerd. Hierdoor is de kans op verstopte poriën enorm en is er een grotere kans op infecties.

Voedsel, voor zover je het voedsel kunt noemen, als snacks en snoep kunnen acne behoorlijk verergeren en zelfs stress kan acne veroorzaken of verergeren. Een goed en gezond eetpatroon en een goede huidhygiëne zijn essentieel bij het hebben en houden van een gezonde huid.

vitamines tegen acne, acne vitamines, vitamines en acne

Aanvulling met de juiste vitamines tegen acne

Naast de bovengenoemde tips tegen acne kun je acne ook voorkomen of verminderen met de juiste vitamines.

Belangrijke vitamines bij acne zijn:

Vitamine A bij acne

Vitamine A is heel erg belangrijk voor de gezonde huid en vitamine A verhoogt je weerstand waardoor je lichaam beter in staat is te vechten tegen infecties en ontstekingen.

Vitamine B3 bij acne

Vitamine B3 is een van de allerkrachtigste ontstekingsremmers die er is en daarnaast is Vitamine B3 essentieel voor het omzetten van voedsel in energie. Vitamine B3 stimuleert de bloedsomloop en helpt je bledsuikerspiegel onder controle te houden.

Vitamine B6 bij acne

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de geslachtshormonen, juist in de puberteit is Vitamine B6 dan ook een belangrijk supplement. Vitamine B6 is tevens belangrijk bij het vermogen van ons lichaam om voedsel af te breken en om te zetten in energie. Het verminderd ontstekingen van de huid (o.a. acne, puistjes en mee-eters) en houdt je tanden en tandvlees gezond.

Panthoteenzuur bij acne

Panthotheenzuur is al jaren een populair supplement omdat het de weerstand verhoogt, energie aanvult en stress helpt te verminderen. Vitamine B5 (de vitamine panthoteenzuur) is belangrijk bij het afbreken van vetten en het stimuleert de celgroei waardoor je huid en haar gezond blijven. Daarnaast stimuleert Vitamine B5 (panthotheenzuur) de genezing van wondjes waardoor acne-plekjes sneller verdwijnen.

Vitamine C bij acne

Hoe kan het ook anders, ook Vitamine C is essentieel bij het bestrijden van acne, puistjes en mee-eters. Hoe? Vitamine C is de krachtigste antioxidant die er is en helpt bij het zuiveren van je lichaam. Vitamine C verhoogt de weerstand en is een vitamine die je elke nodig hebt. Vitamine C is belangrijk bij de aanmaak van collageen, de huidproteïne, die jouw huid, gewrichten en botten sterker maakt. Ook je afweersysteem heeft vitamine C nodig zodat de wondgenezing sneller gaat en de witte bloedlichaampjes actief houdt. En juist die moeten het gevecht aangaan bij de acne-ontstekingen.

Vitamine E bij acne

Vitamine E helpt de huid te genezen na wondjes en verminderd de littekenvorming. Vitamine E is een belangrijke antioxidant en o.a. verantwoordelijk voor een voldoende bloedvoorraad. Daarnaast helpt Vitamine E bij de productie van energie uit het voedsel dat je eet en houdt het de huid jong.

Acne verminderen of voorkomen met vitamines

De vitamines tegen acne krijg je tegenwoordig niet of nauwelijks meer binnen uit een gebalanceerd dieet, met dank aan de voedingsmiddelen industrie die alles bewerkt, bewerkt en nog eens bewerkt zodat al het goede wat er in zat vakkundig is verwijderd om maar goedkoper te kunnen produceren.

De beste supplementen om de bovenstaande vitamines binnen te kun krijgen zijn: