20 Acne Tips

20 tips tegen acne en jeugdpuistjes

Als eerste zetten we op een rij wat de belangrijkste oorzaken en factoren zijn die kunnen zorgen voor een onzuivere huid.

Belangrijke oorzaken van een onzuivere huid:

1. Hormonen: Acne komt het meeste voor bij tieners en pubers maar er zijn er ook steeds meer volwassenen die last hebben van een onzuivere huid. Vooral vrouwen die hormonale veranderingen doormaken tijdens bijvoorbeeld een zwangerschap of de menstruatie kunnen ook last krijgen van acne.

2. Erfelijkheid: Ook erfelijkheid speelt een rol bij het ontwikkelen van acne! Het kan zelfs een grote rol spelen: wanneer jouw ouders ook last hebben gehad van acne dan is de kans groot dat jij er ook last van krijgt en dit is het geval bij acne tijdens de puberteit maar ook bij acne op latere leeftijd als je al volwassen bent.

3. Bacteriën: Een onzuivere huid met acne is meestal ook vettig en dit is het resultaat van de overmatige talgproductie. Hierdoor wordt de huid ook vatbaarder voor overmatige groei van bacteriën die normaal gesproken onschuldig zouden zijn. Hierdoor ontstaan er kleine ontstekingen die zich door ontwikkelen tot acne.

De belangrijkste factoren die een onzuivere huid bevorderen

Voordat we bij de acne tips komen is het handig om naast de oorzaken van acne ook eens te kijken welke factoren de acne die er al is kunnen verergeren. Van de volgende factoren is aangetoond dat ze de acne en puistjes kunnen verergeren:

1. Een dieet met teveel verkeerde koolhydraten

2. Overmatige consumptie van melk

3. De slechte eigenschap: roken

4. Te agressieve en comedogene make-up

De #1 acne tips: het is altijd verstandig om de dermatoloog te raadplegen wanneer je last krijgt of hebt van acne om te voorkomen dat de acne alsmaar erger wordt! Ook zelf kun je met de volgende tips tegen acne wat doen om het te verminderen:

  • Gebruik lauwwarm water om je gezicht te reinigen
  • Kies de juiste niet-comedogene make-up
  • Laat puistjes die niet rijp zijn gewoon met rust!

De 20 beste acne tips

Acne en jeugdpuistjes zijn voor een hoop mensen een onvermijdelijk probleem en hoewel acne zeker niet gevaarlijk is kan het wel zorgen voor een hoop stress, zorgen en onzekerheid. Met de volgende 20 tips tegen acne kun je zelf proberen om de acne te verminderen en zelfs te voorkomen. De tips tegen acne zijn relatief eenvoudig en met een beetje passen en meten kun je ze gewoon in je dagelijkse routine implementeren! Natuurlijk zal niet iedere tip voor jou werken, want elk mens is immers anders, maar je kunt wel de tips uitkiezen waar jij wat aan denkt te hebben!

1. De anticonceptiepil tegen acne

Natuurlijk is deze tip alleen voor de dames onder ons en waarschijnlijk heb je er ook al eens van gehoord: de anticonceptiepil tegen acne! Een verstoorde hormoonbalans is meestal het startpunt van acne en in de puberteit vliegen de hormonen alle kanten op. De anticonceptiepil tegen acne brengt de hormonen weer in balans zodat de uitbraak van acne verminderd wordt.

2. Acne tips: De juiste supplementen tegen acne

Zorg ervoor dat je lichaam alle essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen krijt! Een gezonde huid begint namelijk vooral van binnen en door te kiezen voor de juiste supplementen help je jouw lichaam en alle processen die daarin plaatsvinden gigantisch. Ook is het een trend dat in de voeding die we kopen steeds minder voedingsstoffen, vitaminen en mineralen zitten!

3. Behandel je huid met liefde

Na het wassen of douchen is het belangrijk dat je jouw huid droog dept in plaats van wrijft met een handdoek! Hiermee zorg je voor irritatie en roodheid waardoor de acne en puistjes alleen maar erger worden. Ook bestaat de kans dat je puistjes open wrijft waardoor er bacteriën bij kunnen komen en de ontsteking alleen maar erger wordt.

4. Kies water in plaats van suikerhoudende soda

Het klinkt zo makkelijk maar n de praktijk zal het best moeilijk zijn! Kies gewoon voor water, al sinds het ontstaan van de mensheid het belangrijkste en meest onmisbare wat er is! Laat suikerhoudende troep links liggen want het is vergif voor een huid die gevoelig is voor acne.

5. Geen junkfood voorlopig

Gezond eten is belangrijk wanneer je acne en puistjes hebt maar ook wanneer je erger wilt voorkomen! Junkfood zit bomvol met suiker en de verkeerde koolhydraten en verzadigde vetten… Juist deze 3 ingrediënten zorgen er alleen maar dat acne en puistjes erger worden! Hoe s het trouwens mogelijk dat een hamburgerbroodje suiker bevat? Waarschijnlijk om ons verslaafd te houden…

6. Sporten en bewegen

Een sterk en gezond lichaam heeft minder last van acne en puistjes! Bewegen en sporten is goed voor je hele lichaam en het is eigenlijk een totale reiniging! Alle afvalstoffen worden verdreven doordat je gaat zweten. Natuurlijk is het wel verstandig om na afloop goed te douchen!

7. Voeg wortels toe aan je dieet

Wortels zijn namelijk supergezond! Ze zitten bomvol vitamine A en die kan je lichaam goed gebruiken in de strijd tegen acne! Ook is het eten van wortel beter als het eten van een sultana of koekje… het vult de maag en hierdoor ben je van dat trekkerige gevoel af die je doet besluiten om even snel wat bij de pomp te gaan halen!

8. Gezichtsmasker tegen acne

Verzorg jouw huid door af en toe een gezichtsmasker dat effectief is tegen acne te gebruiken! Er zijn talloze gezichtsmaskers die helpen in de strijd tegen acne en die jouw huid kunnen ondersteunen in het gevecht dat die dagelijks moet leveren. Goede basis ingrediënten voor een gezichtsmasker tegen acne zijn baking soda, salicylzuur, aloë vera, tea tree olie, karnemelk en ga zo maar door.

9. Probeer niet teveel zuivel te eten

Zuivel is een oorzaak van puistjes… Dat heb je vat al eens gehoord want dit gerucht is al van oudsher bekend! Helemaal onomstotelijk bewezen is het niet maar er zit wel een kern van waarheid in!

10. Stop met roken!

Roken is trouwens nergens goed voor, dat weet vrijwel iedereen en zelfs de verstokte roker is het waarschijnlijk met de stelling eens… Ook je huid reageert niet goed op roken en het herstel wordt beperkt en de huidveroudering wordt versneld!

11. Zorg voor hygiëne

Gebruik een washandje niet 2 keer en probeer je kussensloop regelmatig te verschonen! Tijdens het slapen verlies je veel dode huidcellen en het huidvet wordt opgenomen door je kussensloop waardoor er een grote bron van bacteriën kan ontstaan waardoor puistjes verergeren!

12. Houdt je huid schoon!

Het is niet erg als je jouw gezicht 2 of 3 keer per dag wast met een milde cleanser of je favoriete zeep! Zo verwijder je overtollig huidvet waardoor je er niet meer glimmend uitziet en ontdoe je de huid van dode huidcellen en bacteriën die kunnen zogen voor verstopte poriën en daarmee dus ook acne en puistjes.

13. Ga eens naar de acne specialist

Het is altijd verstandig om puistjes en mee-eters een grondig weg te laten halen bij de acne-specialist! De acne-specialist kan je ook tips geven en leren hoe je de onzuivere huid het beste kunt behandelen en verzorgen! Op onze website vindt je de informatie die je nodig hebt om de beste specialist te kunnen vinden en voldoende tips en trucs zodat je weet wat je mag verwachten van een acne specialist. Bij de specialist kun je ook terecht wanneer je last hebt van ernstige acne zoals acne conglobata, onderhuidse puisten of een abces!

14. Probeer eens wat anders?

Heb je altijd dezelfde gezichtsreiniger of cleanser? Probeer dan eens een keer een andere om te kijken of dit misschien een positief effect heeft op de puistjes. Werkt het niet beter dan kun je altijd simpelweg weer terug naar het product dat je altijd al gebruikte om je gezicht te reinigen. In de beste verzorgingsproducten tegen acne lees je meer acne tips voor de producten die je het best kunt gebruiken!

15. Koester af en toe de zon

Zonnebaden is lekker en het helpt de puistjes uit te drogen zodat ze sneller weer verdwijnen maar teveel zon is niet goed voor de huid. ga je zonnen? Zorg dan in ieder geval voor voldoende bescherming die je poriën niet verstopt zoals de zonnebrandcremé van Grahams.

Wat kun je doen tegen puistjes?

Wat kun je doen tegen puistjes?

Wanneer je last hebt van puistjes is het zeer belangrijk om je gezichtshuid schoon te houden en zo lang je geen last hebt van zware ontstekingen kun je dit uitstekend doen met je favoriete reinigingsproducten zoals cleansers, face wash, exfoliants en gezichtsmaskers. Daarnaast kun je gebruik maken van een aantal effectieve huismiddeltjes die je ook kunnen helpen bij het voorkomen en verwijderen van puistjes! Met de onderstaande 5 tips complementeren we onze 20 tips tegen acne en puistjes:

  • Drink veel water! Dit helpt de afvalstoffen af te voeren en houdt je huid gehydrateerd!
  • Last van stress? Probeer actie te ondernemen want ook stress kan puistjes veroorzaken!
  • Neem je rust! Voldoende slaap zorgt voor een gezonde huid die de kans krijgt zich te herstellen!
  • Voorkom aanraking van je gezicht met vieze handen zodat je geen bacteriën naar je huid overbrengt!
  • Probeer zo min mogelijk gel, wax of haarlak te gebruiken omdat dit je huid teveel afsluit waardoor puistjes kunnen ontstaan!

Nog meer acne tips nodig? Lees dan dit artikel! Meer weten over mee eters verwijderen?

Pampers